Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Janša o Madžarski in pravicah oseb LGBTIQ: Ne želimo biti del novih delitev v Evropi

Bruselj, 25. junija - Slovenija in še mnoge druge države ne želimo biti del nobenih novih delitev v Evropi, dovolj jih je bilo. Šli smo v EU, da se združujemo, ne da se delimo, je poudaril premier Janez Janša v povezavi z razpravo o Madžarski in pravicah oseb LGBTIQ ob prihodu na drugi dan vrha EU v Bruslju.

Belgija, Bruselj.
Sklepni dan vrha EU. Drugi dan so imeli evropski voditelji na dnevnem redu gospodarske teme. Pregledali so napredek pri uresničevanju načrtov za okrevanje, potekal pa je tudi evrski vrh.
Predsednik vlade Janez Janša.
Foto: Thierry Monasse/pool/STA

Belgija, Bruselj.
Predsednik vlade Janez Janša.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Več virov je sinoči poročalo, da sta Slovenija in Poljska v razpravi edini podprli Madžarsko. Na vprašanje, kakšno je slovensko stališče, je Janša danes odgovoril, da ni šlo za sprejemanje stališč.

Če je problem s kakšnim zakonom, lahko Evropska komisija sproži pravne postopke. Na koncu dobimo pravno odločitev, ki jo moramo vsi spoštovati, je dejal.

Ob tem je poudaril, da so bila stališča na začetku zelo vroča, ker so v glavnem temeljila na medijskem poročanju. Ko so se razjasnila dejstva, pa je bila razprava bistveno bolj umirjena, je še povedal.

pm/ms
© STA, 2021