Strokovnjaki po testiranju 102 vzorcev kakavovih in čokoladnih kosmičev opozorili na pomen zdravih izbir

Ljubljana, 5. maja - V okviru projekta Food PRO je Zveza potrošnikov Slovenije skupaj s šestimi partnerskimi organizacijami iz regije izvedla testiranje 102 vzorcev čokoladnih oziroma kakavovih kosmičev, med katerimi je bilo 23 izdelkov s slovenskih polic. Strokovnjaki so ob predstavitvi rezultatov opozorili na pomen zdravih izbir in branja deklaracij izdelkov.

Ljubljana.
Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS).
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Večina izdelkov je bila zaradi visoke vsebnosti sladkorja bolj primernih za sladico kot za zajtrk. Polovica izdelkov je imela dodane vitamine in minerale. Test je pokazal tudi pomanjkljivosti pri označevanju.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije svetujejo izbiro nepredelanih kosmičev, saj kakavovi zaradi dodanega sladkorja, maščobe, pa tudi aditivov in drugih snovi niso najboljša izbira. V primeru nakupa tovrstnih kosmičev pa priporočajo izbiro tistih z najmanj sladkorja in čim več prehranske vlaknine.

tkr/apo/apo
© STA, 2021