Tedenski pregled - Slovenija od 13. do 19. 8.

Ljubljana, 20. avgusta - Kaotične razmere v Afganistanu so zaposlovale zunanje in notranje ministre EU, v ospredju so bila vprašanja evakuacij evropskih državljanov in afganistanskih sodelavcev ter migracij. Šolniki čakajo na jasna navodila za začetek izvajanja šolskega leta v pogojih rastočega števila okužb, z napovedjo interpelacij pa se prebuja politična jesen.

PETEK, 13. avgusta

LJUBLJANA - Upravno sodišče je 12. 8. kot neutemeljeno zavrnilo zahtevo tožilcev Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja za izdajo začasne odredbe v primeru njune tožbe glede neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev, saj naj ne bi izkazala potrebe po izdaji začasne odredbe. Bo pa tožbo obravnavalo prednostno, pri čemer je ugotovilo, da je sklep vlade, s katerim so razveljavili postopek njunega imenovanja, upravni akt, ki se ga lahko izpodbija v upravnem sporu. Frank Elerjeva in Oštir sta odločitev označila za pričakovano, pravosodno ministrstvo pa bo postopek v zvezi s ponovljenim razpisom nadaljevalo po prejetju pravnomočne odločitve upravnega sodišča. Tožbo sta tožilca vložila zoper sklep vlade, sprejet 27. 5., da se razveljavi postopek njunega imenovanja in ponovi razpis.

LJUBLJANA - Ob zaostrovanju razmer v Afganistanu so na ministrstvu za obrambo zagotovili, da ostajajo v rednem stiku s tistimi afganistanskimi sodelavci Slovenske vojske, ki so zaprosili za pomoč. Še vedno preučujejo konkretne možnosti Slovenije za nudenje pomoči oziroma mednarodne zaščite posameznikom, ki so podpirali delovanje pripadnikov Slovenske vojske, in njihovim družinam.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela več odlokov za zajezitev širjenja covida-19. Novosti med drugim prinašajo vnovično uvedbo zaščitnih mask na javnih kulturnih prireditvah. Za taksiste bo test PCR veljal 72, hitri test pa 48 ur. Spremembe začnejo veljati 16. 8. Pogoj PCT bodo morali izpolnjevati tudi strokovni delavci in voditelji športno-rekreativne dejavnosti, ki izvajajo proces športne vadbe. Od 23. 8. bodo morali vsi tranzitni potniki, ki potujejo prek Slovenije, izpolnjevati pogoj PCT.

LJUBLJANA - Poslanske skupine LMŠ, SD, SAB, Levica in NeP so vložile zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za okolje, na kateri želijo spregovoriti o zaskrbljujočih ugotovitvah poročila Medvladnega odbora za podnebne spremembe za Slovenijo. Iz poročila izhaja, da se Slovenija segreva dvakrat hitreje od svetovnega povprečja, kar zahteva čimprejšnje udejanjanje ukrepov v praksi, so prepričani v SAB.

LJUBLJANA - NIJZ je zaradi epidemiološke situacije v dogovoru s cepilnimi centri in ministrstvom za zdravje pripravil poziv k cepljenju proti covidu-19 osebam nad 50 let. Kot so navedli na NIJZ, je cepljenje za to starostno skupino še posebej pomembno, saj gre za skupino z večjim tveganjem za težji potek bolezni.

LJUBLJANA - Na nacionalni razpis za skrajševanje čakalnih vrst so na ministrstvu za zdravje pravočasno prejeli 69 ponudb. Med ponudniki, ki izpolnjujejo pogoje, bodo izvajalce izbrali najpozneje do konca avgusta. Predmet razpisa so tiste vrste zdravstvenih storitev, na katere bolniki čakajo nedopustno dolgo; skupno število čakajočih za te storitve je 20.578. Okvirna vrednost razpisa je 20 milijonov evrov.

BRNIK - Na Letališču Jožeta Pučnika so v prvi polovici leta našteli 70.000 potnikov, kar je 64 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani in 92 odstotkov manj kot ob polletju predkoronskega leta 2019. V zadnjih dveh mesecih beležijo povečano število potnikov, veseli pa so tudi krepitve mreže letalskih povezav. Obetavne so tudi napovedi za zimsko sezono.

SOBOTA, 14. avgusta

JESENICE/BREŽICE - Pred mejnimi prehodi in na nekaterih najbolj obremenjenih cestah so se vile kolone vozil. Kolona na gorenjski avtocesti pred predorom Karavanke je bila dolga tudi do deset kilometrov. Vozniki so več ur čakali na številnih mejnih prehodih s Hrvaško, ponekod za izstop iz države tudi pet ur.

LJUBLJANA - Začela je veljati novela zakona o orožju. Ta prinaša nekatere novosti za imetnike orožja in orožnih listin pri kategorizaciji orožja, onesposobljenem orožju, zbiranju, posojanju in dajanju orožja v uporabo, omogoča pa tudi legalizacijo orožja.

VOLČJI POTOK - Ob 30-letnici samostojnosti Slovenije so v Arboretumu Volčji Potok odprli cvetlično razstavo. V tematskih sklopih na desetih prizoriščih obiskovalci na razstavi z naslovom Cvetje in mir lahko občudujejo okoli 50.000 različnih cvetlic, ki prikazujejo naravne in kulturne danosti Slovenije.

VALLADOLID - Kolesar Primož Roglič je zmagal na uvodni preizkušnji dirke po Španiji in si nadel rdečo majico. Olimpijski prvak v kronometru je na Vuelti že zmagal v letih 2019 in 2020.

NEDELJA, 15. avgusta

LJUBLJANA - Severovzhod države so zajele močnejše nevihte. Toča je klestila od Majšperka do okolice Ptuja, na območju Vuzenice in Brežiškega. O močnih nalivih z vetrom so poročali še z območja Murske Sobote in Krškega.

BREZJE - Katoliška Cerkev je zaznamovala praznik Marijinega vnebovzetja ali veliki šmaren. Številni verniki so romali v Marijina svetišča, med drugim v narodno svetišče Marije Pomagaj na Brezjah. V praznični pridigi je ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore zavzel za odprtost, sprejemanje in medsebojno spoštovanje. Tako Zore kot mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl sta pozvala k cepljenju proti covidu-19.

MARIBOR - Najboljši gorski kolesarji v spustu so se pomerili na tekmi svetovnega pokala. V Bike parku na Pohorju je bila Monika Hrastnik četrta, zmagala je Francozinja Myriam Nicole, med moškimi pa je slavil njen rojak Loris Vergier.

PONEDELJEK, 16. avgusta

LJUBLJANA - Po zavzetju prestolnice Kabul so talibani prevzeli oblast v celotnem Afganistanu, v državi pa je zavladal kaos. Zunanje ministrstvo je izrazilo veliko zaskrbljenost zaradi poslabšanja razmer v Afganistanu. Treba je končati nasilje, zaščititi civilno prebivalstvo, zlasti ženske in dekleta, in ohraniti osnovne standarde človekovih pravic, so zapisali. Premier Janez Janša je na Twitterju razmere označil za največji poraz za zvezo Nato v zgodovini, zanj pa je kot del zavezništva soodgovorna tudi Slovenija. Predsednik republike Borut Pahor pa je poudaril, da mora Slovenija pomagati tistim Afganistancem, ki so sodelovali pri opravljanju nalog slovenskih vojakov. Obrambni minister Matej Tonin je povedal, da je večina afganistanskih sodelavcev slovenskih vojakov že izkoristila možnost umika na varno, za nekatere pa to še urejajo. Slovenija je med podpisnicami izjave, v kateri približno 70 držav poziva talibane, naj omogočijo varen odhod vsem tujim državljanom in Afganistancem, ki želijo zapustiti državo.

LJUBLJANA - Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je sporočila, da je okužena z novim koronavirusom. Ministrica, ki je sicer polno cepljena, je v samoizolaciji, kot so sporočili z ministrstva, pa delo poteka nemoteno. Opozicijske SD, LMŠ, Levica in SAB so zaradi odsotnosti konkretnih usmeritev glede začetka izvajanja pouka in ukrepov za zaščito pred covidom-19 v novem šolskem letu zahtevale sklic nujne seje odbora DZ za izobraževanje, ministrici Kustec pa očitajo nesposobnost in od premierja Janeza Janše pričakujejo, da jo odstavi s funkcije.

LJUBLJANA - Več kot 400 civilnodružbenih evropskih organizacij je voditelje evropskih držav pozvalo, naj se držijo svojih podnebnih obljub, dajo prednost podnebnim politikam in izstopijo iz pogodbe o energetski listini. Ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca so v Umanoteri pozvali, naj na septembrskem neformalnem zasedanju ministrov predlaga politično razpravo o izstopu EU iz pogodbe.

LJUBLJANA - Programski svet RTV Slovenije je bil na seji, na kateri naj bi odločal o soglasju k predlogu generalnega direktorja javnega zavoda Andreja Graha Whatmougha za razrešitev direktorice TV Slovenija Natalije Gorščak, nesklepčen. Seje se je udeležilo 13 od 29 članov. Ker generalni direktor ne bo prejel opredelitve sveta po poteku 15-dnevnega roka od prejetja predloga, lahko o razrešitvi odloči samostojno. Predsednik programskega sveta RTV Slovenije Ciril Baškovič je sicer za 30. 8. sklical sejo z enakim dnevnim redom. Napovedal je, da bo postopek končal še ta teden. Do načina razreševanja Gorščakove so bili kritični v Sindikatu novinarjev Slovenije in Društvu novinarjev Slovenije.

LJUBLJANA - Ob prihodu v Slovenijo z letalom ali ladjo za križarjenje je odslej treba izpolniti evropski elektronski obrazec za potrebe sledenja potnikov (dPLF). Obrazec izpolnjujejo vsi potniki, tako tujci kot slovenski državljani, ki vstopajo v Slovenijo z letalom ali ladjo. Izpolnjevanje tega obrazca sicer ni obvezno, je pa v pomoč epidemiologom, so ob uvajanju ukrepa pojasnili na ministrstvu za zdravje.

TOREK, 17. avgusta

LJUBLJANA - Predsednica SD Tanja Fajon je po sestanku voditeljev štirih opozicijskih strank napovedala vložitev interpelacije ministrice za izobraževanje Simone Kustec. Vložili bi jo lahko v tednu dni, glavni očitek pa se nanaša na dejstvo, da 14 dni pred začetkom novega šolskega leta še vedno ni jasno, kako bo potekal pouk. Premier Janez Janša je v odzivu ocenil, da je Kustečeva za varno šolo naredila veliko in da SD le pobalinsko nagaja. LMŠ je dan kasneje razkril, da so spisali tudi predlog interpelacij okoljskega ministra Andreja Vizjaka in pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča.

BRUSELJ - Zunanji ministri članic EU, med njimi slovenski minister Anže Logar, so se na videozasedanju posvetili položaju v Afganistanu in predvsem koordinaciji EU pri evakuaciji evropskih državljanov in afganistanskih sodelavcev. Logar se je zavzel za izraz solidarnosti. Slovenija je v okviru porazdelitve bremena med državami članicami EU pri prevzemu afganistanskih sodelavcev unije pripravljena sprejeti do pet oseb, je dan po zasedanju povedal Logar. Drugega bremena, denimo sprejema beguncev iz Afganistana, pa Slovenija za zdaj ne bo ponudila. Iz Kabula se je medtem uspelo umakniti še dvema slovenskima državljanoma, še en pa ostaja v Afganistanu.

BELTINCI/LJUBLJANA - Državni prazniki spomnijo vse državljane na prelomne dogodke v prejšnjem stoletju, ki so omogočili, da smo se duhovno, kulturno in politično povezali, je ob državnem prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom poudaril predsednik države Borut Pahor. Premier Janez Janša je v poslanici ob prazniku med drugim poudaril, da je dolžnost vsakokratne vlade, da potencialom Prekmurja omogoči ustvarjalni zagon in razvoj. Predsednik DZ Igor Zorčič pa je izpostavil, da Prekmurci upravičeno pričakujejo dodatni zagon regijskega gospodarstva. Slovesnost je bila na predvečer praznika v Beltincih.

LJUBLJANA - Gostincem in trgovcem kljub pogojem, kot sta preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT in razdalja med mizami, opravljanje dejavnosti ni onemogočeno ali omejeno, ocenjujejo na ministrstvih za delo in gospodarstvo. Zato delodajalcem ne pripada pravica do subvencioniranja skrajšanega delovnega časa. S temi ocenami se ne strinjajo v sekciji za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Gostinci so na srečanju s predstavniki omenjenih ministrstev predlagali tudi enomesečno preložitev ukrepa obveznega testiranja zaposlenih na 48 oz. na 72 ur. Temu ukrepu nasprotujejo tudi delodajalske organizacije, še posebej ostro pa zavračajo prevalitev stroška testiranja na podjetja.

LJUBLJANA - Kriminalisti so junija zaradi kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti na ljubljansko okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper profesorja na eni od ljubljanskih fakultet. Gre za igralca in profesorja igre na Akademiji z gledališče, radio, film in televizijo Matjaža Tribušona, ki je domnevno spolno nadlegoval igralko Mio Skrbinac, so poročali mediji.

SREDA, 18. avgusta

BRUSELJ - Notranji ministri EU so se na izrednem zasedanju strinjali, da v države članice, ki so prizadete zaradi nezakonitih prihodov migrantov iz Belorusije, napotijo dodatne strokovnjake in potrebno tehnično opremo, je v imenu predsedujočega Svetu EU sporočil notranji minister Aleš Hojs. EU so pozvali k dodatni finančni pomoči in se zavzeli za krepitev nadzora na njeni zunanji meji. Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson pa se je zavzela za zakonite in varne poti v EU za ljudi iz Afganistana, ki potrebujejo mednarodno zaščito.

LJUBLJANA - Predstavniki ministrstva za izobraževanje so se sestali z ravnatelji vrtcev in šol. Ministrstvo predlaga samotestiranje učiteljev, odločitev pa bo sprejeta na svetovalni skupini za covid-19 in vladi, je dejal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec. Ravnatelji s slišanim niso bili zadovoljni, saj da niso dobili nobenih konkretnih odgovorov.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela predlog novele zakona o davku na dodano vrednost (DDV), potem ko je prejšnjemu na julijski seji DZ zmanjkal le glas podpore. V novem predlogu ostajajo zapisane rešitve, kot sta denimo odprava praga za obvezen vstop kmetov v sistem DDV kot tudi izročitev računa kupcu v papirnati obliki le na njegovo zahtevo.

LJUBLJANA - Vlada je izdala uredbo o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg in o označevanju nekaterih plastičnih proizvodov. Prepovedani bodo pribor - vilice, noži, žlice in palčke - ter krožniki, slamice in vatirane palčke, razen če gre za medicinske pripomočke.

LJUBLJANA - Novi lastnik Fotone, enega vodilnih svetovnih proizvajalcev laserjev, je londonski investicijski sklad Vitruvian Partners, je poročal spletni portal Necenzurirano. Po podatkih portala naj bi zavezujoče ponudbe dosegale od 350 do 400 milijonov evrov.

ČETRTEK, 19. avgusta

LJUBLJANA - Razprava o plačljivosti hitrih testov pred uveljavitvijo novega režima s 23. 8. se nadaljuje. Premier Janez Janša je na Twitterju napovedal, da bo testiranje na okužbo z novim koronavirusom po tem datumu samoplačniško, razen za dejavnosti, kjer je pogoj PCT za izvajalce oziroma zaposlene predpisan z odloki. Gre za zaposlene v zdravstvu, šolstvu, domovih za starejše, pa tudi za številne storitvene dejavnosti. Ob tem je Janša napovedal, da se frekvenca zaenkrat ne bo spremenila, torej bo za hitre teste veljavnost še vedno 48 ur od odvzema brisa in za test PCR 72 ur od odvzema.

LJUBLJANA - Slovenija se sooča z rastjo okužb z novim koronavirusom. Po podatkih NIJZ so v sredo opravili 2235 testov PCR na okužbo z novim koronavirusom in potrdili 381 okužb. Delež pozitivnih testov je bil 17-odstoten. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je 237, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa se je povečala za 12 okužb na 130. Po oceni NIJZ je v državi trenutno 2802 aktivnih okužb. Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni je objavil nov epidemiološki zemljevid Evrope, na katerem je po novem cela Slovenija obarvana oranžno.

LJUBLJANA - Zahteva izpolnjevanja pogoja PCT za dostop do dobrin, storitev in koriščenje določenih pravic in ugodnosti ni diskriminatorna do necepljenih, ki bi se lahko cepili, a se niso, meni zagovornik načela enakosti. Diskriminacija pomeni nekoga obravnavati slabše zaradi njegovih osebnih okoliščin, ki si jih ni izbral sam, cepljenje pa je na izbiro, je presodil in tako odgovoril Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije, ki je problematiziral diskriminacijo necepljenih delavcev zaradi obveznosti izpolnjevanja pogoja PCT.

MARIBOR - Iz Pošte Slovenije so sporočili, da sta člana poslovodstva Andrej Rihter in Vinko Filipič v sredo z nadzornim svetom družbe sklenila sporazuma o prenehanju mandata člana poslovodstva ter razvezi pogodb o zaposlitvi. Rihterju se mandat izteče 5., Filipiču pa 15. 9. V Pošti Slovenije so prejeli tudi odstopni izjavi članov nadzornega sveta Francija Miheliča in Aleša Buležana. Uradno sta odstopila iz osebnih razlogov.

tep/bg
© STA, 2021