Pregled - Slovenija, 4. 8. (sreda)

Ljubljana, 4. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 4. avgusta.

LJUBLJANA - Na Generalni policijski upravi so za STA potrdili, da je bilo na podlagi strokovnega nadzora trem policistom PU Ljubljana vročeno pisno opozorilo pred redno odpovedjo zaradi kršitev pogodbe o zaposlitvi. Gre za ravnanje na shodu 25. junija in primer kršitev pred DZ oz. napadov na poslance. V sindikatu policistov menijo, da gre za nezakonit ukrep. Vlada je sicer sklenila, da se na notranjem ministrstvu in policiji uvede reorganizacija na področju upravljanja kadrovskih, finančno-računovodskih in logistično-podpornih virov za policijo. Razlogi za reorganizacijo so po navedbah vlade strukturne in organizacijske narave, med cilji pa med drugim zmanjšanje števila organizacijskih enot.

LJUBLJANA - V torek so ob 1587 PCR testih potrdili 139 okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah zdravijo 30 covidnih bolnikov, osem jih potrebuje intenzivno nego. Trenutno je v državi po ocenah NIJZ aktivnih 1224 primerov okužb, sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb pa znaša 105. Slovenija je po merilih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni trenutno še v zeleni fazi, a že v prihodnjem tednu bo predvidoma prešla v oranžno, v začetku septembra pa ob trenutnem trendu razvoja epidemije v rdečo fazo, napovedujejo na Institutu Jožef Stefan. Zlasti starejše od 40 let so ponovno pozvali k cepljenju.

LJUBLJANA - Iz novega poročila o spremljanju neželenih učinkov po cepljenju proti covidu-19, ki ga je danes objavil NIJZ, izhaja, da so doslej prejeli 155 prijav resnih neželenih učinkov po cepljenju, medtem ko je bilo opravljenih okoli 1,7 milijona cepljenj. Za večino se je ugotovilo, da povezava s cepljenjem ni verjetna oz. so še v fazi preiskave.

LJUBLJANA/MARIBOR - Bolniki s covidom-19, ki so trenutno nameščeni v slovenskih bolnišnicah, so različnih starosti, večinoma gre za starejše ljudi. Najmlajši v UKC Ljubljana je star 29 let in najstarejši 87 let, v UKC Maribor pa so danes sprejeli tudi mladostnika. Med hospitaliziranimi covidnimi bolniki je tudi oseba, ki je polno cepljena proti covidu-19.

LJUBLJANA - Z objavo predsednika Društva za promocijo tradicionalnih vrednot Urbana Purgarja, ki je na Twitterju poveličeval Hitlerja, se bodo ukvarjali tudi na ljubljanskem okrožnem tožilstvu. Na ministrstvu za kulturo pa so poudarili, da je bil Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot status nevladne organizacije v javnem interesu podeljen po vseh pravilih uradnega postopka. Dodajajo pa, da na ministrstvu ostro zavračajo podpihovanje sovraštva in idej totalitarizmov, zato obsojajo zavržen tvit Purgarja.

LJUBLJANA/SKOPJE - Enota skoraj 50 pripadnikov gasilskih enot in civilne zaščite iz Slovenije je odšla na pomoč Severni Makedoniji v boju z uničujočimi gozdnimi požari. Šlo bo za zahtevno intervencijo v Severni Makedoniji, saj jim vremenske razmere zaradi izjemne vročine niso v prid, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje. Enota, ki jo večinoma sestavljajo primorski prostovoljni in poklicni gasilci, bo v bližino Skopja predvidoma prispela v četrtek zjutraj. Na terenu bo ostala vsaj teden dni.

LJUBLJANA - Slovenija bo Zelenortskim otokom v namen humanitarne pomoči ob epidemiji covida-19 brezplačno namenila 150.000 odmerkov cepiva proizvajalca AstraZeneca, je odločila vlada. Kot so izpostavili, Slovenija tudi v času pandemije uresničuje zavezanost k humanitarni pomoči. Do konca julija so sicer na Zelenortskih otokih potrdili 33.721 okužb in 298 smrti zaradi covida-19.

LJUBLJANA - Izvajanje študijskega procesa mora biti v novem študijskem letu drugačno kot v preteklem letu in pol, menijo v rektorski konferenci, nekaterih sindikatih s člani iz visokega šolstva in Študentski organizaciji Slovenije. Pristojni naj takoj odločijo, da ostanejo visokošolski zavodi odprti za vse tiste, ki ustrezajo kategorijam PCT, so pozvali.

LJUBLJANA - Programski svet RTVS bo o predlogu generalnega direktorja javnega zavoda Andreja Graha Whatmougha za soglasje k razrešitvi direktorice TVS Natalije Gorščak najverjetneje odločal 13. avgusta popoldne. Zelo majhna verjetnost pa je tudi, da bo seja sklicana za ponedeljek, 16. avgusta, je za STA povedal predsednik programskega sveta Ciril Baškovič.

DVOR PRI ŽUŽEMBERKU - Hudo neurje s točo, ki je v torek popoldne zajelo območje Občine Žužemberk, najhuje pa je toča klestila na Dvoru, je po oceni tamkajšnjega župana Jožeta Papeža povzročilo katastrofalne posledice. Na Dvoru je v približno petkilometrskem premeru skoraj popolnoma uničilo vrtnine in poljščine. Veliko škode je nastalo tudi v vinogradih.

LJUBLJANA - Brezposelnost v Sloveniji se je tudi julija zmanjšala, šesti mesec zapored. Na Zavodu RS za zaposlovanje je bilo konec julija registriranih 70.655 brezposelnih, kar je 0,6 odstotka manj kot junija in 21 odstotkov manj kot julija lani. Glede na junij je bilo 24,1 odstotka manj iskalcev prve zaposlitve, medtem ko se je število brezposelnih zaradi stečaja povečalo za 1121,4 odstotka. Več brezposelnih zaradi stečaja je predvsem zaradi prijavljanja delavcev ormoškega podjetja Safilo. Brezposelnost se je znižala po vsej državi, razen na območjih Ptuja in Trbovelj, je objavil zavod za zaposlovanje.

BREŽICE - Na Malem Vrhu pri Globokem v Občini Brežice se je v torek zrušila ob lanskem potresu na Hrvaškem močno poškodovana podružnična cerkev sv. Jakoba, zgrajena konec 17. stoletja. Vase se je sesedel njen nekaj več kot 18-metrski zvonik z zvonovi, zrušil se je cerkveni kor in del njenega severnega ostenja oziroma ladje. Ob zrušitvi cerkve ni bil nihče poškodovan. Cerkev sv. Jakoba ni spomeniško zaščitena in proti posledicam potresa ni bila zavarovana.

mg/mg
© STA, 2021