Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

49 dni do OI - Japonska hrana je lahko tudi vznemirljivo nevarna in draga

Ljubljana, 4. junija - Kot otoška država je Japonska na kulinaričnem področju zelo navezana na morske dobrote. Ribe, predvsem tunina, v manjši meri tudi kitovo meso so običajen del japonskih jedilnikov, največ zanimanja predvsem pri obiskovalcih pa vzbuja riba napihovalka oziroma fugu.

Ljubljana.
Japonska hrana, sushi, kulinarika.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Riba fugu je vrsta hrane, ki privlači s svojo nevarnostjo. Na krožniku ta riba napihovalka navzven ni videti nevarna, toda bistvo se skriva v notranjosti. V jetrih te ribe je namreč izjemno strupen tetradotoksin (200-krat močnejši kot cianid), ki lahko ob zaužitju povzroči tudi smrt. V skrajnem primeru je lahko v eni ribi dovolj strupa, da umre pet odraslih.

Zato imajo Japonci stroga pravila za pripravo te specialitete. Kljub vsemu pa gre pri odnosu med umetnikom, ki ribo pripravlja, ter odjemalcem predvsem za zaupanje. Stranka mora kuharju povsem zaupati, sicer ... Mojstri priprave ribe fugu so res pravi mojstri, saj "vajeniško" obdobje traja tri leta, šele potem lahko kuhar z licenco dela samostojno. Tvegano prehranjevanje pa tudi ni poceni, elitne restavracije v Tokiu zaračunajo tudi po 200 dolarjev za obrok.

Zaradi nevarnosti je bilo uživanje te ribe nekoč prepovedano. Še vedno pa je po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravstvo najpogostejši vzrok zastrupitev s hrano v državi prav riba fugu.

Za vse, ki imajo radi ribe ali morsko hrano, a ne želijo preveč tvegati, pa je izbira dovolj široka tudi brez napihovalke.

Kitovo meso je bilo nekoč na Japonskem celo eno osnovnih živil, še pred pol stoletja se je številka porabe gibala okrog 150.000 ton letno. A poraba strmo upada, v zadnjih letih velja kitovo meso že za precejšnjo eksotiko, zaradi omejevanja kitolova je tudi precej težje dostopno in ga ponujajo le še specializirane restavracije.

Posebna pa je zgodba tunine. Za japonsko kulinariko je ta vrsta riba nepogrešljiva, najboljši kosi pa dosežejo vrtoglave cene. Srce trgovanja je tokijska tržnica Toyosu, ki je pred leti nadomestila staro in še bolj znano tržnico Tsukiji.

Pandemsko leto je sicer močno zavrlo dejavnost na tržnicah, a v običajnih časih je Toyosu tudi turistična atrakcija, ki ponuja edinstveno možnost ogleda dražb. Največje ribe najbolj cenjene vrste, ki jih ponavadi kupijo lastniki elitnih restavracij, dosegajo včasih celo milijonske zneske.

Korona je udarila tudi na tem področju; kot je januarja poročal časnik Asahi Shimbun, je prva letošnja dražba kot rekordno ceno prinesla "le" 202.000 dolarjev za 208 kilogramov težko ribo. Še januarja lani, preden je nastopila epidemija, so 276-kilogramski primerek prodali za kar 2,6 milijona dolarjev.

tb/zzb
© STA, 2021