Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Japonska bo vodo iz jedrske elektrarne v Fukushimi spustila v morje

Tokio, 13. aprila - Japonska je deset let po najhujši jedrski nesreči v državi sklenila več kot milijon ton odpadne vode iz poškodovane jedrske elektrarne Fukushima spustiti v morje.

Japonska, Fukušima.
Jedrska elektrarna Fukušima Daiči.
Elektrarna Fukušima, ki stoji 140 kilometrov severovzhodno od prestolnice Tokio, je bila poškodovana po velikem potresu magnitude 9,0 in cunamiju 11. marca 2011.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Upravljavec namreč z vodo še naprej hladi reaktorje, nato pa jo shranjuje v rezervoarjih. Doslej naj bi se je nabralo prek 1,2 milijona tone. Deležna je obdelave, ki odstrani večino radioaktivnih elementov, nekateri pa ostanejo, vključno s tritijem.

Upravljavec trdi, da bo prostora za shranjevanje vode leta 2022 zmanjkalo, nakar naj bi jo začeli izpuščati v morje, češ da tritij v majhnih koncentracijah ni škodljiv. Številni pa vztrajajo, da gre vendarle za radioaktivni element, ki ga ne bi smeli izpuščati v okolje.

Odločitev, ki jo je vlada sprejela po večletnih razpravah, je naletela na nasprotovanje tako v lokalni skupnosti kot med sosednjimi državami.

spo/jk/spo
© STA, 2021