Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 4. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KABUL - V več usklajenih napadih v Kabulu, katerih tarča so bili med drugim afganistanski obrambni minister in poslanci, je bilo v torek ubitih osem ljudi, 20 je bilo ranjenih. Napadalci so udarili tako z bombami kot strelnim orožjem. Odgovornost so že prevzeli talibani. Bomba je sicer v Kabulu odjeknila tudi danes, ranjeni so bili trije ljudje.

BEJRUT - V Libanonu se spominjajo žrtev silovite eksplozije, ki je pred natanko letom dni odjeknila v pristanišču prestolnice Bejrut in zahtevala več kot 200 smrtnih žrtev. Francija ob tem pripravlja mednarodno donatorsko konferenco za Libanon. Preiskava še vedno poteka, rezultate pa naj bi predstavili do konca leta.

PLZEN - Na jugozahodu Češke sta trčila potniška vlaka, pri čemer sta po navedbah policije in reševalcev dve osebi umrli, 38 pa je ranjenih, od tega jih je sedem v kritičnem stanju. Trčila sta hitri vlak, ki je bil iz Münchna na poti v Prago, ter navaden potniški vlak, t. i. RegioShark, med Plznom in Domažlicami. Po prvih informacijah naj bi hitri vlak prevozil signal za ustavitev.

ATENE - Prebivalci Aten so se zbudili v oblaku dima, ki ga je v mesto zaneslo s požara ob vznožju gore Parnita severno od prestolnice. V kraju Varimpompi kakih 30 kilometrov severnozahodno od Aten so ognjeni zublji v torek in ponoči opustošili več deset podjetij, lokalov in domov. Gasilci upajo, da jim jih bo uspelo danes spraviti pod nadzor.

TOKIO - Beloruska atletinja Kristina Timanovska je z letališča Narita na Japonskem poletela proti Dunaju. Od tam naj bi nadaljevala pot proti Varšavi, ki ji je pred tem odobrila humanitarni vizum. Timanovska ob odhodu ni dajala izjav za medije je pred tem za britanski BBC zatrdila, da njena dejanja nikakor niso političen protest, saj da "ljubi svojo državo in je ni izdala".

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v torek demokratskega guvernerja New Yorka Andrewa Cuoma pozval k odstopu s položaja, potem ko so bile objavljene ugotovitve preiskave obtožb o spolnem nadlegovanju, ki jo je naročila demokratska pravosodna ministrica New Yorka Letitia James. Preiskava je ugotovila, da je Cuomo spolno nadlegoval 11 žensk in s tem kršil zvezne in državne zakone.

WASHINGTON - Ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi je v torek za 60 dni podaljšal moratorij na deložacije, ki je bil sprejet v času pandemije covida-19 in se je iztekel v soboto. Moratorij zajema v pandemiji najhuje prizadeta območja, na katerih naj bi živelo 90 odstotkov prebivalcev.

WASHINGTON/NEW YORK - Ameriški predsednik Joe Biden je v torek kritiziral nekatere republikanske politike, ki zavračajo maske in ne prepričujejo svojih volivcev, naj se cepijo proti covidu-19. Župan New Yorka Bill de Blasio je medtem naznanil, da bodo morali v mestu od 16. avgusta uporabniki telovadnic, obiskovalci prireditev ter restavracij imeti potrdilo o cepljenju.

BRUSELJ - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ZDA pozvala, naj čim prej odpravijo omejitve vstopa v državo za državljane EU, ki trenutno razen v primeru določenih izjem sploh ni mogoč. EU je ZDA že junija umaknila s seznama držav s tovrstnimi omejitvami glede vstopa in po besedah von der Leynova vztraja, da morajo za prihode v obe smeri veljati primerljiva pravila.

WASHINGTON - Na avtobusni postaji pred sedežem ameriškega obrambnega ministrstva, Pentagonom je v torek 27-letni moški z nožem iz zasede napadel policista, ga zabodel v vrat in ubil. Drugi policisti so potem napadalca ustrelili in ubili. Motiv napada uvodoma ni bil jasen.

LONDON - Odločitev sodišča je zaustavila načrte za izgradnjo 3,2 kilometra dolgega tunela v bližini arheološkega spomenika Stonehenge. Naletela je na odobravanje nasprotnikov gradnje tunela, ki so bili zaskrbljeni za prazgodovinsko najdišče. Britanska vlada se lahko na odločitev sodišča še pritoži.

spo/spo
© STA, 2021