Pregled - šport, 11. 8. (sreda)

Ljubljana, 11. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v sredo, 11. avgusta.

SLOVENJ GRADEC - Slovenjgraška občina je danes na Glavnem trgu za svojo domačinko Janjo Garnbret, ki je nosilka prve zlate kolajne v športnem plezanju na Olimpijskih igrah v Tokiu, pripravila veličasten sprejem. Kot je dejala Garnbretova, ji ta sprejem pomeni ogromno, saj gre za njen domači kraj. Občini pa se je zahvalila, da ji stoji ob strani v dobrem in slabem. Olimpijsko Janjo Garnbret so najprej v Šmartnem pri Slovenj Gradcu prevzeli sočlani iz Prostovoljnega gasilskega društva Šmartno in jo pospremili na pot proti Slovenj Gradcu, kjer jo je pozdravila množica navijačev.

IASI - Najboljša slovenska šahistka Laura Unuk je v tretjem krogu šahovskega evropskega prvenstva za ženske remizirala proti Nemki Josefine Heinemann. Unukova je po treh od 11 odigranih krogov trenutno na 14. mestu. Z zmago v tretjem krogu sta po lestvici napredovali Monika Rozman (22.) in Zala Urh (42.). Z drugim porazom pa je na 103. mesto zdrsnila Nuša Hercog. Na vrhu je le še pet od skupno 117 šahistk na EP, ki se lahko pohvalijo s popolnim izkupičkom. Prvakinja bo znana po 11 krogih 20. avgusta.

RZESZOW - Kolumbijski sprinter Fernando Gaviria je zmagovalec tretje etape kolesarske dirke po Poljski od Sanoka do Rzeszowa, dolge 226,4 km. V ciljnem sprintu je bil član moštva UAE Team Emirates hitrejši od Nizozemca Olava Kooija in Nemca Phila Bauhausa. Slovenski as Matej Mohorič je v skupnem seštevku zdaj na tretjem mestu. Šestindvajsetletnik iz Podblice je danes v cilj pripeljal kot 38. v času zmagovalca. V skupnem seštevku je tretji, potem ko ga je v današnji etapi zaradi boljših končnih uvrstitev prehitel Italijan Diego Ulissi. Po treh od sedmih etap je v vodstvu še naprej Portugalec Joao Almeida. Štiri sekunde za njim pa na drugem in tretjem mestu zaostajata Ulissi in Mohorič. V četrtek bo na vrsti četrta etapa od Tarnowa do gorskega cilja do letovišča Bukovina.

LJUBLJANA - Mednarodna (Fifa) in Evropska nogometna zveza (Uefa) sta svoje članice obvestili, da na septembrskih reprezentančnih tekmah zaradi težav z novim koronavirusom ne bo navijačev gostujoče ekipe, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Evropske kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2022 se bodo nadaljevale že v začetku septembra. V pismu zvezam, ki ga je objavila angleška zveza FA, sta Fifa in Uefa zapisali, da pozorno spremljata pandemijo v Evropi. Slovenija bo 1. in 4. septembra igrala doma proti Slovaški in Malti, 7. pa bo gostovala pri Hrvaški.

PARIZ - Argentinski nogometni zvezdnik Lionel Messi se je danes uradno predstavil v svojem novem kluba Paris Saint-Germain. Na predstavitveni novinarski konferenci je Messi dejal, da je zelo vesel, da je v Parizu ter da o datumu debija še ne more govoriti, ker se je ravno vrnil z dopusta. Potrdil je, da si želi znova osvojiti ligo prvakov. Argentinec bo v Parizu med drugim združil moči z rojakom Angelom di Mario, Brazilcem Neymarjem in Francozom Kylianom Mbappejem. Številni navijači so že v zgodnjih dopoldanskih urah v dolgi vrsti čakali pred uradno trgovino PSG na nakup dresa s številko 30, ogromno pa se jih je zbralo tudi pred stadionom Park princev, kjer so nestrpno pričakovali Messijevo predstavitev. Veliko zanimanje za predstavitev je vladalo tudi med sedmo silo. Argentinec je s PSG podpisal dveletno pogodbo z možnostjo podaljšanja še za eno sezono. Po tej pogodbi bo letno prejemal po 35 milijonov evrov neto.

TORONTO - Španski zvezdnik Rafael Nadal je zaradi poškodbe leve noge odpovedal še nastop na teniškem mastersu v Cincinnatiju, so sporočili tamkajšnji organizatorji. Petintridesetletni Španec je ponoči odpovedal nastop v Torontu, pod vprašajem pa je po novi odpovedi tudi nastop na OP ZDA. Zadnji turnir velike četverice se bo začel 30. avgusta in trajal vse do 12. septembra. Pred tem bo med 14. in 22. avgustom na vrsti še sedmi od devetih mastersov sezone v Cincinnatiju. Nadal, 20-kratni zmagovalec turnirjev velike četverice je poškodbo leve noge staknil v Washingtonu, kamor se je skoraj dveh mesecih vrnil po polfinalnem porazu na OP Francije. V Cincinnatiju tako ne bo nikogar od velike trojice, saj sta že pred tem nastop odpovedala Đoković in Švicar Roger Federer.

MÜNCHEN - Nemški teniški zvezdnik Alexander Zverev je danes sporočil, da med 25. novembrom in 5. decembrom ne bo igral za svojo reprezentanco na zaključnem turnirju Davisovega pokala, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Štiriindvajsetletnik, sicer olimpijski prvak iz Tokia, bi moral biti prvi mož nemške reprezentance na tekmovanju, ki od leta 2019 poteka po spremenjenem formatu z 18 najboljšimi izbranimi vrstami. Obenem je dodal, da bi raje za Nemčijo igral po starem formatu Davisovega pokala z nekaj predvidenimi tekmovalnimi konci tedna med sezono.

MADRID - Španska nogometna zveza (RFEF) je zavrnila predlagani sporazum o vlaganju in razdelitvi prihodkov med vodstvom španske lige in ameriške investicijske družbe CVC, češ da dogovor povečuje neenakost in bi lahko vplival na prihodnost tekmovanja, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. La Liga, ki organizira prvo in drugo špansko ligo, je prejšnjo sredo obelodanila, da je s CVC dosegla preliminarni sporazum o "vbrizgavanju 2,7 milijarde evrov v tekmovanje in klube". Približno 90 odstotkov tega denarja bi šlo med 42 klubov prve in druge španske lige, oni pa bi lahko 15 odstotkov zneska koristili za nakup igralcev in plače nogometašev. CVC bi v zameno dobil 10,95-odstotni delež v na novo ustanovljeni družbi skupaj z la ligo in bi v naslednjih 40 ali 50 letih dobival tudi takšen delež ustvarjenega dobička. CVC sicer ne bi sodeloval pri sami organizaciji tekmovanja.

LEON - V španskem Saberu v bližini Leona se je s posamično klasično tekmo začelo evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah. V disciplini, kjer Slovenci niso najmočnejši, je največ pričakoval Simon Oven, sicer svetovni in evropski prvak v klasičnem spustu, a tokrat ostal brez zmagovalnih stopničk na devetem mestu. Preostala trojica kajakašev se je odločila, da v klasiki ne bo trošila moči, saj računa na najvišja mesta v sprintu. Nejc Žnidarčič sploh ni startal, Tim Novak in Anže Urankar pa sta se po progi le spustila brez pravega tekmovalnega naboja. Naslov evropskega prvaka med kajakaši si je priveslal Francoz Maxence Barouh. Med kajakašicami je Slovenija imela dve predstavnici. Ana Šteblaj je zasedla 19. mesto. Na svojem prvem članskem EP je Nika Ozimc priveslala na 17. mesto. Med kajakašicami je slavila Italijanka Mathilde Rosa. V četrtek se bo prvenstvo nadaljevalo z ekipnimi tekmami v klasičnem spustu.

alz/lpc/lr/kad/alz
© STA, 2021