23 dni do OI - Pitje alkohola za krepitev socialnih in poslovnih vezi

Ljubljana, 30. junija - Pitje alkoholnih pijač ima v japonski družbi pomembno vlogo, druženje v restavracijah in pubih, ki jim v deželi vzhajajočega sonca rečejo izakaya, pa je pogosto dogodek, ki se uporablja za krepitev tako socialnih kot poslovnih vezi. Na Japonskem je na voljo veliko različnih alkoholnih pijač, najbolj priljubljeni sta pivo in sake.

Srbija, Beograd.
Viski, žgana pijača, žganje.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Za Japonce je pivo najbolj priljubljena alkoholna pijača. Zaradi visokih davkov na pivo se je v zadnjih letih pojavilo več vrst pivom podobnih pijač, med njimi happoshu in nove zvrsti piva. Te pijače so obdavčene manj, ker vsebujejo manj ali skoraj nič slada, zato jih je mogoče prodati po nižjih cenah.

Tako kot v vseh kulturah, v katerih je riž osnovno živilo, tudi na Japonskem iz njega pridelujejo alkohol. Običajno gre za dve pijači - ena je fermentirana, z nizko vsebnostjo alkohola in ne preveč kompleksnim okusom, druga pa je destilat. In nekje vmes se je našel prav sake, ki nastane s fermentacijo, kljub vsemu pa vsebuje relativno veliko alkohola.

Prav tako je lahko njegov okus izjemno kompleksen. Sake je riževo vino s 15 do 17 odstotkov alkohola, ki so ga od sedmega stoletja pridelovali na kraljevskem dvoru v Kjotu. Do danes se je razširil po vsej Japonski in ga pridelujejo na 1600 mestih po državi. Poznavalci vztrajajo, da ga tradicionalno najbolje pripravljajo prav v okolici Kobeja, kjer imajo obilico čiste izvirske vode in riževa polja.

Sakeji, ki jih na Japonskem spijejo največ, so neizraziti, skorajda prozorni in preprostih okusov. Pridelajo ga iz močno poliranega riža, zaradi česar je okus praktično brez karakterja in kompleksnega okusa. Pogosto se tudi zgodi, da jih redčijo in pozneje vanje umetno dodajajo alkohol.

Zmotno je, da se sake pije le iz majhnih kozarčkov, kot naj bi veleval japonski običaj. Treba je vedeti, da je pitje sakeja na Japonskem družabni obred. V znamenje dobrih manir se pijača vedno najprej natoči pivskemu partnerju in večkrat ko se bo sake nalil v skodelico, boljši gostitelj bo izpadel prireditelj dogodka.

Kljub vsemu pa ne bo nič narobe, če se bo sake postregel tudi v vinskem kozarcu. Ko nekdo drug toči sake, je vljudno, da v eni roki drži skodelico ali kozarec, drugo roko pa pod njo. A preden se skodelica odloži nazaj na mizo, je nujno napraviti majhen požirek.

Veliko se govori tudi o za pitje primerni temperaturi sakeja. Prednost sakeja pred vinom je prav tem, da se izkušeni pivci lahko pri njem igrajo s temperaturo. Kljub vsemu pa velja upoštevati nasvet, da se slajše sakeje pije ohlajene, medtem kot pri bolj suhih sakejih ni pravil, najbolj popoln okus te pijače pa se bo dobil pri sobni temperaturi.

Na Japonskem so vse priljubljene tudi druge žgane pijače, kot so yuzushu, shochu, chuhai, umeshu, momoshu, amazake ali happoshu, iz leta v leto je vse bolj cenjen in spoštovan tudi japonski whisky, ki ima čedalje več svojih privržencev tudi po svetu.

ad/zzb
© STA, 2021