Pregled - šport, 13. 8. (petek)

Ljubljana, 13. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v petek, 13. avgusta.

BIELSKO-BIALA - Nemec Nikias Arndt je zmagovalec pete etape kolesarske dirke po Poljski. Na trasi od Chocholowa do Bielsko-Biale je bil v sprintu manjše skupine za las hitrejši od Mateja Mohoriča. Šestindvajsetletnik je v zahtevnem sprintu po prebijanju iz ozadja zaostal le za četrt sprednjega kolesa. Tretji je bil danes Italijan Stefano Oldani. V skupnem seštevku je Mohorič zadržal drugo mesto in se povsem približal vodilnemu Portugalcu Joau Almeidi. Šestindvajsetletnik iz Podblice po novem zaostaja le še dve sekundi za mladim Portugalcem, ki je bil danes četrti. Tretje mesto v seštevku še naprej drži Italijan Diego Ulissi. Za Almeido zaostaja 14 sekund.

MONTREAL - Trenutno najboljša slovenska igralka dvojic, 35-letna Koprčanka Andreja Klepač, nadaljuje uspešne predstave v paru z dve leti starejšo Hrvatico Darijo Jurak. Niz šestih zmag brez izgubljenega niza ju je pripeljal v polfinale 1,6 milijona dolarjev vrednega turnirja v Montrealu. Klepačeva in Jurakova sta bili v četrtfinalu boljši od četrtih nosilk, Alexe Guarachi iz Čila in Američanke Desirae Krawczyk, s 6:4, 6:2. V polfinalu se bosta pomerili s poljsko-ameriško navezo Magda Linette/Bernarda Pera.

CASTELLON - Slovenska ženska rokometna reprezentanca je na včerajšnjem žrebu, ki se je v Castellonu pričel ob 21.30, dobila tekmice v skupinskem delu svetovnega prvenstva v Španiji. Slovenija bo na zaključnem turnirju med 2. in 19. decembrom igrala v zahtevni skupini A, v njej so Francija, Črna gora in Angola. Slovenskim rokometašicam ples kroglic ni bil naklonjen, saj jim je namenil kar tri udeleženke letošnjih poletnih olimpijskih iger v Tokiu, med njimi so tudi prvakinje iz Francije. Na letošnjem mundialu bo prvič v zgodovini nastopilo 32 reprezentanc. Te bodo razdeljene v osem skupin s po štirimi ekipami. V drugi del tekmovanja bodo napredovale najboljše tri, ki se bodo v primeru slovenske skupine združile z najboljšo trojico skupine B: ekipa Ruske rokometne zveze, Srbija, Kamerun, Poljska.

IASI - Na šahovskem evropskem prvenstvu za ženske v romunskem Iasiju je po petem dnevu najvišje uvrščena Slovenka Monika Rozman na 13. mestu. Po današnjem remiju v petem krogu je Rozmanova izgubila dve mesti, po porazu pa je Laura Unuk zdrsnila z osmega na 20. mesto. Prvakinja bo znana po 11 krogih 20. avgusta.

CELJE - Nogometaši Celja in Aluminija so se v 5. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 0:0.

REKA - Slovenski nogometaš Haris Vučkić je novi član Rijeke, je na spletni strani sporočil hrvaški prvoligaš. Pred dnevi so o tem poročali tako hrvaški kot španski mediji, danes pa je lani tretjeuvrščeni klub hrvaškega prvenstva uradno potrdil Vučkićevo enoletno posojo iz španske Zaragoze. Osemindvajsetletni reprezentančni napadalec se je na Reki pridružil še enemu Slovencu, Adamu Gnezdi Čerinu.

LJUBLJANA - Potem ko je Mednarodna košarkarska zveza (Fiba) v četrtek objavila posodobljeno lestvico najboljših moških reprezentanc na svetu - Slovenija na njej zaseda četrto mesto -, je danes razkrila še novo razpredelnico za dekleta. Slovenke so napredovale za pet mest in so zdaj 25. reprezentanca na svetu oziroma 16. v Evropi. Na vrhu ostajajo košarkarice ZDA, ki so v Tokiu sedmič zapored postale olimpijske prvakinje. Sledi Španija, tretja pa je Avstralija. Zanimivo, da je isti vrstni red na vrhu tudi pri moški. Četrta reprezentanca sveta pri ženskah je Kanada.

MARIBOR - Ženska odbojkarska ekipa Nova KBM Branik je sporočila, da bo v ponedeljek pričela priprave za sezono 2021/22, na trenersko klop pa se bo po dvoletni odsotnosti vrnil domači
strokovnjak Bruno Najdič. Bankirke je prvič prevzel leta 2008 in v desetih letih z njimi osvojil sedem naslovov državnih ter pet naslovov pokalnih prvakinj Slovenije.

CELJE - Slovenski rokometni reprezentant Matic Suholežnik se po treh letih igranja v tujini vrnil v Celje. Šestindvajsetletni krožni napadalec, ki je leta 2018 odšel v francoski Dunkerque, lani pa od tam prestopil v portugalsko Benfico, se je z matičnim klubom dogovoril za dvoletno sodelovanje, je na klubski spletni strani zapisala celjska ekipa.

TOKIO - Britanski sprinter Chijindu Ujah je bil predhodno suspendiran zaradi dopinških nepravilnosti, so v četrtek zvečer poročale tuje agencije, med njimi tudi francoska AFP. Ujah je z britansko štafeto osvojil srebrno kolajno na 4 x 100 m na olimpijskih igrah v Tokiu.

LIVERPOOL - Branilec Liverpoola Virgil van Dijk, ki se je Redsom pridružil decembra 2017 za 88 milijonov evrov, kar je bila rekordna odškodnina za branilca, je z nogometnim velikanom podaljšal sodelovanje do leta 2025, je na klubski spletni strani potrdil Liverpool.

LOS ANGELES - Klub severnoameriške košarkarske lige NBA Los Angeles Clippers je sporočil, da bo njihov zvezdnik Kawhi Leonard tudi v prihodnje igral za njih. Klub ni razkril podrobnosti pogodbe, ameriški ESPN pa je poročal, da je z Leonardom sklenil nadaljnjo štiriletno sodelovanje, vredno 176,3 milijona dolarjev.

lr/alz/zzb/ad/kad/lr
© STA, 2021