34 dni do OI - Tokio, najgosteje naseljeno urbano območje na svetu

Ljubljana, 19. junija - Glavno mesto Japonske sestavlja 32 okrajev, v katerih živi osem milijonov ljudi. V prefekturi Tokio so jih ob zadnjem popisu našteli dobrih trinajst milijonov, na širšem območju Tokia oziroma urbanem območju pa jih je kar 38 milijonov. S tem je Tokio najgosteje naseljeno mestno območje na svetu.

Japonska, Tokio.
Ljudje z zaščitnimi maskami na prehodu za pešce v Tokiu.
Foto: Xinhua/STA

Urbano območje Tokia, kamor sodijo tudi prefekture Chiba, Kanagawa in Saitama, obsega 2000 kvadratnih kilometrov, kar je desetina površine Slovenije. Na kvadratnem kilometru živi približno 6200 prebivalcev; v Ljubljani se ta številka giblje okoli 1000 ljudi, v Sloveniji pa na kvadratnem kilometru v povprečju prebivajo 104 ljudje.

Za primerjavo; drugo največje urbano območje na svetu je glavno mesto Indonezije z 32 milijoni prebivalcev, sledita pa New Delhi (27,2) ter Manila s 24,6 milijoni ljudi. Drugo največje urbano območje na Japonskem je Osaka z dobrimi sedemnajstimi milijoni prebivalcev.

Temu primerne so še nekatere številke. Pravijo, da je v Tokiu prodajni avtomat na vsakih 12 metrov in da je iz njih mogoče dobiti skoraj vse. Njihovo delovanje porabi tri odstotke elektrike v državi.

Tokio se lahko pohvali tudi na primer z najbolj obiskano postajo podzemne železnice - čez Shinjuku gre na dan v povprečju 3,7 milijona ljudi, najbolj gostim križiščem - Shibuyo v konicah ga istočasno prehodi tudi do 2500 ljudi, ali pa najdražjih hotelom na svetu in največjim številom ekskluzivnih restavracij.

Soba v hotelu Ritz Carlton, ki jo je oblikoval Frank Nicholson, stane 18.000 dolarjev na noč, Tokio pa premore kar 14 restavracij s tremi Michelinovimi zvezdicami.

Tokio se je do devetnajstega stoletja imenovalo Edo. Leta 1868 so ga prvič uradno poimenovali Tokio, ki v japonščini pomeni vzhodna prestolnica. Pred tem je bilo glavno mesto Kyoto oziroma v japonskem jeziku prestolnica.

Tokio je bil dvakrat do tal porušen in na novo zgrajen. Leta 1923 ga je uničil potres, ob koncu druge svetovne vojne pa požari zaradi bombardiranja z zažigalnimi bombami.

zzb/zzb
© STA, 2021