Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 5. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

ATENE/ANKARA - Tako v Grčiji kot Turčiji se nadaljuje boj s požari, ki že več dni divjajo v teh in tudi drugih evropskih državah. Grški gasilci poskušajo spraviti pod nadzor dva večja požara - enega v bližini mesta Olimpija in drugega na otoku Evija. V Turčiji je medtem velik požar dosegel termoelektrarno v provinci Mugla. Z območja so evakuirali več sto ljudi.

WASHINGTON - ZDA, ki so ob nastopu pandemije covida-19 za dobršen del sveta zaprle meje, načrtujejo postopno odpiranje za polno cepljene tuje državljane, je v sredo sporočil predstavnik Bele hiše. Administracija predsednika Joeja Bidna želi državo ob zavedanju pomena mednarodnih potovanj odpreti na "varen in vzdržen način", je dodal, časovnega okvira pa ni navedel.

LONDON - Britanska vlada je pozno v sredo posodobila pogoje vstopa v državo in v tem okviru sedem držav držav, med njimi Slovenijo, uvrstila na zeleni seznam. Od nedelje zjutraj bo tako med drugim za potnike iz Slovenije za vstop v Anglijo potreben le negativen test na novi koronavirus, ne glede na cepilni status osebe. Za potnike iz Francije bo po novem mogoč vstop brez karantene.

VARŠAVA - Beloruska atletinja Kristina Timanovska je v sredo zvečer iz Dunaja dopotovala v Varšavo. V Avstriji ni zaprosila za azil, ampak je bila na Dunaju samo na vmesni postaji do Poljske, ki ji je podelila humanitarni vizum. Tam se ji bo pridružil tudi mož.

SYDNEY - Avstralska zvezna država Viktorija je zaradi novih primerov okužb s koronavirusom razglasila že šesto zaprtje od začetka pandemije covida-19. Prebivalci bodo lahko domove zapuščali le za nujne opravke. V Novem Južnem Walesu, kjer prav tako veljajo strogi omejitveni ukrepi, pa so potrdili največ okužb v enem dnevu doslej - našteli so jih 262, skoraj vse v Sydneyju.

BALTIMORE - Podatki ameriške univerze Johnsa Hopkinsa so v sredo kazali, da je bilo s covidom-19 po vsem svetu doslej potrjeno okuženih več kot 200 milijonov ljudi. Število umrlih s covidom-19 znaša 4,25 milijona.

RIM - Po hudem neurju z obilnimi padavinami so s severa Italije v sredo zvečer že drugič v desetih dneh poročali o poplavah in zemeljskih plazovih, ki so med drugim prizadeli območje okoli jezera Como. Iz kampa v kraju Dervio so morali evakuirati 120 ljudi, ker je bližnja reka prestopila bregove.

BEOGRAD - V srbskem kraju Busije so v sredo obeležili dan trpljenja srbskega ljudstva v drugi svetovni vojni in v operaciji Nevihta. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je dejal, da čeprav dogodke vsak razume na svoj način, se življenja ne more zaustaviti. Ob tem je Hrvaški in ostalim ponudil roko partnerstva.

TOKIO - Mednarodni olimpijski komite (Mok) preiskuje poročanje ruske državne televizije o olimpijskih igrah v Tokiu, saj so na dveh priljubljenih kanalih voditelji in gosti žaljivo govorili o LGBTQ športnikih. Mok je že stopil v stik s pogodbenim partnerjem za prenos iger v Rusiji in ob tem poudaril načela olimpijske listine.

spo/spo
© STA, 2021