Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Brat Navalnega v Rusiji obsojen na pogojno kazen

Moskva, 6. avgusta - Sodišče v Moskvi je danes brata opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega obsodilo na enoletno pogojno zaporno kazen, češ da je s pozivanjem k udeležbi na januarskih protestih v podporo svojemu bratu kršil protikoronske ukrepe.

Nemčija, Berlin.
Vkrcanje ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega na nemškem letališču.
Vodja ruske opozicije Aleksej Navalni se je po več mesecih bivanja v Nemčiji vrnil v Rusijo. Po tem, ko so njegovo letalo malo pred pristankom preusmerili na moskovsko letališče Šeremetjevo, so ga na letališču prijeli.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Sodni postopki zaradi enakih obtožb, kot so prinesle obsodbo 38-letnemu Olegu Navalnemu, potekajo tudi proti več drugim predstavnikom opozicije. V torek je bila odvetnica Navalnega Ljubov Sobol v zvezi s tem obsojena na leto in pol omejenega gibanja.

Ruska opozicija trdi, da oblasti v Rusiji pred septembrskimi parlamentarnimi volitvami stopnjujejo kampanjo zastraševanja političnih nasprotnikov, kar sicer Kremelj zanika. Junija je Rusija organizacijo zaprtega Alekseja Navalnega razglasila za skrajno in s tem na podlagi predhodno sprejete zakonodaje njenim članom in podpornikom prepovedala sodelovanje na volitvah.

spo/blm/spo
© STA, 2021