Analiza pokazala na neustreznost vode v sistemu Golo-Zapotok

Ig, 9. julija - Končni rezultati analize vzorcev iz vodovodnega sistema Golo-Zapotok so pokazali na neskladnost s pravilnikom o pitni vodi zaradi vonja po naftnih derivatih - njihove prisotnosti sicer niso zaznali - ter vsebnosti bakterij. Prepoved uporabe vode iz sistema ostaja, je sporočila Občina Ig. Upa, da bodo vodo uspeli ustrezno pripraviti v nekaj dneh.

Hrvaška, Zagreb.
Kozarec vode, pitna voda.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Končno poročilo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano o odvzetih vzorcih na vodovodnem sistemu Golo-Zapotok 6. julija je pokazalo, da je bil v šestih vzorcih pitne vode zaznan vonj po naftnih derivatih.

Pri fizikalno-kemijskih preskušanjih sicer niso zasledili prisotnosti benzena, mineralnih olj oz. naftnih derivatov. "Gre za lahkohlapne spojine (tudi slaba topnost v vodi), ki lahko že v zelo majhni koncentraciji povzročijo organoleptično onesnaženje velike količine vode," navaja poročilo, ki so ga posredovali z občine.

Istočasno so fizikalno kemijska preskušanja (po filtraciji in kloriranju) pokazala povišano motnost pitne vode (1,3 NTU) na odjemnem mestu Zapotok 14. Laboratorij ocenjuje, da pitna voda v omrežju vodovodnega sistema Golo-Zapotok zaradi neustreznega vonja ni bila skladna z zahtevami pravilnika o pitni vodi.

Rezultati mikrobioloških preskušanj so pokazali, da štirje odvzeti vzorci niso ustrezali zahtevam pravilnika zaradi potrjene prisotnosti bakterij Clostridium prefringens. V vzorcu pitne vode iz zajetja Šumnik (pred pripravo), je bila potrjena prisotnost fekalnih bakterij. Voda iz tega sistema tako ni bila skladna s pravilnikom o pitni vodi tudi glede na rezultate mikrobioloških preskušanj.

Ukrep prepovedi uporabe vode iz vodovodnega sistema Golo-Zapotok ostaja v veljavi do preklica. Občina bo uporabnikom še naprej zagotavljala pitno vodo v plastenkah.

Kot je danes STA povedal župan Iga Janez Cimperman, sistem že izpirajo in ga razkužujejo. Pričakuje, da bodo lahko v nedeljo ali ponedeljek znova vzeli vzorce. Ko bo voda ustrezna, jo bo spet dovoljeno uporabljati.

Župan si je oddahnil, je povedal, da je šlo očitno za manjše, nenamerno onesnaženje, ki bi lahko bilo posledica izpiranja snovi v površinski vir vodovodnega sistema ob močnem nalivu 1. julija.

Občina razdeljuje pitno vodo v plastenkah od 19. do 20. ure za naselje Zapotok v RTC Zapotok, za Golo pri gasilskem domu, za Škrilje pri gasilskem domu, za Podgozd pri hišni št. 59, za Dobravico pri hišni št. 4 (Virant), za Sarsko in Klado v vasi pri eko otoku ter za Visoko ob glavni cesti pri odcepu za Visoko (v bližini hišne številke 195).

jb/zc
© STA, 2021