Pregled - svet, 7. 8. (sobota)

Ljubljana, 7. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v soboto, 7. avgusta.

ATENE - V Grčiji se je nadaljeval boj z obsežnimi požari, ki pustošijo po gozdovih in ogrožajo naselja. Najmanj 1450 grških gasilcev ob pomoči ekip iz drugih držav se je bojevalo proti petim večjim požarom severno od Aten, ognjenim zubljem na otoku Evija in trem požarom na Peloponezu. Na Siciliji so zaradi požarov za šest mesecev razglasili izredne razmere. V Turčiji je izven nadzora divjalo še 13 požarov, nekaj olajšanja je ponekod prinesel dež.

VARŠAVA - Poljska se je odločila pri svoji pravosodni reformi, ki sproža zaskrbljenost v Bruslju, narediti korak nazaj. Kot je napovedal predsednik vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslaw Kaczynski, bodo ukinili disciplinski senat vrhovnega sodišča v trenutni obliki. Ta glede na nedavno odločitev Sodišča EU ni skladen s pravom unije.

KABUL - Talibani v Afganistanu so zavzeli že drugo od prestolnic tamkajšnjih pokrajin. V njihove roke je v manj kot 24 urah po mestu Zarandž v pokrajini Nimroz prešlo še mesto Šebergan v pokrajini Džavzdžan. Talibani so prevzeli nadzor nad ključnimi objekti v mestu, kot so guvernerjev urad, poveljstvo policije in glavni zapor, od koder so zbežali zaporniki.

PARIZ - V več francoskih mestih so znova potekali protesti proti zakonu o obvezni uporabi covidnega potrdila za vstop v lokale, restavracije in medkrajevne vlake, ki stopa v veljavo v ponedeljek. Na protestih, ki so potekali že četrti teden zapored, se je zbralo več deset tisoč ljudi.

RIM - Nekdanji italijanski premier Giuseppe Conte je bil z veliko večino izvoljen za voditelja Gibanja pet zvezd. Na glasovanju ga je podprlo več kot 92 odstotkov od nekaj več kot 67.000 volilnih upravičencev, so v petek sporočili iz stranke. Gibanje pet zvezd je bilo od januarja lani, ko je tedanji predsednik stranke Luigi Di Maio odstopil, brez pravega vodstva.

SAN FRANCISCO - Požar Dixie, ki trenutno divja po Kaliforniji, je postal tretji največji v zgodovini te ameriške zvezne države, saj je zajel že več kot 1750 kvadratnih kilometrov površin pri gorovju Sierra Nevada. Doslej so ga omejili le 35-odstotno. V četrtek in petek je uničil mestece Greenville, od koder so pravočasno evakuirali njegovih 800 prebivalcev.

LONDON/TEHERAN - Po več posamičnih državah so tudi zunanji ministri skupine sedmih najrazvitejših držav G7 v petek odgovornost za napad na naftni tanker v Perzijskem zalivu pred tednom dni pripisali Iranu. Teheran je znova zavrnil obtožbe.

WASHINGTON - Vlada ameriškega predsednika Josepha Bidna je v petek že drugič podaljšala moratorij na odplačevanje študentskih posojil, ki ga je zaradi pandemije covida-19 prvič uvedla vlada Donalda Trumpa marca lani. Demokratski kongresniki sicer Bidna pozivajo, naj vse, ki so obremenjeni s posojili za študij, oprosti po 50.000 dolarjev dolga, a Biden trdi, da za to nima pooblastil.

NEW YORK - Ena od žensk, ki demokratskega guvernerja države New York Andrewa Cuoma obtožujejo spolnega nadlegovanja, je pri šerifu okrožja Albany vložila kazensko ovadbo. Nekdanja sodelavka Cuoma trdi, da ji je segel pod srajco in jo grabil za prsi. Podobnega obnašanja Cuoma obtožuje skupaj 11 žensk, gre pa za prvo kazensko ovadbo.

SYDNEY - V avstralski zvezni državi Novi Južni Wales so že tretji zaporedni dan zabeležili doslej najvišje število novih okužb z novim koronavirusom. Potrdili so še 319 novih primerov prenosa virusa med prebivalstvom in pet smrtnih žrtev covida-19. Epidemija se krepi tudi v mestu Melbourne v zvezni državi Viktorija, kjer intenzivno iščejo vir zadnjih izbruhov.

MANAGUA - Osrednja volilna komisija v Nikaragvi je v petek odvzela možnost nastopa glavne opozicijske stranke na predsedniških volitvah 7. novembra. Stranka Državljani za svobodo je na čelu tabora Državljansko zavezništvo za svobodo, ki velja za glavnega nasprotnika ponovni izvolitvi predsednika Daniela Ortege. Volilna komisija je tej stranki odvzela pravni status. S tem se še krepijo pritiski na politično opozicijo v državi.

spo/spo
© STA, 2021