Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Ob razstavi koroške prehrambne dediščine izpostavljen izziv, kako jo prenašati na mlade

Ravne na Koroškem, 17. maja - Koroški pokrajinski muzej je na Ravnah na Koroškem za eno leto na ogled postavil razstavo Koroška košta. Predstavlja regijsko prehrambno dediščino, v središču katere je rženi kruh. Razstava, ki ima vrsto spremljajočih aktivnosti, je pomemben doprinos v letu, ko Slovenija nosi naziv evropska gastronomska regija, je danes poudaril etnolog Janez Bogataj.

Ravne na Koroškem, Koroški pokrajinski muzej.
Novinarska konferenca ob odprtju občasne razstave Koroška košta, prehrambna dediščina treh dolin.
Razstava.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Ravne na Koroškem, Koroški pokrajinski muzej.
Novinarska konferenca ob odprtju občasne razstave Koroška košta, prehrambna dediščina treh dolin.
Mojstri koroške košte na fotografijah pred muzejem.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Ravne na Koroškem, Koroški pokrajinski muzej.
Novinarska konferenca ob odprtju občasne razstave Koroška košta, prehrambna dediščina treh dolin.
Fotograf Tomo Jeseničnik, etnolog Janez Bogataj, avtorica razstave etnologinja Brigita Rajšter, direktor Koroškega pokrajinskega muzeja Tadej Pungartnik, izvajalka pedagoškega programa v muzeju Liljana Suhodolčan in oblikovalec razstave Andrej Knez.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Ravne na Koroškem, Koroški pokrajinski muzej.
Novinarska konferenca ob odprtju občasne razstave Koroška košta, prehrambna dediščina treh dolin.
Razstava.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Ravne na Koroškem, Koroški pokrajinski muzej.
Novinarska konferenca ob odprtju občasne razstave Koroška košta, prehrambna dediščina treh dolin.
Razstava.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Ravne na Koroškem, Koroški pokrajinski muzej.
Novinarska konferenca ob odprtju občasne razstave Koroška košta, prehrambna dediščina treh dolin.
Razstava.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Ravne na Koroškem, Koroški pokrajinski muzej.
Novinarska konferenca ob odprtju občasne razstave Koroška košta, prehrambna dediščina treh dolin.
Razstava.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Ravne na Koroškem, Koroški pokrajinski muzej.
Novinarska konferenca ob odprtju občasne razstave Koroška košta, prehrambna dediščina treh dolin.
Etnolog Janez Bogataj.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Ravne na Koroškem, Koroški pokrajinski muzej.
Novinarska konferenca ob odprtju občasne razstave Koroška košta, prehrambna dediščina treh dolin.
Fotograf Tomo Jeseničnik in etnolog Janez Bogataj.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Ravne na Koroškem, Koroški pokrajinski muzej.
Novinarska konferenca ob odprtju občasne razstave Koroška košta, prehrambna dediščina treh dolin.
Fotograf Tomo Jeseničnik.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Ravne na Koroškem, Koroški pokrajinski muzej.
Novinarska konferenca ob odprtju občasne razstave Koroška košta, prehrambna dediščina treh dolin.
Oblikovalec razstave Andrej Knez.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Ravne na Koroškem, Koroški pokrajinski muzej.
Novinarska konferenca ob odprtju občasne razstave Koroška košta, prehrambna dediščina treh dolin.
Etnolog Janez Bogataj, avtorica razstave etnologinja Brigita Rajšter in direktor Koroškega pokrajinskega muzeja Tadej Pungartnik.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Ravne na Koroškem, Koroški pokrajinski muzej.
Novinarska konferenca ob odprtju občasne razstave Koroška košta, prehrambna dediščina treh dolin.
Etnolog Janez Bogataj, avtorica razstave etnologinja Brigita Rajšter in direktor Koroškega pokrajinskega muzeja Tadej Pungartnik.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Na razstavi avtorica Brigita Rajšter skozi fotografije in podrobnejše zapise predstavlja 26 izbranih značilnih koroških jedi, skupno pa predstavljajo 90 jedi.

Medtem pa se raziskovanje prehrambne dediščine regije v muzeju nadaljuje. K sodelovanju so namreč že v začetku leta povabili Korošce, da zapisujejo svoje vsakdanje jedilnike. Pri zapisovanju sodeluje več kot 80 oseb oz. družin.

vpu/kb
© STA, 2021