Pregled - Slovenija, 9. 8. (ponedeljek)

Ljubljana, 9. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 9. avgusta.

KAMNIK, KOMENDA, ŽALEC - Območja občin Kamnik, Kobarid, Komenda, Kranj, Lukovica in Šenčur je v nedeljo zvečer zajela vremenska fronta z neurjem. Komendski župan Stanislav Poglajen je za STA povedal, da je huda ura s točo in močnim vetrom trajala dobrih 10 minut. Nekaj občanom so pomagali s folijo zaščititi strehe. Toča je poškodovala tudi streho šole in vrtca v Komendi. Poleg streh in strešnih oken je po županovih besedah poškodovanih tudi veliko vozil. Nedeljsko neurje s točo v velikosti oreha je v žalski in preboldski občini povzročilo kar nekaj škode na objektih, prometnih sredstvih in poljščinah, predvsem na hmelju. Gasilci prostovoljnih gasilskih društev Žalec, Vrbje in Griže so prekrivali poškodovane strehe objektov s folijo na 25 lokacijah v Vrbju in Žalcu.

LJUBLJANA - Podnebne spremembe so zajele vse kotičke sveta. Tudi ob takojšnjem ukrepanju bo ozračje planeta sredi stoletja glede na predindustrijsko dobo predvidoma toplejše za 1,5 stopinje Celzija, v novem poročilu opozarja IPCC. Svetovni voditelji pozivajo k takojšnjemu odločnemu delovanju, Lučka Kajfež Bogataj ob tem izpostavlja tudi pomen prilagajanja.

LJUBLJANA - V Sloveniji so v nedeljo ob 668 opravljenih PCR testih potrdili 46 okužb z novim koronavirusom. Hospitaliziranih je 32 covidnih bolnikov, sedem jih potrebuje intenzivno nego. Umrl ni noben covidni bolnik, je navedeno na spletnih straneh vlade.

LJUBLJANA - V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije so zagovornika načela enakosti Miho Lobnika opozorili, da so tisti delavci v gostinstvu in turizmu, ki se iz različnih razlogov niso cepili, diskriminirani na različnih področjih. Prosili so ga za pomoč, da bodo vsi državljani znova enakopravno obravnavani.

LJUBLJANA - V sporočilu Sindikatu novinarjev Slovenije, pod katerega se je podpisala tudi Konfederacija sindikatov javnega sektorja opozarjajo, da so zaposleni časnikov Večer in Primorske novice ob spremembi lastništva izpostavljeni pretiranim in škodljivim tveganjem. Zahtevajo, da novo vodstvo zaposlene seznani s pravnimi, ekonomskimi in socialnimi posledicami ter vzpostavitev socialnega dialoga s sindikati pri delodajalcih.

LJUBLJANA - Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik meni, da gre pri nekaterih navedbah direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milana Kreka minuli teden, povezanih z aplikacijo za preverjanje izpolnjevanja pogojev PCT, za sprenevedanje ali nepoznavanje osnov delovanja pravne države. Zavrača navedbo, da njena odločitev o prekinitvi inšpekcijskega postopka zaradi aplikacije dokazuje, da je bil nadzor nepravilen. Na podlagi prijave se mora postopek namreč začeti. Če se v postopku postavi vprašanje skladnosti pravne podlage z ustavo, pa je treba vprašanje prepustiti ustavnemu sodišču.

LJUBLJANA - Slovenija je po podatkih statističnega urada junija izvozila za 3,3 milijarde evrov blaga, kar je 21 odstotkov več kot enak mesec lani, uvoz blaga pa se je povečal za 30,6 odstotka na 3,4 milijarde evrov. Vrednost blagovne menjave je bila junija višja tudi od tiste izpred dveh let, ko gospodarska aktivnost še ni bila okrnjena zaradi posledic epidemije covida-19.

LJUBLJANA - V Združenju socialnih zavodov Slovenije so kritični do ZZZS, ker da domovom za starejše "zavrača uvrstitev v najvišjo kategorijo zdravstvene nege za stanovalce, ki so bili v času drugega vala epidemije nameščeni v rdečih conah in so potrebovali poseben režim zdravljenja in nege". Na ZZZS očitke zavračajo kot neutemeljene.

LJUBLJANA - Delegacija kluba severnoameriške lige NBA Dallas Mavericks z lastnikom Markom Cubanom na čelu je prispela v Slovenijo na sestanek s slovenskim košarkarskim asom Luko Dončićem, je poročal portal 24ur.com. Delegacija je prišla Dončiću predstavit podrobnosti nove pogodbe, ki bo veljavna od sezone 2022/23, ko se izteče trenutna pogodba 22-letnega slovenskega zvezdnika. Pogodbo naj bi podpisali v torek.

LJUBLJANA - V Kraterju, produkcijskem prostoru na lokaciji mirujočega gradbišča za Bežigradom, se začenja filmski festival o mestih, urbanosti in arhitekturi EDO. Festival bo v tretji izdaji do petka ponudil pet dokumentarcev in pogovorov, ki bodo po napovedi organizatorjev globalne urbane teme postavili v lokalni kontekst.

KARLOVY VARY - V tekmovalni program 55. filmskega festivala v Karlovih Varih, ki se bo začel prihodnji petek, so uvrstili tudi novi celovečerec slovenskega režiserja Olma Omerzuja Atlas ptic. Film, ki bo na festivalu v nedeljo doživel svetovno premiero, pripoveduje o starajočem se lastniku tehnološkega podjetja. V igri za kristalni globus je še 11 filmov.

pa/pa
© STA, 2021