Ob ponovnem odpiranju lokalov in nastanitvenih obratov opozorila o neživljenjskih ukrepih

Sežana, 4. maja - Zaposleni v gostinstvu in turizmu se v času, ko se jim znova dovoljuje obratovanje, soočajo s pogoji, ki so v marsikaterem pogledu neizvedljivi oz. nesmiselni in tako močno omejujejo ponovno obratovanje, je danes v Sežani opozoril predsednik sekcije za gostinstvo, turizem ter živilsko dejavnost pri OZS Blaž Cvar.

Celje.
Natakarica med strežbo v času epidemije koronavirusa.
Foto: STA
Arhiv STA

Pri tem je izpostavil diskriminatorno pogojevanje, po katerem morajo od gostov zahtevati dokazila o prebolevnosti, cepljenju ali celo negativni test, kar goste odvrača. Od države pričakujejo, da bo panogi nadomestila izpad prometa, nastalega zaradi dolgotrajnega zaprtja.

Simo Komel iz sežanske obrtno-podjetniške zbornice je opozoril na vpliv enodnevnih gostov iz Italije, ki predstavljajo 40 odstotkov njihovih gostov. Zato bi bilo po njegovem prepričanju treba sprejeti določila, ki bi tem gostom olajšala prehod meje.

miv/jb/jes
© STA, 2021