Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zunanji ministri C5 za koordinacijo in medsebojno obveščanje o ukrepih za prehajanje meja

Bratislava, 13. maja - Zunanji ministri držav t.i. skupine C5, med njimi slovenski Anže Logar, so se danes v Bratislavi pogovarjali o sproščanju omejitvenih ukrepov na mejah pred poletno sezono. Strinjali so se, da je koordinacija in medsebojno obveščanje o ukrepih za prehajanje meja nujno, da ne bi gibanja ljudi in poslovanja podjetij omejevali bolj kot je potrebno.

Brdo pri Kranju.
Skupina C5, ki jo sestavljajo zunanji ministri Slovenije, Avstrije, Češke, Madžarske in Slovaške.
Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, avstrijski minister za evropske in mednarodne zadeve Alexander Schallenberg, slovenski minister za zunanje zadeve Anže Logar, češki zunanji minister Tomaš Petriček ter slovaški minister za zunanje in evropske zadeve Ivan Korčok.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Zunanji ministri Avstrije, Češke, Madžarske, Slovaške in Slovenije so govorili o možnostih sklepanja dvostranskih ali regionalnih dogovorov za prehajanje meja ter podprli evropsko digitalno zeleno potrdilo, ki bo olajšalo prehajanje meja. Po oceni avstrijskega zunanjega ministra Alexandra Schallenberga je zelo pomembno, da se še pred poletjem življenje čim bolj normalizira.

Logar je na srečanju še predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

set/vr/set
© STA, 2021