Pregled - Slovenija, 12. 8. (četrtek)

Ljubljana, 12. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 12. avgusta.

LJUBLJANA - V Sloveniji so v sredo opravili 1828 testov in potrdili 248 okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki vlade. Delež pozitivnih testov je znašal 13,6 odstotka. V bolnišnicah se zdravi 40 covidnih bolnikov, štirje več kot dan prej. Intenzivno zdravljenje potrebuje šest covidnih bolnikov, eden manj kot dan prej. Včeraj ni umrl noben covidni bolnik. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi trenutno 1900 aktivnih okužb, kar je 148 več kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 153, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev znaša 88.

LJUBLJANA - Država od 23. avgusta več ne bo krila presejalnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi na okužbo z novim koronavirusom, brezplačni bodo ostali le za bolnike v bolnišnicah, tiste, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti, prebivalce domov za starejše, kaznjence in azilante. Tistim, ki se bodo morali testirali za potrebe opravljanja svojega dela, bo glede na zakon o varnosti in zdravju pri delu stroške testa kril delodajalec. Cena hitrega antigenskega testa bo predvidoma znašala 12 evrov.

LJUBLJANA - Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je ob obisku Cerknice izrazil naklonjenost čitalcem QR kod na vhodih fakultet za preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT. S predstavniki študentov, fakultet in ministrstva za izobraževanje se bodo še pred koncem meseca sestali in določili operativne naloge. V študentski in dijaški organizaciji razumejo izpolnjevanje pogoja PCT v novem šolskem oz. študijskem letu kot pogoja za udeležbo v izobraževalnem procesu, ne pa tudi plačljivega testiranja. V zvezi srednjih šol podpirajo samotestiranje dijakov in se sprašujejo, zakaj to ne bi veljalo še za učitelje. Predsednica zveze srednjih šol Frančiška Al-Mansour je za STA povedala, da podpira samotestiranje dijakov, osveščanje, naj pride v šolo le zdrav dijak, in izvajanje pouka v šolskih prostorih. Pogoja PCT pa ne. Če bo testiranje plačljivo, bo verjetno tudi za dijake in ti enostavno ne bodo več obiskovali pouka, meni.

LJUBLJANA - Prvak LMŠ Marjan Šarec poziva SD, Levico in SAB k podpisu dogovora o povolilnem sodelovanju. Dogovor bi vseboval tri točke, in sicer po njegovih navedbah normalizacijo Slovenije, sestavo vlade brez SDS Janeza Janše in strank, ki jo podpirajo, in dogovor, da mandatarja izbere stranka z največ glasovi na volitvah. Odziv partneric je različen. Predsednico SD Tanjo Fajon veseli, da je volja za povezovanje dozorela pri vseh opozicijskih strankah.V Levici pobudo pozdravljajo, nekaj dodatnih predlogov pa bodo podali na sestanku opozicije. Medtem so v SAB presenečeni, saj da so se pred poletjem dogovorili, da s skupnimi aktivnostmi nadaljujejo septembra. Odzvali so se v koalicijski NSi, kjer opozarjajo, da Slovenijo čakajo veliki izzivi. Vodja poslancev SMC Gregor Perič pa je na Twitterju navedel, da je "sedanja opozicija pred dvema letoma zaradi medsebojnega nesodelovanja in rivalstva razrušila lastno vlado".

LJUBLJANA - Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni je objavil nov epidemiološki zemljevid Evrope, na katerem sta zahodni in osrednji del Slovenije po novem obarvana oranžno. Preostanek države medtem ostaja zelen. Tudi Hrvaška obala ostaja obarvana oranžno, medtem ko je celinski del države še vedno zelen, tako kot večina srednje Evrope. Večji del Italije ostaja oranžen.

LJUBLJANA - V Sloveniji je bilo v drugem četrtletju več kot 20.500 prostih delovnih mest, kar je skoraj za četrtino več kot v četrtletju pred tem. Stopnja prostih delovnih mest je z 2,6 odstotka dosegla najvišjo raven, odkar statistični urad izvaja raziskavo. Po novi delovni sili so najbolj povpraševali v gostinstvu ter kulturnih in razvedrilnih dejavnostih.

LJUBLJANA - Banke v Sloveniji so v prvem polletju ustvarile 251,1 milijona evrov dobička pred obdavčitvijo, kar je 90,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Dobiček po davkih se je v primerjalnem obdobju povečal za 84,1 odstotka na 226,4 milijona evrov. Rast dobička je po navedbah Banke Slovenije posledica sproščanja oslabitev in rezervacij.

LJUBLJANA - Skupina NLB je v letošnjem prvem polletju ustvarila 139,8 milijona evrov dobička po davkih, kar je 90 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. K temu je vidni del prispevala skupina Komercijalne banke. Rezultati kažejo, da je skupina na dobri poti, da doseže napovedi za letos.

BRUSELJ - Evropska komisija je odobrila 3,7 milijona evrov slovenske državne pomoči za upravljavce žičniških naprav za prevoz oseb na smučarskih pobočjih, ki jih je v minuli zimski sezoni prizadela epidemija covida-19. Gre za pomoč v obliki nepovratnih sredstev za nadomestilo 40 odstotkov izgube prihodkov od vozovnic.

LJUBLJANA - Prva ekipa slovenskih gasilcev se je vrnila z enotedenske intervencije v Severni Makedoniji, kjer so lokalnim oblastem pomagali pri gašenju gozdnih požarov. Gasilci so bili uspešni pri omejitvi požara na območju kraja Berovo, pred ognjenimi zublji pa so rešili štiri vasi. Ob prihodu so izrazili upanje, da tretja odprava ne bo potrebna.

LJUBLJANA - Vlada je na dopisni seji potrdila dogovore med notranjim ministrstvom, policijo ter Poljsko, Madžarsko, Romunijo, Litvo, Latvijo in Estonijo o uvedbi skupnih patrulj in drugih skupnih oblik ukrepanja za obvladovanje nezakonitih migracij na meji Slovenije s Hrvaško.

RUŠE - V butičnem kamnitem amfiteatru v gozdu pod Pohorjem se začenja 22. Letni oder Ruše 2021, ki predstavlja enkratno zmes zabave in kulture v kombinaciji z naravo. Festival odpira nizozemski DJ Eelke Kleijn, na letnem odru pa bo tudi letos izveden 19. Kantfest, ki bo poskrbel za ljubitelje pristne avtorske glasbe.

td/spo/av/bdo/td
© STA, 2021