Pregled - Slovenija, 7. 8. (sobota)

Ljubljana, 7. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 7. avgusta.

TOKIO - Košarkarji Slovenije so na olimpijskih igrah v Tokiu osvojili četrto mesto. V tekmi za bron so morali priznati premoč Avstraliji, ki je bila boljša s 107:93. Slovenija tako ostaja brez olimpijskega odličja v ekipnih športih.

LJUBLJANA - Vlada je na petkovi dopisni seji sklenila, da se cepivo proti covidu-19 zagotovi tudi za tuje državljane, ki začasno bivajo v Sloveniji, a jim cepljenje ni zagotovljeno na podlagi nacionalne strategije cepljenja. Nacionalni inštitut za javno zdravje bo za ta namen zagotovil 5000 odmerkov cepiv.

LJUBLJANA - V petek so ob opravljenih ob 1575 PCR testih potrdili 133 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Delež pozitivnih testov je 8,4-odstoten. Trenutno je v državi po ocenah NIJZ aktivnih 1418 primerov okužb, sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb pa znaša 114. V bolnišnicah zdravijo 32 bolnikov s covidom-19, tri več kot dan prej. Osem jih je na intenzivni negi, eden več kot dan prej. V petek je umrl en covidni bolnik.

LJUBLJANA - Policijski sindikat Slovenije je na generalnega direktorja policije Antona Olaja naslovil zahtevo za dostop do gradiv v zvezi s strokovnim nadzorom nad delom Policijske uprave (PU) Ljubljana. Nadzor je pokazal nepravilnosti, trem policistom PU Ljubljana pa je bilo vročeno pisno opozorilo pred redno odpovedjo zaradi kršitev pogodbe o zaposlitvi. Sindikat je pozval je k čimprejšnjemu dostopu do gradiva, saj gre po njihovem za zelo nevaren precedens, ki v javnosti vzbuja hudo pristranskost v odločitev vodstva policije, zato lahko v nadaljevanju vpliva tudi na varnost ostalih policistov, predvsem v postopkih z ekstremnimi skupinami.

LJUBLJANA - Veljati je začel zakon o elektronski identifikaciji in storitvah zaupanja, ki bo skupaj z novelo zakona o osebni izkaznici omogočil izdajo elektronske osebne izkaznice z biometričnimi podatki. Nove osebne izkaznice, ki bodo lahko delovale tudi kot kartice zdravstvenega zavarovanja, bodo po napovedih začeli izdajati v začetku prihodnjega leta.

LJUBLJANA - Veljati je začela novela zakona o službi v Slovenski vojski (SV), namenjena izboljšanju položaja pripadnikov SV. Med drugim ureja problematiko delovnega časa in počitka na mednarodnih operacijah in misijah, ureja upravne vojaške službe in posebne pravice, obveznosti in odgovornosti pripadnikov Slovenske vojske med opravljanjem te službe.

LJUBLJANA - Veljati je začel zakon o izplačilu neizplačanega dodatka za pomoč in postrežbo, ki določa, da bo slepim osebam, ki do dodatka za pomoč in postrežbo niso bile upravičene, ker so njihovi starši prejemali dodatek za nego otroka, neizplačani dodatek nakazan za nazaj. Znesek neizplačanega dodatka bo na podlagi vloge izplačal pokojninski zavod.

LJUBLJANA - Z uveljavitvijo novele pokojninskega zakona se znova uvaja pravica do invalidnine tudi za tiste, pri katerih je telesna okvara posledica poškodbe zunaj dela in bolezni. Ustrezni predpisi o tej pravici namreč vse od pokojninske reforme iz leta 2012 še niso bili sprejeti.

LJUBLJANA - Začel je veljati zakon o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije. Ta vsebinsko ureja izvajanje politike države in občin na področju rabe obnovljivih virov energije, določa cilje ter ukrepe za doseganje teh ciljev in načine njihovega financiranja.

LJUBLJANA - Z novembrom bo po celotnem avtocestnem omrežju začela veljati prepoved prehitevanja za težka tovorna vozila, je na Twitterju napovedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Taka prepoved od sredine januarja sicer že velja na avtocesti med Šentiljem in Koprom (A1).

LJUBLJANA - Dan so zaznamovale dolge kolone vozil na mejnih prehodih s Hrvaško in pred predorom Karavanke. Na nekaterih najbolj prometnih mejnih prehodih s Hrvaško je bilo treba čez dan za izstop iz države čakati tudi do tri ali štiri ure, daljše čakalne dobe so bile tudi pri vstopu v državo. Večkilometrski zastop vozil je bil tudi pred predorom Karavanke v smeri Avstrije, prav tako je bila gneča na avstrijski strani pred predorom, zato so predor iz smeri Avstrije tudi zapirali.

BREŽICE - Festival stare glasbe Seviqc Brežice 2021 se je v dvorani gradu Brežice začel s festivalskim predtaktom in nadaljeval z nastopom španskih ansamblov Amystis ter Ministriles de la Reyna. Ta utečeni in ugledni festival bo letos potekal na prizoriščih v občinah Brežice, Dolenjske Toplice in Šmartno pri Litiji. Končal se bo 23. avgusta.

uk/uk
© STA, 2021