Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Stranka Slovenska skupnost opozarja na problematiko slovenskih šol v FJK

Trst/Gorica, 5. avgusta - Stranka slovenske manjšine v Italiji Slovenska skupnost (SSk) je opozorila na problematiko slovenskih šol v Furlaniji Julijski krajini in izrazila nasprotovanje načrtom zmanjševanja števila učiteljev. "Slovenska šola predstavlja nezamenljivi kulturni, izobraževalni in družbeni steber naše narodne skupnosti," so opozorili.

"Brez šol si ne bi mogli predstavljati razvoja naše manjšine," so poudarili, hkrati pa opozorili na pomen urada za slovenske šole, ki bi moral zaživeti v skladu z zaščitnim zakonom. Vlada v Rimu bi morala urediti pravni status tega urada in mu zagotoviti potrebno upravno avtonomijo, da bo lahko uresničeval naloge iz zaščitnega zakona in samostojno razporejal učno osebje na šolah in zavodih s slovenskim učnim jezikom, so se zavzeli v sporočilu za javnost.

Zahtevajo tudi, da se o tem vprašanju seznama učnega osebja na slovenskih šolah izreče italijanski minister za izobraževanje. Prav tako menijo, da bi se moralo vprašanje avtonomnosti slovenskega šolstva v Italiji uskladiti na dvostranski ravni med Italijo in Slovenijo, so še zapisali.

ms/blm
© STA, 2021