Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 12. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

ATENE - Grčiji je v boju z obsežnimi gozdnimi požari minulo noč končno na pomoč priskočil tudi dež, ki je pomembno izboljšal položaj, poročajo grški mediji. Več požarov na drugem največjem otoku Evia in tudi na polotoku Peloponez je pogasilo. Dež so prebivalci Grčije toplo pozdravili, mnogi so se ga razveselili kot praznika, kažejo posnetki grške televizije Skai. Padavine so tako končno prekinile dolgotrajno sušo, ki je bila glavni razlog za uničujoče požare. Po vsej državi je po prvih uradnih ocenah zgorelo najmanj 90.000 hektarov površin. Uničenih je bilo na tisoče hiš, poginila je tudi množica divjih živali.

KABUL - Talibani so zavzeli strateško pomembno mesto Gazni, ki je od prestolnice Kabul oddaljeno le 150 kilometrov. To je že deseto glavno mesto ene od skupno 34 afganistanskih provinc, ki so ga zavzeli talibani v tednu dni. Mesto Gazni leži ob glavni avtocesti med Kabulom in Kandaharjem, ki je strateško pomembna za povezavo in oskrbo vladnih sil na jugu države. Z zavzetjem tega mesta bo oskrba vojakov bolj ali manj odvisna od zračne podpore.

RABAT - Izraelski zunanji minister Jair Lapid je v sredo začel zgodovinski prvi obisk v Maroku, ob tem pa sta z gostiteljem, maroškim zunanjim ministrom Nasserjem Bourito, podpisala tri sporazume o krepitvi sodelovanja na področjih kulture, letalskega prometa in političnih posvetovanj. Izraelski zunanji minister je na prvem obisku v Maroku od sklenitve sporazuma o normalizaciji odnosov v lanskem letu.

LUSAKA - V Zambiji potekajo volitve predsednika in parlamenta. Sedanji predsednik Edgar Lungu se poteguje za nov mandat, njegov glavni tekmec pa je Hakainde Hichilema, ki se za položaj poteguje že šestič. Napoveduje se tesen boj, tudi spričo težkega gospodarskega in varnostnega položaja v tej afriški državi. Hichilema je sicer proti Lunguju že dvakrat izgubil z majhno razliko.

LONDON - Velika Britanija je v drugem letošnjem četrtletju zabeležila 4,8-odstotno rast bruto domačega proizvoda. Potem ko se je bruto domači proizvod v prvem četrtletju skrčil za 1,6 odstotka, je gospodarstvo s sproščanjem ukrepov za zajezitev pandemije očitno dobilo zagon. Britansko gospodarstvo je sicer še vedno precej pod ravnjo iz obdobja pred pandemijo covida-19.

MÜNCHEN - Vse več nemških podjetij občuti pomanjkanje kvalificirane delovne sile, kaže četrtletna raziskava münchenskega inštituta Ifo. Julija je o tem poročalo 35 odstotkov podjetij, potem ko je imelo aprila težave z iskanjem sodelavcev 24 odstotkov družb. Gre za najvišjo raven od drugega četrtletja 2018 in drugo najvišjo v zgodovini raziskave.

FRANKFURT - Nemški telekomunikacijski velikan Deutsche Telekom je drugo letošnje četrtletje zaključil z 1,9 milijarde evrov čistega dobička, kar je skoraj 150 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Po prilagojenih podatkih je dobiček porasel za 65,3 odstotka na 2,1 milijarde evrov. Deutsche Telekom je ob tem zvišal napoved celoletnega poslovanja.

HANNOVER - Nemški potovalni velikan TUI ocenjuje, da bo poletna sezona slabša od pričakovanj. Zmogljivosti so v ključnih mesecih za turistično panogo na okoli 60 odstotkih tistih iz leta 2019, medtem ko je še maja prvi mož TUI Fritz Joussen računal na 75 odstotkov. Doslej je TUI za celotno poletno sezono, ki sicer še traja, vknjižil okoli 4,2 milijona rezervacij, se pa število rezervacij v zadnjih tednih krepi. Cene potovanj so glede na poletje 2019 v povprečju višje za okoli devet odstotkov.

HONGKONG - Kitajski računalniški proizvajalec Lenovo je v prvem poslovnem četrtletju - od aprila do junija - ustvaril 466 milijonov dolarjev čistega dobička, kar je 120 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prihodki so porasli za 27 odstotkov na 16,9 milijarde dolarjev. Četrtletje je bilo rekordno, so sporočili iz Lenova.

VLADIVOSTOK - Na polotoku Kamčatka na ruskem daljnem vzhodu je strmoglavil helikopter, ki je turiste peljal na ogled vulkana. Umrlo je najmanj osem ljudi, še dva pa sta huje ranjena, so sporočili reševalci in lokalni predstavniki.

ms/ms
© STA, 2021