Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 10. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

WASHINGTON/KABUL - ZDA ne nameravajo ustaviti načrtovanega umika iz Afganistana, kljub temu da talibani praktično vsak dan povečujejo svoj nadzor v državi. Je pa ameriški pogajalec za Afganistan Zalmay Khalizad napovedal, da bo ta teden na pogajanjih s talibani v Dohi pritisnil na njih, naj ustavijo vojaško ofenzivo. V Washingtonu obžalujejo, kar se dogaja in da so v teh spopadih žrtve številni civilisti. Zaskrbljeni so tudi zaradi poročil o grozodejstvih in kršitvah človekovih pravic. Poleg tega menijo, da rešitve za trajen mir v Afganistanu ni mogoče doseči z vojaškimi sredstvi, ampak samo za pogajalsko mizo, poudarjajo v State Departmentu. Podobno menijo tudi v Natu.

ATENE/SKOPJE/TIRANA/SARAJEVO - Po prvih ocenah inštituta za geologijo na atenski univerzi je doslej v Grčiji pogorelo 90.000 hektarjev površin. Največ gozda je pogorelo na otoku Evija, in sicer okoli 51.000 hektarjev. Na polotoku Peloponez pa je zgorelo okoli 10.000 hektarjev. Grški premier Kiriakos Micotakis se je v ponedeljek državljanom opravičil za vse šibke točke, ki jih je morebiti razkril boj proti uničujočim požarom. Napovedal je pomoč prizadetim v požaru v višini 500 milijonov evrov. Razmere ostajajo resne tudi v požarih v Severni Makedoniji, kamor Slovenija pošilja novo skupino 52 gasilcev. Požari pa medtem ogrožajo hiše ponekod po Albaniji in v Bosni in Hercegovini.

DUNAJ - V Avstriji bodo 17. oktobra začeli cepljenje proti covidu-19 s poživitvenim odmerkom. Določene rizične skupine lahko tretji odmerek prejmejo že prej. V državi so doslej z najmanj enim odmerkom cepili 60 odstotkov prebivalcev.

WASHINGTON/OTTAWA - Obrambni minister ZDA Lloyd Austin je v ponedeljek vojakom sporočil, da bodo najkasneje do sredine septembra uvedli obvezno cepljenje vseh pripadnikov oboroženih sil. Če bodo okužbe še naprej naraščale, se to lahko uvede že prej. Predsednik Joe Biden je Austinovo sporočilo vojakom nemudoma pozdravil in dodal, da so ZDA še vedno v vojni s koronavirusom. Doslej so povsem cepili že več kot milijon vojakov, 237.000 pa jih je dobilo en odmerek cepiva. Kanada je odprla mejo za vstop Američanov ter stalnih prebivalcev ZDA, ki so se cepili proti covidu-19.

SYDNEY - V zvezni državi Novi Južni Wales, v kateri leži mesto Sydney, so v zadnjem dnevu potrdili 356 okužb, kar je največ od sredine junija. Število okuženih se ne zmanjšuje, kljub temu da javno življenje v Sydneyju stoji že sedmi teden.

BERLIN - Kljub mutacijam novega koronavirusa in pojavljanju novih, bolj nalezljivih različic, še ni potrebe po prilagajanju cepiva proti covidu-19, je prepričan direktor BioNTecha Ugur Sahin. Morda pa bo to treba storiti v naslednjih šestih do dvanajstih mesecih, če se bodo pojavile nove različice, je opozoril.

ZAGREB - Hrvaška je uvedla neodvisni nadzor policijske obravnave nezakonitih migrantov in prosilcev za azil na mejah. Skupino za nadzor bodo sestavljali predstavniki več evropskih agencij, urada visokega komisarja Združenih narodov za begunce (UNHCR) in Mednarodne organizacije za migracije (IOM) ter različni pravniki in hrvaške organizacije. Pripravljali bodo polletna poročila, predvsem pa naj bi preverili kritike nevladnih organizacij, da hrvaški policisti slabo ravnajo z nezakonitimi migranti, ne spoštujejo njihovih pravic in jih nasilno vračajo nazaj čez mejo.

NEW YORK - Odvetniki Virginie Giuffre so v ponedeljek na zveznem sodišču na Manhattnu v New Yorku vložili civilno tožbo proti britanskemu princu Andrewu zaradi spolnih napadov in zlorab, ko je bila stara 17 let. Giuffrejeva je bila ena od žrtev milijarderja Jeffreyja Epsteina, ki je po aretaciji avgusta 2019 storil samomor. Tožba zahteva nedoločeno vsoto denarne odškodnine. Zvezni tožilci Manhattna so že formalno zaprosili za pogovor z britanskim princem, ki pa se ne odziva.

PEKING - Kitajsko višje sodišče je potrdilo smrtno kazen kanadskemu državljanu Robertu Lloydu Schellenbergu zaradi tihotapljenja mamil. Kanadčan je bil postranska žrtev zaostrovanja odnosov med državama konec leta 2018, njegova obsodba pa je potem odnose med Pekingom in Ottawo še dodatno poslabšala. Kanadski veleposlanik v Pekingu se je na obsodbo ostro odzval.

MOSKVA - Rusija je uvedla sankcije proti britanskim državljanom, ki jim očita vpletenost v protiruske aktivnosti. Po navedbah Moskve gre za odziv na britanske sankcije proti ruskim državljanom, uvedene decembra 2020 in aprila 2021.

TROGIR - Ob hrvaški obali nedaleč od Trogirja pred vhodom v pristanišče Agana se je v ponedeljek zgodila nesreča na morju, v kateri je umrla ena oseba, dve osebi sta poškodovani, poročajo hrvaški mediji. Umrla je nemška turistka, ki se je z vodnim skuterjem zaletela v jadrnico. Njeni hčerki sta bili poškodovani in sta v bolnišnici.

blm/blm
© STA, 2021