Pregled - Slovenija, 11. 8. (sreda)

Ljubljana, 11. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 11. avgusta.

LJUBLJANA - Slovenija je po merilih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni trenutno že v oranžni fazi, ob trenutnem trendu razvoja epidemije bo v rdečo fazo prišla v začetku septembra, napovedujejo na Institutu Jožef Stefan (IJS). V v torek so namreč potrdili 248 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je znašal 12,6 odstotka, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa znaša 81.

LJUBLJANA - Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je v izjavi medijem pojasnil, da bo izpolnjevanje PCT pogoj za obisk predavanj v novem študijskem letu, s tem tudi soglašajo študentske organizacije. Za dijake pa je predlog, da se sprva prostovoljno samotestirajo, ob predlogu v rdečo epidemiološko fazo pa bi tudi za njih veljal pogoj PCT.

LJUBLJANA - Vlada je na dopisni seji sklenila, da dopušča možnost podpisa dogovora o načinu delovanja Ekonomsko-socialnega sveta, čeprav je prepričana, da je vse zapisano že v obstoječem poslovniku. Na seji je Petra Ješovnika razrešila s funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za finance, saj ta odhaja za izrednega in pooblaščenega veleposlanika oz. vodjo stalnega predstavništva Slovenije pri OECD.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je ocenilo, da sta zakon o parlamentarni preiskavi in poslovnik o parlamentarni preiskavi v neskladju z ustavo, obenem je razveljavilo akt o odreditvi preiskave v zadevi Franc Kangler, je povedal generalni državni tožilec Drago Šketa. Preiskave v DZ namreč ni dopustno odrejati v zvezi s konkretnimi odločitvami državnih tožilcev. Predsednik preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi Dejan Kaloh (SDS) je na to zapisal, dejstvo, da je ustavno sodišče razveljavilo akt o odreditvi preiskave v zadevi Franc Kangler, pomeni le, da v poročilu preiskovalne komisije, ki ga bo državni zbor obravnaval jeseni, ne bodo ugotavljali presoje pravilnosti posameznih tožilskih odločitev.

BRUSELJ - Evropska komisija je v skladu z evropsko zakonodajo o združitvah odobrila pridobitev skupnega nadzora nad novoustanovljenim skupnim podjetjem Slovenskih železnic in češkega EPLI na področju intermodalnega železniškega tovornega prometa. Družbi nameravata ustanoviti novo skupno podjetje, ki ga bosta sestavljala SŽ - Tovorni promet in Fersped.

LJUBLJANA - Direktorica TVS Natalija Gorščak ocenjuje, da je obrazložitev očitkov na njen račun, ki jih generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough navaja v predlogu za soglasje programskega sveta k njeni razrešitvi, prirejena za razrešitev. Glavni razlog za predlog je namreč to, da ne sledi njegovim zahtevam po kadrovskih in programskih spremembah, meni.

LJUBLJANA - Nekateri nekdanji funkcionarji Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) ugotavljajo, da zdajšnje vodstvo zveze v javnosti podpira ukrepe vlade in DZ, ki niso v korist prebivalstvu. Predsednika zveze Janeza Sušnika pozivajo, da odstopi in s tem omogoči prostor novemu zagonu zveze. Sušnik je poziv že zavrnil.

LJUBLJANA - Nadzor na UKC Ljubljana je pokazal nepravilnosti pri evidentiranju delovnega časa pri 11 delavcih. Med njimi je eden podal odpoved pogodbe o zaposlitvi, pri enem je kršitev zastarala. Zaposlenim je bilo tako izdanih devet pisnih opozoril pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, prav tako bodo od njih terjali neupravičeno izplačane zneske.

STRAŽA - Župani občin Novo mesto, Straža ter Mirna Peč, Gregor Macedoni, Dušan Krštinc in Andrej Kastelic, so podpisali sporazum o sofinanciranju prve faze in skupni uporabi medobčinskega zbirnega centra za ravnanje z odpadki. Tega nameravajo prihodnje leto začeti graditi v načrtovani gospodarski coni na stičišču občin.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za zdravje so začeli odpirati ponudbe, ki so prispele na javni razpis za skrajševanje čakalnih vrst. Ministrstvo bo po končanem postopku odpiranja pripravilo kratek povzetek in ga objavilo na svojih spletnih straneh, predvidoma do konca tega tedna, so pojasnili za STA. Za razpis bodo namenili 65 milijonov evrov.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je v predsedniški palači, v luči obeleževanj dogodkov ob 30. obletnici samostojnosti Slovenije, sprejel ustvarjalce prvega celovečernega igranega filma v samostojni Sloveniji - Babica gre na jug. Pahor je ob tem povedal, da je z gesto želel spomniti, da je bil čas osamosvajanja tudi čas pomembnih kulturnih dogodkov.

LJUBLJANA - Začela je veljati novela zakona o pravilih cestnega prometa, ki med drugim znižuje kazni za prehitro vožnjo in zvišuje kazni za telefoniranje med vožnjo. Uvaja tudi možnost dovoljenja za zavijanje desno pri rdeči luči na semaforju ter opredeljuje pogoje za udeležbo lahkih motornih vozil v prometu, kamor med drugim sodijo električni skiroji.

LJUBLJANA - Začela je veljati tudi novela zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki uresničuje ustavni odločbi glede financiranja zasebnih osnovnih šol. Novela predvideva, da država zagotovi 100 odstotkov sredstev za obvezni program in 85 odstotkov sredstev za izvajanje razširjenega programa v zasebnih osnovnih šolah.

LJUBLJANA - Začeli so veljati novela zakona o kmetijstvu, katere spremembe se nanašajo na izvajanja skupne evropske in nacionalne kmetijske politike. V veljavi je tudi paket treh finančnih zakonov, ki so v slovenski pravni red prenesli več evropskih direktiv.

LJUBLJANA - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je nastopil sloviti nemški tenorist Jonas Kaufmann, ki je ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija ter pod taktirko nemškega dirigenta Jochena Riederja, s katerim že dolgo sodeluje, izvedel obsežen program del Richarda Wagnerja. Na sporedu je bilo še nekaj opernih arij italijanskih skladateljev. Operni zvezdnik se je na Ljubljana Festival vrnil po lanskem debiju.

ago/ago
© STA, 2021