Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Ministrica Jaklitscheva na prireditvi Vezi prijateljstva ob lipi prijateljstva

Varaždin, 29. junija - Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch se je danes udeležila prireditve Vezi prijateljstva ob lipi prijateljstva, namenjene obeležitvi 30-letnice samostojnosti Slovenije in Hrvaške. Ob tem je ocenila, da nas je "drzen podvig, ki smo ga izvedli pred tridesetimi leti, na nek način povezal", so sporočili iz urada.

Ljubljana.
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

"Povezala nas je pomoč in podpora takratnih naših voditeljev. Drug drugega smo priznali, ko je svet še trdil, da sanjamo nemogoče sanje. Marsikje po svetu smo skupaj, Slovenci in Hrvatje, zahtevali od tamkajšnjih oblasti, da priznajo mladi državi in da jima dajo priložnost, da se izkažeta. Mislim, da smo takrat in danes upravičili zaupanje in vero naših rojakov," so ministričine besede v uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu povzeli v sporočilu za javnost.

Ministrica je Slovencem na Hrvaškem in še posebej v Varaždinu položila na srce, naj se zavedajo svoje slovenske identitete, naj jo ohranjajo in krepijo, naj ljubezen do slovenstva prenašajo tudi na mlajše rodove, predvsem pa naj bodo ponosni Slovenci, ki skupaj s Hrvati živijo z roko v roki, kot dva naroda, ki drug drugega spoštujeta in si želita dobro.

Prireditev v organizaciji Slovenskega kulturnega društva Nagelj, ki v Varaždinu združuje Slovence, je potekala v Parku Vatroslava Jagića, ob slovenski lipi, zasajeni pred enajstimi leti kot dar Slovenije mestu Varaždin in tamkajšnji slovenski skupnosti, so še zapisali v uradu.

Dodali so, da se je dogodka udeležila tudi predstavnica slovenske nacionalne manjšine v Varaždinski županiji in poslanka hrvaškega sabora Barbara Vupora ter visoki predstavniki županije in mesta Varaždin, zbrane pa je pozdravila tudi predsednica Kulturnega društva Nagelj Martina Lesjak.

mde/moz
© STA, 2021