Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 8. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KUNDUZ - Talibani so osvojili afganistansko mesto Kunduz, ki je eno ključnih. Kasneje so v spopadih z afganistansko vojsko osvojili še mesto Sar-e-pul na severu države. Skupaj so tako zavzeli štiri prestolnice pokrajin.

PARIZ/RIM - V Franciji so v soboto potekali najmnožičnejši protesti proti uvedbi covidnega potrdila za vstop v restavracije in medkrajevne vlake doslej. Zbralo se je 237.000 ljudi. Protesti so večinoma minili mirno, po vsej državi so aretirali 35 ljudi. Sedem policistov je bilo med protesti lažje poškodovanih. Protesti proti covidnemu potrdilu so potekali tudi v Italiji. V Rimu je na ulice prišlo več kot tisoč ljudi, še več tisoč pa jih je protestiralo v Milanu.

TEL AVIV - Zaradi porasta števila okužb z novim koronavirusom v Izraelu veljajo zaostreni omejitveni ukrepi. Na prireditvah na prostem z več kot sto udeleženci so znova obvezne maske. Manjših prireditev pa se lahko udeležijo le cepljeni, preboleli in tisti z negativnim testom na novi koronavirus, to velja tudi za otroke. Izraelska vlada se je za zaostritev ukrepov odločila, ker so več dni zapored potrdili po več kot 3000 novih okužb. Opazili so tudi porast števila covidnih bolnikov s težjim potekom bolezni.

ATENE/ANKARA - V delih Grčije še naprej gori. Na severnem delu otoka Evija še vedno gori več kvadratnih kilometrov gozda. Z otoka so evakuirali že več tisoč ljudi. Tamkajšnje lokalne oblasti so opozorile, da so jih pustili na cedilu. Razmere niso nič boljše niti na polotoku Peloponez. Severno od Aten se medtem razmere stabilizirajo. Tam je po prvih ocenah ogenj uničil več kot 300 hiš in industrijskih objektov. Hudo poškodovano je tudi električno omrežje. V Turčiji skušajo pod nadzor spraviti še najmanj šest požarov.

WASHINGTON - Po obsežnem požaru na severu Kalifornije, ki je v celoti uničil dve mesti, oblasti pogrešajo najmanj pet ljudi. Požar Dixie je tretji največji v zgodovini Kalifornije, do sobote zvečer pa je uničil več kot 180.000 hektarjev površin. Gasilcem je uspelo do sobote pod nadzor spraviti okoli 21 odstotkov požara, v katerem so bili doslej ranjeni trije gasilci. Čeprav se požar še širi, gasilci veliko upanja polagajo na izboljšanje vremenskih razmer, saj so v soboto beležili nižje temperature in bolj mirne razmere. Po pričakovanjih se bo takšno vreme nadaljevalo.

BRUSELJ - Evropska komisija je sporočila, da so seznanjeni z napovedjo predsednika poljske vladajoče stranke Zakon in pravičnost PiS Jaroslawa Kaczynskega, da bodo ukinili disciplinski senat vrhovnega sodišča v trenutni obliki. Tiskovna predstavnica komisije je povedala, da bodo to skrbno preučili. Še vedno pa pričakuje, da bo Varšava komisijo do 16. avgusta obvestila, kako bo spoštovala odločitev Sodišča EU iz sredine julija, da reforma, ki zadeva disciplinske postopke proti sodnikom na Poljskem, ni skladna s pravom unije.

WASHINGTON - Predlog zakona, namenjen obnovi ameriške infrastrukture, je v soboto premagal ključno postopkovno oviro. Senat je s 67 glasovi za potrdil konec razprave o predlogu, vrednem 1200 milijard dolarjev. Pred končnim bo potrebno še eno postopkovno glasovanje. Po potrditvi v senatu bo o predlogu glasoval še predstavniški dom ameriškega kongresa, kjer pa potrditev ni gotova.

blm/set
© STA, 2021