Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 2. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

TOKIO - Slovenski kajakašici na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta se na olimpijskih igrah v Tokiu prebili v polfinale v disciplini K-2 na 500 metrov. Primorki sta v vodnem centru Sea Forest v drugi četrtfinalni skupini zasedli prvo mesto in si priveslali polfinalni nastop, ki se bo v torek pričel ob 3.23. Maja Mihalinec Zidar je s svojim izidom sezone, 23,62 sekunde, v kvalifikacijah teka na 200 m na olimpijskih igrah v Tokiu zasedla 35. mesto.

PARIZ - Slovenski košarkarski strokovnjak Jure Zdovc ni več trener francoskega prvoligaša Metropolitans 92, je klub sporočil v izjavi za javnost. V njej je zapisal, da po letu dni prekinjajo pogodbo s 54-letnim nekdanjim odličnim košarkarjem. Francoski L'Equipe ob tem poroča, da je prekinitev pogodbe posledica dogovora s sedanjim francoskim selektorjem Vincentom Colletom. V klubu tega niso potrdili, zapisali so le, da je iskanje Zdovčevega naslednika v teku.

TOKIO - Prva zvezdnica svetovne gimnastike Američanka Simone Biles se na olimpijskih igrah v Tokiu vrača, saj je na današnjem uradnem seznamu osmih finalistk torkove zadnje odločitve za kolajne, finala na gredi. Potem ko je pet finalov - ekipno, mnogoboj, preskok, dvovišinska bradlja, parter - odpovedala zaradi psihičnih težav, se vrača v reprezentanco.

TOKIO - Beloruska atletinja Kristina Timanovska je noč v Tokiu preživela pod zaščito japonskih oblasti in naj bi nameravala zaprositi za azil. V primer so vključili tudi Visoki komisariat ZN za begunce. Več podrobnosti pa ni znanih. Atletinji sta vizum pripravljeni ponuditi Češka in Poljska. Slovenski premier Janez Janša pa je včeraj tvitnil, da je Timanovska dobrodošla v Sloveniji. Do poskusa domnevne prisilne vrnitve atletinje v Belorusijo je bila kritična tudi beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska, ki je opozorila, da primer spominja na ugrabitev letala družbe Ryanair konec maja.

LJUBLJANA - Avstralka Ashleigh Barty ostaja na prvem mestu teniške lestvice WTA. Sledita ji Japonka Naomi Osaka in Belorusinja Arina Sabalenka. Najboljša Slovenka Tamara Zidanšek je ostala 39. Med prvo stoterico je še Polona Hercog, ki je pridobila eno mesto in je 85. Tretja Slovenka med najboljšimi 200, Kaja Juvan, je po hitrem porazu na turnirju nižje ravni WTA 125 v Beogradu ostala na 114. mestu. Ljubljančanka bo danes nastopila na turnirju v romunskem Cluju, kjer je šesta nosilka, v prvem krogu pa se bo pomerila z Rusinjo Marino Melnikovo.

LJUBLJANA - Srbski teniški igralec Novak Đoković zaseda vrh lestvice ATP, med prvo deseterico pa ni prišlo do sprememb. Na olimpijskem teniškem turnirju namreč ne delijo točk. Najboljši Slovenec je še naprej Aljaž Bedene, ki je tako kot pred dvema tednoma 58., potem ko je pridobil dve mesti. Preostala Slovenca med najboljšimi 500 sta le še Ptujčan Blaž Rola, ki je izgubil tri mesta in je 173., ter Blaž Kavčič. Ljubljančan je ostal na 221. mestu.

zza/alz/sag/set/spo/ad/zza
© STA, 2021