Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

SOS poletje: Potovalni driski se lahko izognemo z uživanjem zadostno toplotno obdelanih živil

Ljubljana, 29. julija - Zastrupitve s hrano so poleti pogostejše zaradi hitrega kvarjenja hrane, v tujini pa tudi zaradi slabših higienskih razmer in neustrezne preskrbe s pitno vodo. Na potovanjih se je zato priporočljivo izogibati hrani, ki ni zadostno toplotno obdelana, s čimer se lahko izognemo tudi pojavu potovalne driske, ki prizadene od 20 do 60 odstotkov potnikov.

Ljubljana.
Hrana, obrok.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Pri izboru hrane moramo biti pozorni, da so živila, ki jih zaužijemo, dobro pečena, kuhana ali ocvrta in pravkar pripravljena. Varno je tudi uživanje suhe hrane. Tudi pri pijači velja, da smo pozorni na to, da je originalno zaprta, zaželeno pa je, da je tudi ustekleničena. Zavarujemo se lahko tako, da upoštevamo pravilo skuhaj, speci, olupi ali ne jej, svetujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

lad/apo
© STA, 2021