Pregled - šport, 2. 8. (ponedeljek)

Ljubljana, 2. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v ponedeljek, 2. avgusta.

LJUBLJANA - Slovenski košarkarski virtuoz Luka Dončić bo po olimpijskih igrah v Tokiu podpisal petletno pogodbo z Dallas Mavericks v višini 202 milijonov dolarjev, poročajo različni ameriški mediji. Dvaindvajsetletni Dončič ima pogodbo z Mavericks do konca naslednje sezone. Ta mu bo prinesla 10,2 milijona dolarjev, pišeta Bleacher Report in priznani poročevalec iz lige NBA Mark Stein. Slednji dodaja, da se bo podpis najverjetneje zgodil po koncu olimpijskih iger, saj klub iz Teksasa spoštuje željo 22-letnega Ljubljančana, da se osredotoči na olimpijske igre, kjer Slovenijo v prihodnjih urah čaka četrtfinalni obračun z Nemčijo. Ekipa iz Dallasa je v pretekli sezoni v sedmi tekmi 1. kroga končnice izpadla proti Los Angeles Clippers. Dončić je imel v končnici povprečje 35,7 košev, 10,3 podaje in 7,9 skokov.

NYON - Slovenski državni prvak Mura se bo v primeru uspeha v 3. krogu kvalifikacij evropske lige proti Žalgirisu v zadnjem, 4. krogu kvalifikacij meril z graškim Sturmom Jona Gorenca Stankovića. Tako je določil današnji žreb na sedežu Evropske nogometne zveze v Nyonu. Prve tekme bodo 19., povratne pa 26. avgusta. Zmagovalci 4. kroga se bodo uvrstili v skupinski del evropske lige, poraženci pa v skupinski del konferenčne lige.

NYON - Slovenski nogometni klubi so dobili morebitne tekmece za 4. krog kvalifikacij konferenčne lige. Olimpija bo v primeru napredovanja proti Santa Clari v zadnjem krogu kvalifikacij igrala proti Sočiju ali Partizanu, Domžale pa bodo v primeru uspeha v 3. krogu proti Rosenborgu igrale z Rennesom. V 4. krogu bo igrala tudi Mura, če ji ne uspe v 3. krogu kvalifikacij evropske lige proti Žalgirisu. V tem primeru jo v zadnjem krogu kvalifikacij konferenčne lige čaka Priština ali Bodo/Glimt. Prve tekme bodo 19., povratne pa 26. avgusta.

NYON - Evropska nogometna zveza je na svojem sedežu v Nyonu izžrebala pare 4. kroga kvalifikacij za ligo prvakov. Salzburg z mladim slovenskim napadalcem Benjaminom Šeškom, ki je ob nedeljski zmagi s 7:1 proti Riedu v državnem prvenstvu dosegel dva gola, bo igral proti Broendbyju. Šerif Tiraspol Lovra Bizjaka bo v primeru napredovanja s Crveno zvezdo igral proti zagrebškemu Dinamu ali varšavski Legii. Ferencvaros Mihe Blažiča pa se bo, če bo izločil Slavio Prago, meril s Clujem ali Young Boys. Prve tekme bodo 17. in 18. avgusta, povratne pa 24. in 25. avgusta. Zmagovalci se bodo prebili v skupinski del lige prvakov, poraženci pa v skupinski del evropske lige.

CLUJ - Slovenska teniška igralka Kaja Juvan je uspešno začela nastope na peščenem turnirju serije WTA v romunskem Cluj-Napoci z nagradnim skladom 197.910 evrov. Ljubljančanka, ki je na turnirju šesta nosilka, je v prvem krogu zanesljivo s 6:1, 6:1 ugnala 188. igralko sveta, Rusinjo Marino Melnikovo. V drugem krogu se bo slovenska predstavnica, ki na lestvici WTA zaseda 114. mesto, pomerila z boljšo iz slovaškega obračuna med Anno Karolino Schmiedlovo in Viktorio Kužmovo. Ta dvoboj bo na sporedu v torek.

LJUBLJANA - Avstralka Ashleigh Barty ostaja na prvem mestu teniške lestvice WTA. Sledita ji Japonka Naomi Osaka in Belorusinja Arina Sabalenka. Najboljša Slovenka Tamara Zidanšek je ostala 39. Med prvo stoterico je še Polona Hercog, ki je pridobila eno mesto in je 85. Tretja Slovenka med najboljšimi 200, Kaja Juvan, je po hitrem porazu na turnirju nižje ravni WTA 125 v Beogradu ostala na 114. mestu.

LJUBLJANA - Srbski teniški igralec Novak Đoković zaseda vrh lestvice ATP, med prvo deseterico pa ni prišlo do sprememb. Na olimpijskem teniškem turnirju namreč ne delijo točk. Najboljši Slovenec je še naprej Aljaž Bedene, ki je tako kot pred dvema tednoma 58., potem ko je pridobil dve mesti. Preostala Slovenca med najboljšimi 500 sta le še Ptujčan Blaž Rola, ki je izgubil tri mesta in je 173., ter Blaž Kavčič. Ljubljančan je ostal na 221. mestu.

LJUBLJANA - Ljubljanski košarkarski klub Cedevita Olimpija in ameriški krilni igralec Hayden Dalton sta se dogovorila za sporazumno prekinitev pogodbe, so zapisali na spletni strani zmajev. Dalton je bil prva okrepitev ljubljanskega kluba v letošnjem poletju. V sezoni 2020/21 je Dalton uspešno nastopal v dresu Nymburka, s češko ekipo pa je dvakrat zaporedoma tudi osvojil naslov češkega državnega prvaka.

LJUBLJANA - Slovenski košarkarski strokovnjak Jure Zdovc ni več trener francoskega prvoligaša Metropolitans 92, je klub sporočil v izjavi za javnost. V njej je zapisal, da po letu dni prekinjajo pogodbo s 54-letnim nekdanjim odličnim košarkarjem. Francoski L'Equipe ob tem poroča, da je prekinitev pogodbe posledica dogovora s sedanjim francoskim selektorjem Vincentom Colletom. V klubu tega niso potrdili, zapisali so le, da je iskanje Zdovčevega naslednika v teku. Zdovc je imel z moštvom iz Pariza podpisano dveletno pogodbo, to pa je bil deveti klub, ki ga je vodil od leta 2003, ko je sklenil bogato športno pot.

lr/kad/gj/zza/alz/ad/zzb
© STA, 2021