Pregled - Slovenija, 2. 8. (ponedeljek)

Ljubljana, 2. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 2. avgusta.

LJUBLJANA - Potem ko je Nacionalni inštitut za varovanje zdravja (NIJZ) v petek informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik prosil, naj rok za pisni odgovor v zvezi z obdelavo osebnih podatkov s pomočjo aplikacije za preverjanje pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani) podaljša do 18. avgusta, je Prelesnikova sporočila, da je odobrila podaljšanje do petka, 6. avgusta. V času od poziva Prelesnikove je NIJZ aplikacijo spremenil tako, da naj nova verzija ne bi obdelovala osebnih podatkov. Prelesnikova pa opozarja, da se ni seznanila ne s prvo ne z drugo verzijo aplikacije.

LJUBLJANA - Predstavniki malega gospodarstva od vlade še vedno pričakujejo več informacij glede preverjanja pogojev PCT v dejavnostih, kot je gostinstvo, še do konca dne pa bi lahko vlada odločala tudi o spremembi spornega odloka, je za STA po srečanju delovne skupine povedal Blaž Cvar iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS). Skupina se je sicer strinjala, da je pogoj PCT neizogiben. Odlok, ki med drugimi gostincem nalaga preverjanje PCT, je sicer že v presoji na ustavnem sodišču, je poročala TV Slovenija. Kdo je zahteval ustavno presojo, pa še ni znano.

LJUBLJANA - V nedeljo so ob 647 PCR testih potrdili 31 okužb z novim koronavirusom, je na spletni strani objavil (NIJZ). Trenutno so v državi po ocenah NIJZ aktivni 1103 primeri okužb, sedemdnevno povprečje pa znaša 87. Medtem je 14-dnevno povprečje števila okužb na 100.000 prebivalcev znašalo 51.

LJUBLJANA - Če želimo četrti val epidemije covida-19 omejiti in preprečiti obremenjevanje bolnišnic, je priporočljivo, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni. Zaželena precepljenost odrasle populacije je nad 90 odstotkov, so zapisali na Institutu Jožef Stefan.

BRUSELJ - Evropska komisija je odobrila slovensko shemo v podporo podjetjem v različnih sektorjih, ki so jih prizadeli epidemija covida-19 in ukrepi za omejitev širjenja virusa, in sicer v vrednosti 22,8 milijona evrov. Ukrep je odobrila na podlagi začasnega okvira za državne pomoči.

LJUBLJANA/FRANKFURT - Stresni testi slovenskega bančnega sistema, ki sta jih izvedla slovenski in evropski bančni regulator, so potrdili stabilnost sistema in primerno kapitalsko ustreznost tudi ob neugodnem scenariju. Kljub temu morajo banke ob izzivih, povezanih s covidom-19, še naprej pravilno meriti in upravljati kreditno tveganje, so opozorili v Banki Slovenije.

LJUBLJANA - Generalni direktor policije Anton Olaj, predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak in član uprave Darsa Peter Gašperšič so podpisali izvedbeni dogovor o sodelovanju. Kot so pojasnili na spletni strani policije, so konkretizirali prednostne naloge sporazuma, ki so med drugim zagotavljanje večje prisotnosti policije na avtocestah in hitrih cestah, postopno popolnjevanje delovnih mest v specializiranih enotah avtocestne policije, zagotavljanje specialne opreme za nadzor prometa in specialnih vozil ter nastanitvenih prostorov policije.

LJUBLJANA - Telekomunikacijski operater Telemach je na Okrožnem sodišču v Ljubljani zaradi domnevnih kršitev regulatornih odločb in zlorabe prevladujočega položaja vložil tožbo zoper Telekom Slovenija. Zahteva plačilo škode v višini 28,8 milijona evrov z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 1. junija letos do plačila, je Telekom Slovenije sporočil prek spletnih strani Ljubljanske borze.

LJUBLJANA/MARIBOR/KOPER/NOVA GORICA/NOVO MESTO - Za kandidate, ki se v študijskem letu 2021/2022 lahko vpišejo v prvi letnik dodiplomskega in enovitega magistrskega študijskega programa v prvem prijavnem roku, so se na visokošolskih zavodih začeli vpisi. Potekali bodo do 17. avgusta.

CELJE - Prejemnik zlatnika poezije 2021 je Milan Jesih. Na 25. podelitvi Veronikine nagrade 31. avgusta v Celju ga bo prejel za življenjski pesniški opus, ustvarjalni prispevek k slovenski kulturi in literaturi ter za žlahtnost pesniškega jezika. Kot piše v obrazložitvi nagrade, je Jesih estetsko uživanje v besedah vedno znal prenesti na bralce.

LJUBLJANA - S koncertom metalske zasedbe Black Ivy se v Centru slovanskih kultur France Prešeren v Trnovem začenja 30. festival Trnovfest, do leta 2019 znan kot Trnfest. V okviru festivala bodo tekom avgusta nastopili Lilith Cage, Hogminister, Before Time, Eyecontact, KiNG FOO, Bend-it! Orchestra s pevko Manco Kozlovič, Glam Squad Burlesque in drugi.

mrn/pa/tv/mrn
© STA, 2021