Tedenski pregled - Slovenija od 6. do 12. 8.

Ljubljana, 13. avgusta - Olimpijske igre v Tokiu so Sloveniji prinesle pet medalj, od tega tri zlate, največ doslej, žal pa košarkarjem ni uspel veliki met z osvojitvijo olimpijskega odličja. Svarila klimatologov pred segrevanjem planeta so vse glasnejša. Ob slabšanju epidemioloških razmer se stopnjujejo tudi pozivi šolnikov k določitvi pogojev za začetek šolskega leta.

PETEK, 6. avgusta

TOKIO - Janja Garnbret je na olimpijskih igrah osvojila zlato kolajno v športnem plezanju, disciplini, ki je bila na igrah prvič. Slovenija je tako bero zlatih medalj povečala na tri, kar je največ doslej.

LJUBLJANA - NIJZ je 5. 8. zvečer, potem ko je začel veljati nov vladni odlok, ki ureja preverjanje izpolnjevanja pogojev PCT, objavil novo različico mobilne aplikacije za preverjanje pogojev PCT. Aplikacija, sicer že tretja po vrsti, z odčitavanjem QR kode evropskega digitalnega potrdila posreduje podatek o izpolnjevanju PCT pogoja, pa tudi osebno ime in letnico rojstva osebe. Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je zaradi odsotnosti zakonske podlage za aplikacijo del presoje vladnega odloka prepustila ustavnemu sodišču. Ostro se je odzvala tudi na trditve direktorja NIJZ Milana Kreka, češ da je odgovorna za zastoj pri uvajanju aplikacije, ter ga opozorila na nujnost spoštovanja pravnih norm.

LJUBLJANA - Vlada je sklenila, da se cepivo proti covidu-19 zagotovi tudi za tuje državljane, ki začasno bivajo v Sloveniji, a jim cepljenje ni zagotovljeno na podlagi nacionalne strategije cepljenja. NIJZ bo v ta namen zagotovil 5000 odmerkov cepiv.

LJUBLJANA - Po odhodu sil zveze Nato iz Afganistana naj bi se zaradi strahu pred talibani več afganistanskih sodelavcev Slovenske vojske na pomoč obrnilo tudi na Slovenijo. Ministrstvo za obrambo po poročanju časnika Dnevnik preučuje možnosti, da bi jim podelili azil. Skupaj z zunanjim in notranjim ministrstvom preučujejo možnost Slovenije za nudenje pomoči oziroma mednarodne zaščite posameznikom in njihovim družinam, so pojasnili za STA. Obrambni minister Matej Tonin je dejal, da slovenska vojska ne bo nikogar pustila za seboj.

BRUSELJ - Slovensko predsedstvo Svetu Evropske unije je za 18. 8. sklicalo sestanek notranjih ministrov EU, ki bodo razpravljali o razmerah v Litvi, ki se sooča s hudim migracijskim pritiskom iz Belorusije. Notranji ministri se bodo v okviru mehanizma za odzivanje na krizne razmere (IPCR) sestali prek videokonference, slovenski notranji minister Aleš Hojs pa bo sodeloval fizično v Bruslju. Na srečanje so poleg ministrov vabljeni tudi predstavniki Evropske komisije, Evropske službe za zunanje delovanje ter agencije Frontex, podpornega azilnega urada EASO in Europola.

BRUSELJ - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je za časnik Delo ponovila stališče EU, da se države članice same odločajo o svoji mešanici virov energije, naloga komisije pa je zagotoviti, da države članice, ki se odločijo za uporabo jedrske energije, uporabljajo najvišje standarde jedrske varnosti. Tako je tudi odločitev o obratovanju ali zaprtju jedrske elektrarne v njihovi pristojnosti, je dejala glede slovenskega načrta za podaljšanje življenjske dobe jedrske elektrarne Krško do leta 2043 in gradnjo drugega reaktorja.

LJUBLJANA - Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je objavil poziv izvajalcem zdravstvenih dejavnosti k oddaji ponudb za začasni prenos programa za letos, rok je 18. 8. Gre za program, ki ga do konca leta ne bodo mogli izvesti javni zavodi oz. koncesionarji.

LJUBLJANA - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) preiskuje imenovanje odvetnika Francija Matoza za glavnega neizvršnega direktorja DUTB.

SOBOTA, 7. avgusta

TOKIO - Košarkarji Slovenije so na olimpijskih igrah po porazu z Avstralijo osvojili četrto mesto (93:107). Slovenija je 32. poletne olimpijske igre, ki so sklenile 8. 8. in na katerih je sodelovalo 54 slovenskih športnic in športnikov, zapustila s petimi odličji: tremi zlatimi ter po enim srebrnim in bronastim. Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec je z vidika uspešnosti za Slovenijo nastope v Tokiu ocenil kot odlične igre.

LJUBLJANA - Policijski sindikat Slovenije je na generalnega direktorja policije Antona Olaja naslovil zahtevo za dostop do gradiv v zvezi s strokovnim nadzorom nad delom Policijske uprave (PU) Ljubljana. Nadzor je pokazal nepravilnosti, trem policistom PU Ljubljana pa je bilo vročeno pisno opozorilo pred redno odpovedjo zaradi kršitev pogodbe o zaposlitvi. Sindikat je dejanje ocenil kot zelo nevaren precedens, ki v javnosti vzbuja pomisleke o hudi pristranskosti v odločitvi vodstva policije.

LJUBLJANA - Veljati je začel zakon o elektronski identifikaciji in storitvah zaupanja, ki bo skupaj z novelo zakona o osebni izkaznici omogočil izdajo elektronske osebne izkaznice z biometričnimi podatki. Nove osebne izkaznice, ki bodo lahko delovale tudi kot kartice zdravstvenega zavarovanja, bodo po napovedih začeli izdajati v začetku leta 2022.

LJUBLJANA - Veljati je začela novela zakona o službi v Slovenski vojski (SV), namenjena izboljšanju položaja pripadnikov SV. Med drugim ureja problematiko delovnega časa in počitka na mednarodnih operacijah in misijah, ureja upravne vojaške službe in posebne pravice, obveznosti in odgovornosti pripadnikov Slovenske vojske med opravljanjem te službe.

LJUBLJANA - Z uveljavitvijo novele pokojninskega zakona se znova uvaja pravica do invalidnine tudi za tiste, pri katerih je telesna okvara posledica poškodbe zunaj dela in bolezni. Ustrezni predpisi o tej pravici namreč vse od pokojninske reforme iz leta 2012 še niso bili sprejeti.

NEDELJA, 8. avgusta

LJUBLJANA/CELJE - Območje Celja z okolico je popoldne prešla močnejša nevihta s točo, ki je povzročila škodo na objektih, vozilih in poljščinah. Neurje z debelo točo je pustošilo tudi na območju Kamnika in Komende. Po ocenah predsednika Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Romana Žvegliča, ki si je 10. 8. ogledal razmere v Spodnji Savinjski dolini, naj bi toča na hmelju povzročila približno 80-odstotno škodo.

LJUBLJANA - V sklopu Ljubljana festivala sta nastopila ruska sopranistka Ana Netrebko in azerbajdžanski tenorist Jusif Ejvazov. Spremljal ju je Simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko Michelangela Mazze.

PONEDELJEK, 9. avgusta

LJUBLJANA - Šesto poročilo Medvladnega panela za podnebne spremembe (IPCC) ugotavlja, da je v atmosferi največ ogljikovega dioksida v zadnjih dveh milijonih let, segrevanje planeta je največje v zadnjih 2000 letih, pri čemer so prizadeti vsi deli sveta, kmalu pa bomo dosegli točko brez vrnitve. Tudi ob takojšnjem ukrepanju bo povprečna globalna temperatura ozračja že okoli leta 2030 glede na predindustrijsko dobo višja za 1,5 stopinje Celzija. Svetovni voditelji pozivajo k takojšnjemu odločnemu delovanju, sodelavka IPCC Lučka Kajfež Bogataj ob tem izpostavlja tudi pomen prilagajanja. Slovenijo po njenih besedah čakata dva obsežna projekta: zmanjšanje ogljičnega odtisa in prilagajanje na razmere.

LJUBLJANA - Epidemiološke razmere v Sloveniji se slabšajo, število okužb se zvišuje. Ob opravljenih 1848 PCR testih so potrdili 216 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je znašal 11,7 odstotka. V bolnišnicah se je zdravilo 36 covidnih bolnikov. Polno cepljenih je bilo 823.905, starejših od 18 let, oz. 47 odstotkov. Vrstili so se pozivi k cepljenju, ki bo odslej trikrat tedensko na voljo tudi na Letališču Jožeta Pučnika.

LJUBLJANA - Slovenija je po podatkih statističnega urada junija izvozila za 3,3 milijarde evrov blaga, kar je 21 odstotkov več kot enak mesec lani, uvoz blaga pa se je povečal za 30,6 odstotka na 3,4 milijarde evrov. Vrednost blagovne menjave je bila junija višja tudi od tiste izpred dveh let, ko gospodarska aktivnost še ni bila okrnjena zaradi posledic epidemije covida-19.

PIVKA - V Zagorju pri Pivki je medvedka napadla 30-letnega domačina, ki so ga poškodovanega prepeljali v UKC Ljubljana. Moški naj bi zašel med medvedko in mladiče.

TOREK, 10. avgusta

LJUBLJANA - Košarkarski zvezdnik Luka Dončić je s svojim klubom v ligi NBA Dallas Mavericks podpisal petletno podaljšanje pogodbe v vrednosti 207 milijonov dolarjev (176 milijonov evrov). V Ljubljano je ob tej priložnosti prispela delegacija Dallas Mavericks z lastnikom Markom Cubanom na čelu. Dončić je tako postal najbolje plačani slovenski športnik vseh časov in najmlajši v zgodovini lige NBA s takšno vsoto.

BRDO PRI KRANJU/LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec sta sprejela slovenske olimpijce. Čestitala in zahvalila sta se jim za njihove nastope in dosežene uspehe na olimpijskih igrah, izpostavila pa tudi vlogo športa pri povezovanju ljudi v težkih trenutkih. Na Kongresnem trgu v Ljubljani pa je olimpijske junake zvečer na sprejemu pozdravila množica športnih navdušencev. Od najboljših so se sprejema udeležili zlata plezalka Janja Garnbret in kanuist Benjamin Savšek ter srebrna judoistka Tina Trstenjak.

LJUBLJANA - Skupna vrednost industrijske proizvodnje v Sloveniji je bila junija za 1,6 odstotka višja kot maja, v letni primerjavi pa se je okrepila za 18,9 odstotka. V prvem polletju se je industrijska proizvodnja okrepila za 13,7 odstotka, je sporočil državni statistični urad.

LJUBLJANA/SKOPJE - V Severno Makedonijo je odpotovala nova skupina 52 slovenskih gasilcev. Na območju Berova bo zamenjala slovensko gasilsko odpravo, ki je tam od prejšnjega tedna. V Sloveniji naj bi se vrnili 17. 8.

LJUBLJANA - Epidemiološka obravnava primerov zajčje mrzlice v severnoprimorski regiji je prvič v Sloveniji potrdila prisotnost bakterije Francisella tularensis v pitni vodi treh zasebnih vodovodov namenjenih lastni oskrbi. Kot je sporočil NIJZ, preiskava za potrditev vzročnosti še poteka. Na NIJZ odsvetujejo pitje vode iz vodnih virov v naravi.

VOLČJI POTOK - V Arboretumu Volčji Potok so na pobudo ministrstva za kulturo in v počastitev slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije pripravili razstavo vrtnic držav unije z naslovom EU v vrtnicah. Dosedanji nasad vrtnic so v sodelovanju s strokovnimi društvi držav članic dopolnili s sortami vrtnic, ki so nastale v državah unije.

SREDA, 11. avgusta

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je ocenilo, da sta zakon o parlamentarni preiskavi in poslovnik o parlamentarni preiskavi v neskladju z ustavo, obenem je razveljavilo akt o odreditvi preiskave v zadevi Franc Kangler, je povedal generalni državni tožilec Drago Šketa. Preiskave v DZ namreč ni dopustno odrejati v zvezi s konkretnimi odločitvami državnih tožilcev. Predsednik preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler Dejan Kaloh se je odzval z zapisom, da to pomeni le, da v poročilu preiskovalne komisije, ki ga bo DZ obravnaval jeseni, ne bo presoje pravilnosti posameznih tožilskih odločitev.

LJUBLJANA - Pred začetkom šolskega leta se vrstijo pozivi pristojnim, naj čim prej razjasnijo pogoje, pod katerimi se bo začelo novo šolsko leto. Po pojasnilih ministrice za šolstvo Simone Kustec naj bi bilo več znanega prihodnji teden. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar pa je predstavil predloge, po katerih naj bi bilo izpolnjevanje PCT pogoj za obisk predavanj v novem študijskem letu, dijaki naj bi se prostovoljno samotestirali, ob prehodu v rdečo epidemiološko fazo pa bi tudi za njih veljal pogoj PCT. Učenci zadnje triade osnovnih šol naj bi se prostovoljno samotestirali.

BRUSELJ - Evropska komisija je v skladu z evropsko zakonodajo o združitvah odobrila pridobitev skupnega nadzora nad novoustanovljenim skupnim podjetjem Slovenskih železnic in češkega EPLI na področju intermodalnega železniškega tovornega prometa. Družbi nameravata ustanoviti novo skupno podjetje, ki ga bosta sestavljala SŽ - Tovorni promet in Fersped.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela pisni odgovor na zahteve sindikatov glede delovanja Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) in jih povabila nazaj za skupno mizo. Izrazila je pripravljenost na morebiten podpis dogovora o načinu delovanja ESS, čeprav meni, da je že vse zapisano v obstoječem poslovniku ESS. Pet sindikalnih central je namreč maja zaradi vladnega ignoriranja socialnega dialoga in nespoštovanja pravil delovanja protestno začasno zapustilo ESS.

LJUBLJANA - Nadzor na UKC Ljubljana je pokazal nepravilnosti pri evidentiranju delovnega časa pri 11 delavcih. Med njimi je eden podal odpoved pogodbe o zaposlitvi, pri enem je kršitev zastarala. Zaposlenim je bilo tako izdanih devet pisnih opozoril pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, prav tako bodo od njih terjali neupravičeno izplačane zneske.

LJUBLJANA - Začela je veljati novela zakona o pravilih cestnega prometa, ki med drugim znižuje kazni za prehitro vožnjo in zvišuje kazni za telefoniranje med vožnjo. Uvaja tudi možnost dovoljenja za zavijanje desno pri rdeči luči na semaforju ter opredeljuje pogoje za udeležbo lahkih motornih vozil v prometu, kamor med drugim sodijo električni skiroji.

LJUBLJANA - Začela je veljati tudi novela zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki uresničuje ustavni odločbi glede financiranja zasebnih osnovnih šol. Novela predvideva, da država zagotovi 100 odstotkov sredstev za obvezni program in 85 odstotkov sredstev za izvajanje razširjenega programa v zasebnih osnovnih šolah.

LJUBLJANA - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je nastopil sloviti nemški tenorist Jonas Kaufmann, ki je izvedel obsežen program del Richarda Wagnerja.

ČETRTEK, 12. avgusta

LJUBLJANA - V Sloveniji so v sredo opravili 1828 testov in potrdili 248 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 13,6 odstotka. V bolnišnicah se zdravi 40 covidnih bolnikov, od tega šest na intenzivni negi. Po oceni NIJZ je v državi trenutno 1900 aktivnih okužb, kar je 148 več kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je bilo 153, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa 88.

LJUBLJANA - Država od 23. 8. ne bo več krila presejalnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi na okužbo z novim koronavirusom, brezplačni bodo ostali le za bolnike v bolnišnicah, tiste, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti, prebivalce domov za starejše, kaznjence in azilante. Tistim, ki se bodo morali testirali za potrebe opravljanja svojega dela, bo glede na zakon o varnosti in zdravju pri delu stroške testa kril delodajalec. Cena hitrega antigenskega testa bo predvidoma znašala 12 evrov.

LJUBLJANA - Prvak LMŠ Marjan Šarec je pozval SD, Levico in SAB k podpisu dogovora o povolilnem sodelovanju. Dogovor bi vseboval tri točke, in sicer po njegovih navedbah normalizacijo Slovenije, sestavo vlade brez SDS Janeza Janše in strank, ki jo podpirajo, in dogovor, da mandatarja izbere stranka z največ glasovi na volitvah. Odziv partneric je različen.

LJUBLJANA - Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni je objavil nov epidemiološki zemljevid Evrope, na katerem sta zahodni in osrednji del Slovenije po novem obarvana oranžno. Preostanek države medtem ostaja zelen. Ob trenutnem trendu razvoja epidemije bo v rdečo fazo prišla v začetku septembra, so napovedali na Institutu Jožef Stefan.

LJUBLJANA - V Sloveniji je bilo v drugem četrtletju več kot 20.500 prostih delovnih mest, kar je skoraj za četrtino več kot v četrtletju pred tem. Stopnja prostih delovnih mest je z 2,6 odstotka dosegla najvišjo raven, odkar statistični urad izvaja raziskavo. Po novi delovni sili so najbolj povpraševali v gostinstvu ter kulturnih in razvedrilnih dejavnostih.

LJUBLJANA - Banke v Sloveniji so v prvem polletju ustvarile 251,1 milijona evrov dobička pred obdavčitvijo, kar je 90,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Dobiček po davkih se je v primerjalnem obdobju povečal za 84,1 odstotka na 226,4 milijona evrov. Rast dobička je po navedbah Banke Slovenije posledica sproščanja oslabitev in rezervacij.

LJUBLJANA - Skupina NLB je v letošnjem prvem polletju ustvarila 139,8 milijona evrov dobička po davkih, kar je 90 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. K temu je vidni del prispevala skupina Komercijalne banke. Rezultati kažejo, da je skupina na dobri poti, da doseže napovedi za letos.

BRUSELJ - Evropska komisija je odobrila 3,7 milijona evrov slovenske državne pomoči za upravljavce žičniških naprav za prevoz oseb na smučarskih pobočjih, ki jih je v minuli zimski sezoni prizadela epidemija covida-19. Gre za pomoč v obliki nepovratnih sredstev za nadomestilo 40 odstotkov izgube prihodkov od vozovnic.

LJUBLJANA - Vlada je potrdila dogovore med notranjim ministrstvom, policijo ter Poljsko, Madžarsko, Romunijo, Litvo, Latvijo in Estonijo o uvedbi skupnih patrulj in drugih skupnih oblik ukrepanja za obvladovanje nezakonitih migracij na meji Slovenije s Hrvaško.

tep/td
© STA, 2021