35 dni do OI - Japonska, dežela endemičnih živali

Ljubljana, 18. junija - Država v Tihem oceanu na štirih glavnih otokih Kjušu, Šikoku, Honšu in Hokaido ter okrog 7000 manjših leži vzhodno od azijske celine. Zaradi svoje lege in različnih podnebnih pasov je veliko živali endemičnih in pogosto živijo samo na enem ali nekaj otokih.

Singapur.
Opice makak v singapurskem naravnem rezervatu.
Foto: Xinhua/STA

Na subantarktičnem območju Hokaida živi japonski črni medved, največja japonska kopenska žival, ki lahko doseže dva metra višine in 400 kilogramov. Tam prezimuje tudi tanuki ali rakunski pes sreče, kot mu pravijo domačini. Mesojed iz družine psov je po videzu podoben rakunu in običajno živi v majhnih skupinah. Naseljuje predvsem močvirnata območja z malo dreves.

Edini primat, ki živi v hladnih predelih, je japonski makaki. Rdečelična opica se namaka v vročih, termalnih izvirih. Preživi tudi tam, kjer se temperature spustijo krepko pod ledišče.

Velikanska leteča veverica je največja od vseh v svoji vrsti na svetu in doseže skoraj meter dolžine vključno s 40 centimetrov dolgim repom. Letenje ji omogočajo membrane med nogami.

Med najbolj emblematičnimi živalskimi vrstami je zeleni kiji fazan, ki velja za japonsko nacionalno ptico. Veliki in robustni samci imajo svetlo obarvano perje, zeleno in modro po telesu, sivo in rjavo na repu. Japonski žerjav je najredkejši v svoji vrsti na planetu, bilo naj bi jih manj kot 2000.

Govedo serau je pritlikava koza z gostim sivim kožuhom ter malimi rogovi. Lokalno prebivalstvo ga časti kot mitološko žival jelena siko, ki je eden najbolj razširjenih jelenov v vzhodni Aziji

Subtropske gozdove in mokrišča otoka Iriomote naseljuje endemična vrsta iriomote, ki ima med vsemi divjimi mačkami najmanjši habitat.

Evropski navadni krap je prek Kitajske prispel tudi na Japonsko, kjer se je okrog ribe s svetlo oranžnimi barvami koi spletla prava kultura. Ta zelo odporna riba je okras v mnogih umetnih jezerih japonskih vrtov in parkov.

jz/zzb
© STA, 2021