Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Politolog Haček: Aktualna razmerja v DZ otežujejo njegovo delovanje

Ljubljana, 17. maja - Današnje dogajanje v DZ je znova pokazalo, da je njegovo delovanje oteženo, včasih celo onemogočeno. Zlasti to velja v primerih, ko je na eni ali drugi strani odsotnih preveč poslancev. Nobena stran namreč nima a priori večine, pač pa se mora zanjo potruditi, je za STA spomnil Miro Haček s Fakultete za družbene vede.

Ljubljana, DZ.
Poslanke in poslanci na začetku majske seje niso potrdili predlaganega dnevnega reda redne seje DZ. Ob 84 navzočih poslancih je za dnevni red glasovalo 42 poslancev in proti 42. Predsednik DZ Igor Zorčič je tako sejo DZ zaključil, še preden se je začela.
Foto: Anže Malovrh/STA

Opozicija seže nekje do 43, koalicija do 47 glasov. Ta položaj daje precejšnjo moč zunajkoalicijskim podpornicam vlade, manjšinska poslanca pa potiska v nehvaležno vlogo jezička na tehtnici. Sta pod pritiskom tako z leve kot z desne, kar se bo zagotovo spet pokazalo pri ponovnem glasovanju o razrešitvi predsednika DZ Igorja Zorčiča, meni.

Je pa pričakovano, da koalicija na dnevni red izredne seje DZ tega še ni uvrstila. Manjkata namreč po en poslanec DeSUS in SMC, v trenutni situaciji pa šteje vsak glas, je dejal.

pa/moz/moz
© STA, 2021