Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 2. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

VILNIUS - Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je v Litvi izpostavila nujnost okrepitve finančne pomoči državi za spoprijemanje z nezakonitimi migracijami iz Belorusije. Omenila je možnost okoli desetih milijonov evrov nujne pomoči in pogovore o nadaljnji redni podpori. Poudarila je, da nezakonite migracije iz Belorusije v prvi vrsti niso migracijska kriza, temveč agresivno dejanje režima beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka.

ATENE/RIM/ANKARA - V Grčiji, kjer naj bi še ves teden trajal vročinski val s temperaturami okoli 44 stopinj Celzija, se gasilci bojujejo z dvema velikima požaroma - na Peloponezu in otoku Rodos, kjer so ga uspeli v veliki meri spraviti pod nadzor. S požari se borijo tudi v Italiji, ki je EU zaprosila za pomoč. To je Bruselj v obliki enega letalo iz Hrvaške in dveh iz Španije že odobril Turčiji, kjer se s požari bojujejo že šesti dan.

TOKIO - Beloruska atletinja Kristina Timanovska, ki bi morala danes tekmovati na 200 metrov, a jo je beloruski olimpijski komite zaradi kritičnega javnega nastopa odstranil iz ekipe, je noč v Tokiu preživela pod zaščito japonskih oblasti in naj bi nameravala zaprositi za azil. Atletinji sta v tej smeri pripravljeni pomoč ponuditi tako Češka kot Poljska.

WASHINGTON/LONDON - ZDA in Velika Britanija sta se v nedeljo pridružili Izraelu v obtožbah, da je Iran odgovoren za napad na naftni tanker pred obalo Omana, v katerem sta umrla dva člana posadke. Washington je ob tem napovedal primeren odgovor. Iran očitke zavrača.

NEW YORK - Direktor inštituta za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za zdravje ZDA Anthony Fauci je v nedeljo napovedal, da se v državi obetata dodatna bolečina in trpljenje zaradi nadaljevanja pandemije covida-19, ker se številni Američani še vedno nočejo cepiti. Novega zapiranja v javnem življenju in gospodarstvu kljub temu ne pričakuje. Cepljenih naj bi bilo namreč dovolj ljudi, da ne bo podobnega izbruha kot pozimi.

SYDNEY - Pripadniki avstralske vojske so se v Sydneyju pridružili policistom pri nadzorovanju upoštevanja omejitvenih ukrepov zaradi izbruha novega koronavirusa. Od sredine junija so potrdili več kot 3600 primerov okužb. Ker je trenutno v karanteni več tisoč bližnjih stikov, ima policija težave z nadzorovanjem upoštevanja predpisov. Zaradi porasta števila okužb so medtem v Brisbaneu podaljšali zaprtje do nedelje.

CIUDAD DE MEXICO - V Mehiki je v nedeljo potekal referendum o kazenskem pregonu proti nekdanjim predsednikom države, ki pa se ga je udeležilo le osem namesto potrebnih 40 odstotkov volivcev, in tako ne bo imel nikakršnih zavezujočih posledic. V skladu s pričakovanji je sicer glede na podatke državne volilne komisije okrog 90 odstotkov udeležencev glasovalo za pregon zaradi domnevne korupcije.

NEW YORK - Združeni narodi (ZN) so pozvali vse države k oddaji posodobljenih nacionalnih podnebnih ciljev v okviru pariškega sporazuma. Svet EU je sicer sekretariatu Konvencije ZN o podnebnih spremembah (UNFCCC) za EU in njene države članice, tudi Slovenijo, posodobljeni nacionalno določeni prispevek (NDC) predložil decembra lani.

spo/spo
© STA, 2021