Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Izraelci in Palestinci v Varnostnem svetu krivdo za nasilje valijo drug na drugega

New York, 16. maja - Predstavnika Izraela in Palestincev sta na izredni javni seji Varnostnega sveta ZN za izbruh in nadaljevanje zadnjega nasilja obtožila drugo stran. Izraelski veleposlanik Gilad Erdan je zatrdil, da je nasilje zakuhalo palestinsko gibanje Hamas, palestinski zunanji minister Rijad al Maliki pa je Izrael obtožil izvajanja politike apartheida in vojnih zločinov. Pozval je VS ZN, naj takoj ukrepa za zaustavitev agresije.

Palestinsko ozemlje, Gaza.
Nasilje na območju Gaze ne pojenja. Izraelska brezpilotna letala so zadela še dve skladišči orožja gibanja Hamas, nadaljuje se tudi palestinsko raketiranje izraelskih mest. S kar 40 ubitimi je današnja nedelja najbolj krvav dan v Gazi od začetka spopadov pred skoraj tednom dni.
Foto: dpa/STA

V New Yorku se je za razpravo prijavilo veliko držav, vendar pa zaradi stališča ZDA ni pričakovati ukrepanja. Izraelci so danes pred začetkom zasedanja VS ZN uničili hišo enega od vodij Hamasa, pri čemer je umrlo 26 ljudi.

Skupaj je v vseh izraelskih napadih danes umrlo 42 Palestincev. Izraelska vojska je sporočila, da je Hamas doslej izstrelil okrog 3000 raket.

ms/rp/ms
© STA, 2021