Danes tri helikopterska reševanja v gorah, policija poziva k previdnosti

Kranj, 3. julija - Ekipa za helikoptersko reševanje z Brnika je bila danes trikrat aktivirana zaradi prijav nesreč v gorah. Že zjutraj je preverjala informacijo o domnevno poškodovani osebi v severni triglavski steni, dopoldne je poletela na pomoč na Krnska jezera, popoldne pa je reševale planinca, ki je zdrsnil na območju Viševnika. Policija opozarja na previdnost.

Kot so sporočili iz Policijske uprave Kranj, je ekipa za helikoptersko reševanje danes že ob 8. uri z vojaškim helikopterjem poletela na pomoč gorskim reševalcem iz Mojstrane, ki so preverjali informacijo o
domnevnih klicih na pomoč v severni triglavski steni. Gorski reševalci in helikopter niso našli poškodovanih oseb.

Okoli 10. ure je ekipa poletela na Krnska jezera, kjer je pomagala lažje poškodovanemu planincu. Pri vzponu proti Planinskemu domu pri Krnskih jezerih je padel in si poškodoval glavo.

Sredi popoldneva pa so reševali še planinca, ki je na območju Viševnika v neustrezni obutvi zdrsnil in se lažje poškodoval. Tuj državljan je bil na meji večjega padca, ker gre za zelo strm in spolzek teren.

Tudi v petek so sicer kranjskogorski gorski reševalci in vojaški helikopter na območju Prisojnika reševali neustrezno opremljene tuje planince, so navedli kranjski policisti, ki ugotavljajo, da je največ neustrezno opremljenih planincev v zadnjem obdobju tujcev. Oba poškodovana planinca sta bila prepeljana v zdravstveno ustanovo.

Policisti opozarjajo na previdnost, ustrezno opremo in odgovornost. Stanodajalce, pri katerih so nastanjeni tujci, pa prosijo, naj jih seznanijo z razmerami v sredogorju in visokogorju. "Gore niso hribčki, kamor bi šel v supergah," poudarjajo.

Kot so še dodali na kranjski policijski upravi, so gorski reševalci sicer danes v gorah reševali tudi na klasičen način.

uk/uk
© STA, 2021