Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Predstavniški dom potrdil predlog zakona za preiskavo napada na ameriški kongres 6. januarja

Washington, 20. maja - Predstavniški dom ameriškega kongresa je v sredo potrdil predlog zakona za ustanovitev neodvisne komisije za preiskavo napada privržencev Donalda Trumpa na kongres 6. januarja. Poleg vseh demokratov je predlog podprlo tudi 35 republikancev.

ZDA, Washington.
Podporniki predsednika ZDA Donalda Trumpa so 6. januarja nasilno vdrli v poslopje ameriškega kongresa in prekinili proces potrditve izida predsedniških volitev 3. novembra, pri tem pa je umrlo pet oseb.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Predlog zakona sedaj roma v senat, kjer podporniki potrebujejo najmanj 60 glasov, da preprečijo filibuster oziroma obstrukcijo. Verjetnost uspeha je majhna, glede na to da je vodja senatne manjšine republikanec Mitch McConnell včeraj dejal, da ne vidi nobenega smisla v komisiji. To bi namreč povečalo delitve znotraj republikanske stranke in povzročilo politično škodo.

McConnell je sicer napad na kongres obsodil in krivdo zanj zvalil na nekdanjega predsednika Donalda Trumpa zaradi zavajanj o poštenosti predsedniških volitev novembra lani. Trump ga je zato večkrat ostro napadel.

ms/rp/ms
© STA, 2021