Pregled - šport, 9. 8. (ponedeljek)

Ljubljana, 9. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v ponedeljek, 9. avgusta.

BRNIK - V Slovenijo se je vrnila tudi nosilka olimpijske zlate kolajne v športnem plezanju Janja Garnbret skupaj s trenerjem Romanom Krajnikom. Zlato Janjo so na ljubljanskem letališču pozdravili in ji čestitali olimpionik Miro Cerar ter njeni domači. Pred letališčem pa je zlato sokrajanko pozdravila skupina najbolj zvestih navijačev iz Šmartna. Garnbretova za zdaj še nima načrtov za naprej. Sledil bo krajši premor, dopust, o prihodnosti pa se bo odločila, ko bo spočila glavo in telo, je dejala na novinarski konferenci po prihodu v domovino. Sta pa s trenerjem razkrila, da se bosta oktobra odpravila v Indonezijo, kjer se bo nosilka zlate olimpijske kolajne pomerila na tekmi svetovnega pokala v hitrostnem plezanju, ki bo kot zadnja na tekmovalnem koledarju v Džakarti. Seveda bo zlata Janja skoraj zanesljivo nastopila na domači tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, ki bo 3. in 4. septembra v Kranju.

LJUBLJANA - Potem ko je v nedeljo v Tokiu ugasnil olimpijski ogenj in padel zastor nad olimpijskimi igrami, bodo imeli v japonski prestolnici le dobrih 14 dni športnega predaha. Festival športa v posebnih časih in z omejitvami bo 24. avgusta dobil še drug del, saj se bodo začele paraolimpijske igre. Slovenska reprezentanca se je pred odhodom na igre predstavila danes v Ljubljani. Sestavlja jo sedem športnikov v šestih panogah, nastopili bodo strelca Franček Gorazd Tiršek in Franc Pinter, atlet Henrik Plank, kolesar Anej Doplihar, plavalec Tim Žnidaršič Svenšek, namiznoteniški igralec Luka Trtnik ter lokostrelec Dejan Fabčič.

VARŠAVA - Nemec Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) je zmagal v prvi etapi 78. kolesarske dirke po Poljski. Od Lublina do Chelma (216,4 km) je bil v ciljnem sprintu drugi Kolumbijec Álvaro Hodeg (Deceuninck-QuickStep), tretji pa Francoz Hugo Hofstetter (Israel Start-Up Nation). Na devetem mestu je uvodno etapo po Poljski končal najboljši Slovenec Matej Mohorič (Bahrain Victorious).

MONTREAL - Mariborčanka Polona Hercog je izpadla v prvem krogu dvojic na teniškem turnirju v Montrealu, kjer je igrala skupaj z Belgijko Alison Van Uytvanck. Boljši sta bili Američanka Emina Bektas in Britanka Tara Moore, ki sta po uri in 23 minutah slavili s 6:3, 5:7 in 10:7. Hercogova je igrala tudi v kvalifikacijah za glavni turnir posameznic, a jo je v odločilnem drugem krogu premagala Čehinja Tereza Martincova; 61. igralka svetovne lestvice je zmagala s 7:5 in 6:3.

LJUBLJANA - Prvi osvojeni turnir med profesionalnimi igralkami je slovensko teniško igralko Kajo Juvan v dvojicah pripeljal do 240. mesta na svetu oziroma 331 mest višje, kot je bila prejšnji teden. Dvajsetletna Ljubljančanka je zmagala na turnirju dvojic v Cluju v Romuniji z navezi z Rusinjo Natelo Dzalamidze. Slovenija je ta konec tedna osvojila kar dva turnirja dvojic; Andreja Klepač je bila skupaj z Hrvatico Darijo Jurak najboljša v San Joseju. Petintridesetletna Koprčanka se je z desetim naslovom WTA v karieri in drugim letos utrdila med najboljšimi igralkami v parih. Napredovala je na 27. mesto. Med posameznicami je najboljša Slovenka Tamara Zidanšek zadržala 39. mesto (med dvojicami je Zidanškova 71.), Polona Hercog je 87., Juvanova pa 114. Na vrhu ni novosti. Vodilna igralka sveta ostaja Avstralka Ashleigh Barty, druga je Japonka Naomi Osaka, tretja pa Belorusinja Arina Sabalenka.

LJUBLJANA - Srbski zvezdnik Novak Đoković, ki mu na pravkar končanih olimpijskih igrah v Tokiu ni uspelo uresničiti sanj o kolajni, je začel 333. teden kot številka 1 svetovnega tenisa. Med najboljšo deseterico je le ena sprememba. Đokoviću sledita Rus Danil Medvedjev na drugem, tretji pa je po novem Grk Stefanos Cicipas, ki je prehitel Španca Rafaela Nadala. Najboljši Slovenec Aljaž Bedene je glede na prejšnjo lestvico ostal na 58. mestu. Preostala Slovenca med najboljšimi 500 sta le še Ptujčan Blaž Rola, ki je 174., ter Ljubljančan Blaž Kavčič, ki je ostal na 221. mestu.

IASI - Laura Unuk je zmagala v prvem krogu šahovskega evropskega prvenstva za ženske v romunskem mestu Iasi. Z belimi figurami je ugnala Srbkinjo Jovano Erić. Nastopajo še tri slovenske šahistke, vse so v uvodnih partijah igrale s črnimi figurami. Pol točke je iztržila le Monika Rozman, ki je remizirala s Francozinjo Sophie Milliet. Zala Urh z Moldavijko Valentino Verbin in Nuša Hercog z Romunko Alessio Mihaelo Ciolacu sta izgubili.

SANKT PETERBURG - Slovenski odbojkar Tine Urnaut je novi član ruskega Zenita iz Sankt Peterburga, je klub sporočil na uradni spletni strani. Kapetan slovenske reprezentance je sicer po koncu minule sezone sprva okrepil poljski Jastrzebski Wegiel, nato pa je s klubom prekinil pogodbo in se danes uradno pridružil Zenitu. Dvaintridesetletni Korošec je 10. junija podpisal pogodbo s poljskim prvoligašem, nato pa je prišel klic Zenita, ki si je slovenskega kapetana želel v svoji ekipi za sezono 2021/22.

MILANO - Belgijski napadalec Romelu Lukaku se za 115 milijonov evrov iz milanskega Interja seli v angleški nogometni klub Chelsea, v katerem je že igral. Lukaku je pred selitvijo opravil zdravniški pregled na kliniki Columbus v Milanu, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Lukaku, ki je bil izbran v idealno enajsterico letošnjega evropskega prvenstva v nogometu, je na Stamford Bridgeu že igral med letoma 2011 in 2014, zdaj pa naj naj bi podpisal petletno pogodbo in bo najbolje plačani igralec modrih iz Londona.

BARCELONA - Španski velikan Barcelona, ki je te dni ostal brez dolgoletnega prvega zvezdnika svetovnega nogometa Lionela Messija, bo sezono začel brez njegovega rojaka Sergia Agüera. Triintridesetletnik si je poškodoval mišico desne noge, zato bo moral predvidoma okrevati deset tednov, so sporočili iz Barcelone.

MONTREAL - Jon Cooper je postal trener kanadskih hokejistov za olimpijske igre februarja prihodnje leto v Pekingu, je objavila severnoameriška hokejska liga NHL. Triinpetdesetletnik je ekipo Tampa Bay Lightning vodil do dveh naslovov prvaka v NHL, Stanleyjev pokal je osvojila leta 2020 in letos. Kanada je najuspešnejša država na olimpijskih turnirjih hokejistov, osvojila je devet zlatih, štiri srebrne in tri bronaste medalje. Na prejšnjih zimskih OI leta 2018 v Pyeongchangu je bila bronasta, pred tem pa je med letoma 2002 in 2014 osvojila štiri zaporedne zlate medalje.

ZÜRICH - Sepp Blatter, nekdanji dolgoletni predsednik Mednarodne nogometne zveze Fife, je prispel v Zürich na zadnja zaslišanja švicarskega tožilstva v aferi iz leta 2011 in izplačili Michelu Platiniju. Kot poroča nemška agencija dpa, danes 85-letnega Blatterja preiskujejo glede plačila dveh milijonov švicarskih frankov (1,85 mio eur) Platiniju. Platini je bil takrat predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa), ki jo odtlej vodi Slovenec Aleksander Čeferin.

jz/alz/ad/zza/tb/zzb/sag/am/kad/lpc/gj/jz
© STA, 2021