Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 3. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

TOKIO - Mednarodni olimpijski komite je začel uradno preiskavo o primeru beloruske atletinje Kristine Timanovske. Ugotoviti moramo vsa dejstva in zaslišati vse vpletene, preden sprejmemo nadaljnje ukrepe, je pojasnil tiskovni predstavnik Moka Mark Adams. Timanovska je še vedno na poljskem veleposlaništvu v Tokiu, kjer je v ponedeljek dobila humanitarni vizum, in naj bi v kratkem odpotovala na Poljsko.

KIJEV - Beloruskega opozicijskega aktivista Vitalija Šišova, ki je pred represijo režima v Minsku pobegnil v Ukrajino in je tam vodil nevladno organizacijo, s katero je pomagal drugim Belorusom pri begu iz domovine, so našli obešenega v parku v Kijevu. Policija je zaradi suma, da gre za umor, že sprožila preiskavo.

TEHERAN - Iranski vrhovni voditelj, ajatola Ali Hamenej je uradno potrdil zmago skrajnega konservativca Ebrahima Raisija na junijskih predsedniških volitvah. Raisi je izpostavil, da si bo njegova vlada prizadevala za odpravo zatiralnih sankcij ZDA, a da pri reševanju gospodarstva ne bo zgolj čakala na pomoč tujine oziroma da življenjskega standarda naroda ne bo vezala na voljo tujcev.

SKOPJE/ATENE/ZAGREB - Zgodovinski vročinski val na Balkanu, posebej v Grčiji, po več kot tednu dni ne popušča. Obenem na območju pustošijo požari, med drugim na Rodosu, Peloponezu in na grško-turški meji ob reki Evros. S požari se spopadajo tudi v Severni Makedoniji, ki ji je vso potrebno pomoč pri gašenju že ponudila Slovenija. Hrvaški gasilci se še zmeraj spopadajo z velikim požarom nedaleč od Trogirja, a so ga delno le uspeli zajeziti.

WUHAN - Medtem ko se tudi na Kitajskem širi različica novega koronavirusa delta, so se oblasti v Wuhanu odločile testirati vseh 11 milijonov prebivalcev te metropole. V mestu, kjer je novi koronavirus pred več kot letom in pol prvič izbruhnil, so se za ta korak odločili, potem ko so po dobrem letu potrdili prve lokalne okužbe.

WASHINGTON - V ZDA so po podatkih ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) do ponedeljka le uspeli z vsaj enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepiti 70 odstotkov odraslega prebivalstva. To je bil sicer cilj, ki si ga je predsednik ZDA Joe Biden zadal do 4. julija.

WASHINGTON - Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v ponedeljek napovedal kolektivni odgovor na četrtkov iranski napad na naftni tanker pred obalo Omana, povezan z Izraelom. Kot je dejal, so v stiku in se o tem, kakšen naj bo ta dogovor, usklajujejo z Veliko Britanijo, Izraelom, Romunijo in drugimi državami.

RIM - Italijanska vlada premierja Maria Draghija je ponoči v poslanski zbornici prestala glasovanje o zaupnici, ki jo je vezala na pravosodno reformo. Reforma, ki jo mora potrditi še senat, je plod nedavno doseženega kompromisa med silami vladne koalicije. Namen reforme je pospešiti sodne postopke in zmanjšati sodne zaostanke.

WASHINGTON - Ameriški State Department je v ponedeljek sporočil, da so razširili seznam Afganistancev, ki so upravičeni za preselitev v ZDA, potem ko jim po umiku ameriške vojske iz države grozi nasilje s strani talibanov. V ZDA se tako lahko med drugimi preselijo še sedanji in nekdanji zaposleni pri ameriških medijskih organizacijah.

WASHINGTON - Bela hiša je v ponedeljek priznala, da vlada predsednika Josepha Bidna nima pooblastil za podaljšanje moratorija na deložacije, ki je bil sprejet v času pandemije covida-19. Vendar pa je pozvala državne in lokalne oblasti, naj ukrepajo v tej smeri. V nasprotnem primeru izguba bivališča v prihodnjih mesecih grozi več milijonom Američanom.

spo/spo
© STA, 2021