Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Škoda poplav na zahodu Nemčije bi lahko znašala do 30 milijard evrov

Berlin, 9. avgusta - Škoda, ki je nastala zaradi obsežnih poplav na zahodu Nemčije, bi lahko znašala do 30 milijard evrov, je danes ocenil ministrski predsednik Severnega Porenja-Vestfalije Armin Laschet. Samo za to deželo so škodo ocenili na več kot 13 milijard evrov, v sosednji deželi Porenje-Pfalška pa bo verjetno ta ocena še višja, je dejal.

Avstrija, Kitzbuehel.
Medtem ko na zahodu Nemčije in v Belgiji odpravljajo posledice uničujočih poplav, ki so terjale preko 180 žrtev, je ujma dosegla tudi Avstrijo, kjer je poplavilo mesto Hallein, in Bavarsko.
Foto: dpa/STA

Laschet je v deželnem parlamentu danes dejal, da bodo morali v nacionalni sklad za obnovo po poplavah verjetno zbrati od 20 do 30 milijard evrov. Zaenkrat so po njegovi oceni na dobri poti.

Poplave v sredini julija so zahtevale 184 življenj, za seboj pa pustila opustošenje. Laschet je danes še dejal, da je bilo v deželi med drugim poškodovanih več kot 150 šol in več kot 200 vrtcev. Opozoril je, da v deželi od druge svetovne vojne niso imeli situacije, ko bi morali hkrati znova zgraditi po več tisoč uničenih domov.

set/spo/set
© STA, 2021