Levica ob svetovnem dnevu zdravja poudarila pomen javnega zdravstva

Ljubljana, 7. aprila - Javnega zdravja ni mogoče preprosto enačiti z organizirano medicino, so ob današnjem svetovnem dnevu zdravja poudarili v Levici. Zapisali so, da vsaka medicina ponuja zdravljenja in zdravila, toda javno zdravstvo je tisto, ki zmanjšuje neenakosti ter vzpostavlja preventivne mehanizme, ki varujejo družbo kot celoto.

Ljubljana, DZ.
Poslanci poslanske skupine Levica Primož Siter, koordinator stranke Luka Mesec, vodja poslanske skupine Matej Tašner Vatovec, Željko Cigler, Nataša Sukič in Violeta Tomić.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Menijo, da je v Sloveniji vlada epidemijo covida-19 izkoristila za počasno razgradnjo javnozdravstvenega sistema. Kot primere navajajo razpis za skrajšanje čakalnih dob, testiranja, ki jih izvajajo zasebniki, grožnja krčenja košarice pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in pozive k rušenju plačnega sistema javnega sektorja.

Ocenili so, da vsak korak stran od javnih zdravstvenih storitev vodi k razpadu sistema na elitne storitve za tiste, ki si to lahko privoščijo, ostali pa naj se pač znajdejo.

dpr/apo/apo
© STA, 2021