Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 13. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KABUL - Talibani so ponoči zavzeli tudi mesti Kandahar in Laškar Gah, prestolnici velikih in strateško pomembnih provinc Kandahar in Helmand na jugu Afganistana, so potrdili predstavniki oblasti v Kabulu. Sledilo naj bi še zavzetje prestolnice province Gor, pred tem pa je padel tudi Herat na zahodu države. Boji za vsa tri mesta največjih afganistanskih provinc so potekali več dni, pred nekaj več kot tednom dni pa so talibani sprožili silovito ofenzivo, v kateri so zavzeli že 15 glavnih mest od skupno 34 afganistanskih provinc. Zavzeli so tudi več drugih strateško pomembnih mest.

LONDON - V angleškem mestu Plymouth je v strelskem incidentu v četrtek umrlo najmanj šest ljudi, med njimi tudi strelec, je sporočila policija. Ena od žrtev je bil otrok, mlajši od deset let. Več ljudi je na zdravljenju v bolnišnici. Še vedno ni jasno, ali so se žrtve in domnevni storilec poznali. Kljub temu incidenta na obravnavajo kot terorizem, so zagotovili pri policiji.

BEOGRAD - Večji požar na kitajski tržnici v predmestju Beograda je uničil prodajalne in skladišča. Požar je izbruhnil pozno zvečer v četrtek, gasilci pa so ga pogasili šele po sedmih urah akcije. Vzrok požara je zaenkrat neznan, poročajo srbski mediji.

PEKING - Po obilnem deževju v kitajski provinci Hubei je umrlo najmanj 21 ljudi, so sporočile oblasti. Zaradi močnega deževja iz province poročajo o prekinjeni oskrbi z elektriko, zemeljskih plazovih in uničenih domovih. Evakuirali so skoraj 6000 ljudi.

BERLIN - Nemški strojevodje, združeni v sindikatu GDL, so zgodaj zjutraj v skladu z napovedmi zaključili stavko. Tako v Deutsche Bahn kot v sindikatu upajo, da bo promet čim prej stekel po ustaljenih tirnicah, čeprav sindikat v prihodnje ne izključuje možnosti novih akcij. V sindikatu so se za stavko odločili, potem ko so spodletela pogajanja z Deutsche Bahn glede plač in dodatkov v času pandemije covida-19. Sindikat med drugim zahteva 1,4-odstotno povišanje plač in dodatek v višini 600 evrov za leto 2021 ter nadaljnje zvišanje plač za 1,8 odstotka leta 2022.

WASHINGTON - Ameriška uprava za hrano in zdravila FDA je v četrtek odobrila poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 družb Pfizer in Moderna za osebe z oslabljenim imunskim sistemom. S tem želijo zaščititi predvsem prejemnike organov in tiste, pri katerih so diagnosticirali podobno stopnjo oslabljenega imunskega sistema.

SAN FRANCISCO - Poslovanje ameriške družbe Airbnb, upravljalca platforme za kratkoročno oddajo nepremičnin, po pandemiji covida-19 okreva. Prodaja je v drugem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani poskočila za skoraj 300 odstotkov na 1,3 milijarde dolarjev. Družba je vknjižila 68 milijonov čiste izgube, lani je ta dosegla 576 milijonov dolarjev.

LOS ANGELES - Oče zvezdnice Britney Spears je pripravljen odstopiti z mesta skrbnika njenega premoženja, kar naj bi navidezno končalo sodno bitko med hčerko in očetom. Glasbenica je minuli mesec sprožila postopek za prekinitev 13 let trajajočega skrbništva, ki ga je označila za zlorabo. Britney Spears je zaslovela že kot najstnica, leta 2007 pa je na očeh javnosti doživela živčni zlom. Kmalu je skrbništvo prevzel oče.

ms/ms
© STA, 2021