Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na narodnostni šoli v Porabju predali namenu novo telovadnico

Monošter, 20. maja - Na dvojezični osnovni šoli v Števanovcih so danes predali namenu novo telovadnico. Sredstva za izgradnjo novega prizidka je dala Madžarska. Dogodka sta se udeležila državni sekretar za cerkvene in narodnostne zadeve Madžarske Miklos Soltesz in ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch.

Madžarska, Števanovci.
Na dvojezični osnovni šoli v Števanovcih so danes predali namenu novo telovadnico. Sredstva za izgradnjo novega prizidka je dala Madžarska. Dogodka sta se udeležila državni sekretar za cerkvene in narodnostne zadeve Madžarske Miklos Soltesz in ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch.
Foto: STA

Narodnostno šolo v Števanovcih obiskuje 40 učencev, športne dejavnosti pa so do zdaj izvajali v manjšem prostoru. Z novim prizidkom se jim je po besedah ravnateljice Agice Holec uresničila dolgoletna želja. "Nova telovadnica bo v korist tako učiteljem kot učencem, poleg športne vzgoje pa jo bomo uporabljali tudi za prireditve, delavnice in druga srečanja. Gradbena dela so trajala od septembra lani do konca marca letos in hrup, ki so ga povzročali gradbinci, smo v šoli prenašali s potrpežljivostjo, saj smo se zavedali, da bomo veliko pridobili," je dejala.

S sredstvi, ki jih je prispevala Madžarska, gre za dobrih 80.000 evrov, so na šoli posodobili tudi računalniško opremo. Državni sekretar Soltesz je zaželel učencem veliko vedoželjnosti, ministrica Jaklitscheva pa si želi, da bo nova telovadnica tudi prostor, kjer se bo slišalo slovensko besedo. "Obnova telovadnice da zagotovo več samozavesti tako učencem, učiteljem, kakor tudi celotni lokalni skupnosti Slovencev, zato to pridobitev zelo pozdravljam," je povedala.

Tudi v Državni slovenski samoupravi, ki je upravljavec narodnostnih šol v Porabju, se zavedajo, da je šola takoj za družino prostor učenja slovenskega jezika, zato skrbijo za njeno infrastrukturo. Kot je pojasnil predsednik Karel Holec, ta čas potekajo obnovitvena dela še na gornjeseniški šoli ter v vrtcih v Števanovcih in Sakalovcih.

Poleg odprtja nove telovadnice pa so v Porabju danes zaznamovali tudi svetovni dan čebel. Na generalnem konzulatu v Monoštru so minuli teden že odprli razstavo Zgodbe s panjskih končnic in nagradili učence, ki so izdelali najlepše panjske končnice. Generalni konzulat pa je bil tudi pobudnik zasaditve medovitega vrta na Slovenski vzorčni kmetiji na Gornjem Seniku, ki so ga predali namenu danes. Generalna konzulka Metka Lajnšček pravi, da je njihov namen osveščati in izobraževati o koristni vlogi čebel za preživetje človeštva.

muv/jk
© STA, 2021