Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Bruselj formalno potrdil slovenski načrt za okrevanje

Bruselj, 28. julija - Potem ko so finančni ministri EU na ponedeljkovem virtualnem zasedanju podprli slovenski nacionalni načrt za okrevanje in odpornost, je načrt tudi formalno potrjen, je na Twitterju zapisal Svetu EU. Celoten slovenski načrt je vreden 2,5 milijarde evrov.

Belgija, Bruselj.
Sedež Evropske komisije.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Ko Svet EU, v okviru katerega odločajo članice unije, odobri načrt, Evropska komisija s članico podpiše sporazum o financiranju. V dveh mesecih se državi predhodno izplača 13 odstotkov predvidenih sredstev. V primeru Slovenije to znaša 231 milijonov evrov.

Finančni minister Andrej Šircelj je v ponedeljek, potem ko so finančni ministri poleg slovenskega podprli še načrte Hrvaške, Cipra in Litve, pojasnil, da je rok za izplačilo prvih sredstev 60 dni, si pa želi, da bi se to zgodilo čim prej. Po njegovih pričakovanjih bo to najpozneje septembra.

Minister Zvone Černač pa je ob ponedeljkovi potrditvi poudaril, da časa za izvedbo naložb in reform ni veliko, zato bo ključno dobro sodelovanje in sklepanje kompromisov med deležniki. Prvi razpisi ministrstev bodo po njegovih napovedih na voljo že letos, predplačila pa je pričakovati v avgustu ali septembru.

V skladu z načrtom naj bi Slovenija iz evropskega mehanizma za okrevanje prejela 1,8 milijarde evrov nepovratnih sredstev in 705 milijonov evrov posojil.

zc/pm/bdo
© STA, 2021