Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 8. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

TOKIO - V japonski prestolnici bo danes potekala slovesnost ob koncu iger 32. olimpijade. Olimpijske igre v Tokiu so se začele 23. julija, na njih pa so zablesteli tudi slovenski športniki, ki so osvojili pet kolajn, od tega kar tri zlate. Sklepna slovesnost iger, na katerih so slovenski športniki osvojili tri zlate ter po eno srebrno in bronasto kolajno, se bo začela ob 13. uri po srednjeevropskem času. Na olimpijskih igrah na Japonskem, ki so bile prestavljene za eno leto zaradi pandemije covida-19, je med približno 11.000 športniki nastopalo tudi 54 Slovencev. Ob odprtju iger 23. julija sta slovensko zastavo nosila kajakašica Eva Terčelj in namiznoteniški igralec Bojan Tokić. Na zaprtju iger pa je čast nositi slovensko trobojnico pripadla 22-letni Janji Garnbret, slovenski plezalni junakinji Tokia, ki je v petek osvojila prvo zlato odličje v športnem plezanju, v kombinaciji, na sicer premieri tega športa v olimpijski družini.

ABU DABI - Španski kolesar Marc Soler je novi član moštva UAE Team Emirates, je klub sporočil v izjavi za javnost. Sedemindvajsetletnik iz Vilanove, ki je bil zadnjih sedem let član španskega Movistarja, bo v naslednjih dveh sezonah moštveni kolega slovenskega asa Tadeja Pogačarja, prvega imena ekipe iz Združenih arabskih emiratov. Soler je doslej v karieri petkrat slavil na dirkah profesionalne karavane, zbral pa je osem nastopov na velikih tritedenskih dirkah. Njegov največji uspeh je zmaga na dirki Pariz - Nica leta 2018, eno etapo pa je osvojil tudi na dirki po Španiji, in sicer lani v drugi etapi, ko je ciljno črto prečkal pred kasnejšim zmagovalcem Vuelte, Slovencem Primožem Rogličem.

SAN JOSE - Slovenska teniška igralka Andreja Klepač se je s hrvaško soigralko Darijo Jurak uvrstila v finale teniškega turnirja serije WTA v San Joseju. Na turnirju z nagradnim skladom 480.800 evrov sta 35-letna Slovenka in dve leti starejša Hrvatica v polfinalu po natanko dveh urah s 7:6 (2), 7:6 (6) ugnali ameriško navezo Caty McNally/Coco Vandeweghe. V tokratnem finalu se bosta drugi nosilki Klepačeva in Jurakova pomerili s prvopostavljeno brazilsko-kanadsko dvojico Luisa Stefani/Gabriela Dabrowski.

SAN JOSE - V finalu teniškega turnirja WTA v San Joseju z nagradnim skladom 565.530 dolarjev se bosta pomerili Rusinja Darja Kasatkina in Američanka Danielle Collins. Četrtopostavljena Rusinja je bila v polfinalu boljša od prvopostavljene Belgijke Elise Mertens s 6:3 in 6:2, sedmopostavljena Collinsova pa od Hrvatice Ane Konjuh s 6:0 in 6:2. Kasatkina v Kaliforniji naskakuje peto, Collinsova pa drugo turnirsko zmago.

WASHINGTON - Italijan Jannik Sinner in Američan Mackenzie McDonald sta finalista teniškega turnirja ATP v Washingtonu z nagradnim skladom 1,895 milijona dolarjev. Petopostavljeni Sinner je v polfinalu premagal Američana Jensona Brooksbyja s 7:6 (2) in 6:1, McDonald pa je bil boljši od Japonca Keija Nishikorija s 6:4, 3:6 in 7:5. Devetnajstletni Italijan bo v ameriški prestolnici naskakoval tretjo turnirsko zmago po lanski zmagi v Sofiji in letošnji v Melbournu, sedem let starejši McDonald pa doslej še ni dosegel zmage na turnirjih serije ATP.

ad/alz/am/ad
© STA, 2021