Pregled - svet, 4. 8. (sreda)

Ljubljana, 4. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v sredo, 4. avgusta

PARIZ/BEJRUT - Francoski predsednik Emmanuel Macron je na donatorski konferenci za Libanon, ki je potekala na obletnico silovite eksplozije v Bejrutu, obljubil 100 milijonov evrov pomoči. Enako vsoto je napovedal tudi ameriški predsednik Joe Biden. Macron je prepričan, da si Libanonci zaslužijo izvedeti resnico glede eksplozije v pristanišču pred letom dni, ki je terjala več kot 200 življenj, več kot 6000 pa jih je bilo ranjenih. V Bejrutu so sicer medtem potekali tudi množični protesti, na katerih so ljudje zahtevali pravico za svojce žrtev. Prišlo je tudi do izgredov in spopadov s policijo. Več ljudi je bilo ranjenih.

ŽENEVA - Svetovna zdravstvena organizacija poziva k moratoriju na poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19, saj številne revne države še vedno čakajo na prve odmerke. Več držav že uvaja tretji odmerek ali pa to načrtuje, do česar je bil kritičen generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus. Kot je pojasnil, so države z višjimi prihodki razdelile po 100 odmerkov na 100 prebivalcev, države z nizkimi prihodki pa po 1,5 odmerka na 100 ljudi, ker jim primanjkuje cepiv. Po njegovem je nujna preusmeritev, da bo več cepiva prišlo v države z nižjimi in ne višjimi prihodki.

KABUL - V več usklajenih napadih v Kabulu, katerih tarča so bili med drugim afganistanski obrambni minister in poslanci, je bilo v torek ubitih osem ljudi, 20 pa ranjenih. Napadalci so udarili tako z bombami kot strelnim orožjem. Odgovornost za napad so prevzeli talibani in posvarili pred novimi napadi na najvišje predstavnike afganistanske vlade. Varnostne razmere v Afganistanu se spričo odhoda tujih vojakov hitro slabšajo. Talibani so v začetku maja sprožili silovito ofenzivo, v okviru katere so doslej zavzeli približno polovico afganistanskega ozemlja in več pomembnih mejnih prehodov.

PLZEN - Na jugozahodu Češke sta trčila potniška vlaka, pri čemer so po navedbah policije in reševalcev tri osebe umrle, več kot 30 pa je ranjenih, od tega jih je deset v hujšem ali kritičnem stanju. Nesreča se je zgodila okoli 8. ure v vasi Milavče pri mestu Domažlice, nedaleč od meje z nemško Bavarsko. Trčila sta hitri vlak, ki je prihajal iz Münchna in je bil na poti v Prago, ter navaden potniški vlak, t. i. RegioShark, med Plznom in Domažlicami. Po prvih informacijah naj bi hitri vlak prevozil signal za ustavitev.

KOBLENZ - Število mrtvih po katastrofalnih poplavah na območju doline Ahr v nemški zvezni deželi Porenje-Pfalško je naraslo na 141. Do sedaj so identificirali 115 mrtvih, je pojasnil predstavnik policije v Koblenzu Florian Stadtfeld. Še vedno pogrešajo 17 ljudi. Po obilnem deževju v sredini prejšnjega meseca se je reka Ahr spremenila v poplavni val, pod vodo pa so ostali obsežni deli doline. Poplave so prizadele okoli 42.000 ljudi.

MINSK - V Belorusiji se je skoraj 11 mesecev po aretaciji med lanskoletnimi protivladnimi protesti začelo sojenje vidni predstavnici beloruske opozicije Mariji Kolesnikovi. Zaradi domnevnega poskusa strmoglavljenja vlade ji grozi do 12 let zapora. Poleg nje so začeli še sojenje proti odvetniku Maksimu Znaku. Proces je sicer odprt za medije, ne pa tudi svojce obtoženih.

DUNAJ - Beloruska atletinja Kristina Timanovska je z letalom iz Tokia preko Dunaja odpotovala v na Poljsko, ki ji je podelila humanitarni vizum. Tam se ji bo pridružil tudi mož. Za njeno pot v Evropo je vladalo veliko zanimanje medijev in javnosti, prav tako je za njeno varnost na dunajskem letališču skrbela policija. Sama je opozorila, da jo je beloruski režim želel ugrabiti in vrniti v Belorusijo. Njeno stanje je po navedbah avstrijskih oblasti dobro.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je varnostnim silam ukazal, da dodatno zavarujejo beloruske izgnance v Ukrajini, potem ko so v torek v parku v Kijevu našli obešenega beloruskega aktivista. Predsednik je poudaril, da je treba preprečiti kakršnokoli grožnje.

TEL AVIV - Z območja Libanona so na Izrael priletele tri rakete, je sporočila izraelska vojska in dodala, da so se odzvali z obstreljevanjem libanonskega ozemlja. Rakete so padle na območje v bližini mesta Kirjat Šmona na severu Izraela, kjer so se oglasile opozorilne sirene in prebivalce pregnale v zatočišča pred bombnimi napadi.

PARIZ - Francosko sodišče je vladi predsednika Emmanuela Macrona naložilo 10 milijonov evrov kazni, največ v zgodovini sodišča, ker ji ni uspelo znižati onesnaženost zraka na zadovoljivo raven. Pri tem je sodišče opozorilo, da bo v pol leta to storilo ponovno, če pristojni ne bodo dovolj hitri v boju s smogom. Glavno francosko upravno sodišče je pojasnilo, da vladni ukrepi ne zadoščajo za izboljšanje kakovosti zraka, ker se nekateri morda ne bodo izvajali, njihovi verjetni učinki pa niso bili ustrezno ocenjeni.

BRUSELJ - Evropska komisija je odobrila pogodbo o nakupu cepiva proti covidu-19 farmacevtskega podjetja Novavax v zadnjem četrtletju tega leta in prihodnjih dveh letih. Pogodba predvideva nakup do 100 milijonov odmerkov cepiva in možnost nakupa dodatnih 100 milijonov odmerkov. To je sedma pogodba EU s farmacevtskimi podjetji. Cepivo Novavaxa mora sicer še odobriti Evropska agencija za zdravila. Cepivo je od februarja v procesu preverjanja Eme s ciljem odobritve njegove uporabe na evropskem trgu.

BRUSELJ - Gospodarska aktivnost zasebnega sektorja območja z evrom se je julija povečala najbolj v več kot 15 letih, in sicer tako zaradi strme rasti proizvodnje kot pospeška aktivnosti v storitvenih dejavnostih, so pokazali podatki raziskave analitske hiše IHS Markit. Sestavljeni indeks nabavnih menedžerjev PMI je julija znašal 60,2 točke, potem ko je bil junija pri 59,5 točke. Končni podatki za julij so sicer nekoliko nižji kot v prvi objavi, ko je bil indeks postavljen pri 60,6 točke. Vrednost indeksa nad 50 točk kaže na rast v dejavnosti.

BRUSELJ - Evropska komisija je sprejela ukrep, ki kmetom omogoča prejetje višjih predplačil sredstev v okviru skupne kmetijske politike. Ukrep bo okrepil tok denarja kmetom, ki so jih je prizadeli kriza covida-19 in učinek neugodnih vremenskih razmer v EU, na primer poplav in vročinskih valov. Ukrep omogoča članicam unije, da kmetom plačajo višja predplačila za varstveni dodatek in nekatere sheme za razvoj podeželja.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v torek demokratskega guvernerja New Yorka Andrewa Cuoma pozval k odstopu s položaja, potem ko so bile objavljene ugotovitve preiskave obtožb o spolnem nadlegovanju, ki jo je naročila demokratska pravosodna ministrica New Yorka Letitia James. Preiskava je ugotovila, da je Cuomo spolno nadlegoval 11 žensk in s tem kršil zvezne in državne zakone.

WASHINGTON - Ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi je v torek za 60 dni podaljšal moratorij na deložacije, ki je bil sprejet v času pandemije covida-19 in se je iztekel v soboto. Moratorij zajema v pandemiji najhuje prizadeta območja, na katerih naj bi živelo 90 odstotkov prebivalcev.

BRUSELJ - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ZDA pozvala, naj čim prej odpravijo omejitve vstopa v državo za državljane EU, ki trenutno razen v primeru določenih izjem sploh ni mogoč. EU je ZDA že junija umaknila s seznama držav s tovrstnimi omejitvami glede vstopa in po besedah von der Leynova vztraja, da morajo za prihode v obe smeri veljati primerljiva pravila.

ms/ms
© STA, 2021