Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V raziskavi med študenti večina poročala o simptomih depresije in anksioznosti

Ljubljana, 26. aprila - Tako tuje kot domače raziskave nakazujejo, da se je duševno zdravje v pandemiji covida-19 poslabšalo. Dokaj konsistentno pa kažejo tudi, da so mladi med bolj prizadetimi, navajajo na NIJZ.

Ravne na Koroškem, NIJZ.
Novinarska konferenca območne enote NIJZ v Ravnah na Koroškem, na kateri so predstavili rezultate letošnje prevalenčne študije obremenjenosti otrok Mežiške doline s svincem in aktivnosti na lokalni ravni.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Tako so tudi v raziskavi med študenti zaznali visoke ravni anksioznosti. Le 23,3 odstotka ni poročalo anksioznih simptomov in le 22,4 odstotka ni poročalo o simptomih depresije.

Da ima samomorilne misli več kot polovico dni, je poročalo 5,1 odstotka udeleženih, pet odstotkov pa je navedlo, da jih doživlja skoraj vsak dan.

Anketiranje je potekalo od 9. februarja do vključno 8. marca letos. Vprašalnik je delno ali v celoti izpolnilo 7154 študentov, od tega 83,86 odstotka rednih študentov, na katere se nanašajo omenjene ugotovitve. Več kot 70 odstotkov med njimi je bilo ženskega spola.

tz/pa/sag
© STA, 2021