Pregled - šport, 1. 8. (nedelja)

Ljubljana, 1. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v nedeljo, 1. avgusta.

LJUBLJANA - Nogometaši Olimpije so v 3. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor s 3:1 (1:0). Za Ljubljančane sta zadela Antonio Delamea Mlinar v 37. in 56. ter Almedin Ziljkić v 52. minuti, za Maribor pa Blaž Vrhovec v 67. z bele pike. Ljubljančani bodo v naslednjem krogu v nedeljo gostovali v Sežani, Mariborčani pa dan prej v Domžalah, kjer se bodo merili z Radomljami.

DOMŽALE - Nogometaši Domžal in CB24 Tabora Sežane so se v 3. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).

LOMMEL - Slovenski motokrosist Tim Gajser je na dirki svetovnega prvenstva v belgijskem Lommelu v razredu MXGP osvojil šesto mesto. Gajser je bil sedmi v prvi vožnji in četrti v drugi. Zmagal je Francoz Romain Febvre pred Nizozemcem Jeffreyjem Herlingsom in Latvijcem Paulsom Jonassom. V SP je Gajser ubranil prvo mesto, a ima zdaj le še pet točk naskoka (226-221) pred Febvrejem. Tretji je Italijan Antonio Cairoli z 217. V šibkejšem razredu MX2 je slavil Belgijec Jago Geerts. Slovenski dirkač Jan Pancar je bil na koncu 20. in dobil dve točki v SP. Skupno vodi Francoz Maxime Renaux z 221 točkami, Pancar je 19. z 42.

BUDIMPEŠTA - Francoz Esteban Ocon (Alpine) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v Budimpešti. Za presenetljivim zmagovalcem, ki se je prvič v karieri povzpel na najvišjo stopničko, sta končala Nemec Sebastian Vettel (Aston Martin) in branilec naslova Britanec Lewis Hamilton (Mercedes), ki je tudi prevzel vodstvo v seštevku sezone. Dirko so morali po startu prekiniti, ker je drugi Mercedesov dirkač Valtteri Bottas povzročil verižno trčenje, v katerem je bilo udeleženih več tekmecev. Med njimi tudi do danes vodilni v seštevku sezone Max Verstappen (Red Bull), ki je na ponovljen start moral s poškodovanim dirkalnikom, na koncu pa je iztržil le deseto mesto. Nekaj ur po dirki pa so Vettla diskvalificirali, ker njegov dirkalnik ni imel več minimalne predpisane količine goriva. Hamilton je napredoval na drugo, Carlos Sainz (Ferrari) pa na tretje mesto, Verstappen pa je bil tako deveti. V SP zdaj vodi Hamilton s 195, Verstappen je drugi s 187 točkami.

KIJEV - Nekdanji izvrstni nogometni napadalec Andrij Ševčenko je zapustil mesto selektorja ukrajinske reprezentance, potem ko se mu je iztekla petletna pogodba. Štiriinštiridesetletni Ukrajinec je izbrano vrsto prevzel julija 2016, pred tem je bil pomočnik selektorja. Potem ko se Ukrajini ni uspelo prebiti na svetovno prvenstvo 2018, pa je na letošnjem evropskem prvenstvu prišla v četrtfinale, kar je njen največji uspeh.

ATLANTA - V finalu teniškega turnirja v Atlanti (638,385 ameriških dolarjev) bosta igrala domačina. Američan Brandon Nakashima je v polfinalu ugnal Finca Emila Ruusuvuorija s 3:6, 6:4 in 6:3, šesti nosilec John Isner pa je s 7:6 (4), 5:7 in 6:3 izločil rojaka Taylorja Fritza, petega igralca turnirja. Šestintridesetletni in 2,08 m visoki Isner bo igral za svojo sedmo turnirsko zmago, 17 let mlajši in 23 cm nižji Nakashima pa za prvo.

KITZBÜHEL - Norvežan Casper Ruud je zmagovalec teniškega turnirja v avstrijskem Kitzbühelu z denarnim skladom 481.270 evrov. V finalu, ki so ga zaznamovale številne prekinitve zaradi dežja, je s 6:1, 4:6, 6:3 ugnal Španca Pedra Martineza in osvojil peto lovoriko v karieri, od tega četrto letos. Vse je osvojil na peščeni podlagi.

tb/lr/ad/jz/alz/tb
© STA, 2021