S ponedeljkom dodatni klicni center za podporo uporabnikom storitev SI-PASS

Ljubljana, 18. junija - Zaradi napovedi, da bo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) na portalu zVem omogočil dostop do digitalnega covidnega potrdila EU, se je močno povečalo povpraševanje po pridobitvi in uporabi mobilne identitete smsPASS ter kvalificiranih digitalnih potrdil. Zato na ministrstvu za javno upravo s ponedeljkom vzpostavljajo klicni center SI-PASS.

Klicni center bo nudil pomoč in podporo uporabnikom, ki uporabljajo ali pa želijo uporabljati storitve SI-PASS, predvsem zaradi pridobitve potrdil na portalu zVem, deloval pa bo vsak delovni dan med 8. in 22. uro. V začetku bo v klicnem centru na voljo od pet do šest svetovalcev, ki bodo nudili podporo uporabnikom, v nadaljevanju pa se bo ekipa svetovalcev še okrepila.

Uporabniki lahko tako vsak delovni dan v omenjenih urah po pokličejo na brezplačno telefonsko številko klicnega centra 080 7074, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Za storitev SI-PASS in izdajo kvalificiranih digitalnih potrdil SIGEN-CA in mobilne identitete smsPASS skrbi Državni center za storitve zaupanja SI-TRUST, ponudnik storitev zaupanja, ki deluje v okviru ministrstva za javno upravo.

Mobilna identiteta smsPASS ali kvalificirano digitalno potrdilo sta t. i. elektronski ključ. Omogočata dostop do različnih elektronskih storitev, kot so oddaja vlog, pridobitev potrdil, vpogled v podatke in digitalni podpis, na portalih zVem, eUprava, eDavki, eZpiz in podobno.

Na portalu zVem, ki je v upravljanju ministrstva za zdravje oziroma NIJZ in na katerem lahko sami pridobimo potrdilo o cepljenju proti covidu-19, prebolelosti ali testiranju, bo torej v kratkem dostopno tudi t. i. digitalno covidno potrdilo EU, ki bo državljankam in državljanom omogočalo lažjo mobilnost v okviru držav članic EU.

Podrobnosti o oddaji vloge za pridobitev mobilne identitete smsPASS ali kvalificiranega digitalnega potrdila so dostopne na spletni strani ministrstva za javno upravo in državnega centra za storitve zaupanja. Tam so navedena tudi prijavna mesta, na katerih je možno oddati vlogo za pridobitev mobilne identitete smsPASS.

Navodila, kako namestimo mobilno identiteto smsPASS, tudi v obliki video vodiča, so dostopna na spletni strani državnega centra za storite zaupanja, so še pojasnili na ministrstvu.

pa/apo
© STA, 2021